Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti
Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine
Subota, 25 Studeni 2017

Poštovani zemljaci, sunarodnjaci i prijatelji

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre bosanskohercegovačkim građanima u zemlji i dijaspori, koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom čestita 25. 11. Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Počeci državnosti Bosne datira od početka XII vijeka, konkretno 1130. godine, kada je Bizantija za ovo područje uvela neke administrativne elemente vazalnog statusa. Država Bosna kao suverena sila u regionu osnovana je 1180. godine, nakon što je bizantijski car Manuel I Komnen predao vlast nad Bosnom u ruke Kulina Bana. U toku svoje vladavine, koja je trajala 24 godine (od 1180. do 1204. godine), usprkos žestokim napadima sa svih strana, uspio je očuvati samostalnost Bosne i učvrstiti njenu moć. Posebno značajan podatak za povijest Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika, predstavlja čuvena Povelja Kulina Bana. Objavljena 29. kolovoza 1189. godine, Povelja je:

a)   napisana bosanskim pismom poznatim pod imenom bosančica;

b)   na bosanskom jeziku;

c)    država je imenovana imenom Bosna;

d)   stanovnici države Bosne nazvani su Bošnjani!

Uz sve ovo, Kulin Ban je osnovao religijski tolerantnu i čak, prvu i jedinu oficijalno multireligijsku državu na tlu Europe!

Granice suvremene Bosne i Hercegovine uspostavljene su nizom ratova, odnosno međunarodnih ugovora koji su registrirali njihove ishode. Tokom Velikog ili Bečkog rata 1683.-1699. Osmansko carstvo je izgubilo sve svoje posjede u Slavoniji, Hrvatskoj i Dalmaciji, pa su Karlovačkim mirom 1699. sjeverne, zapadne i južne granice Bosne, s manjim korekcijama, došle na liniju koju će imati i u vrijeme Berlinskog kongresa 1878. godine. Istočne granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori, konačno su uspostavljene u godinama neposredno pred Berlinski kongres. Osmanske vlasti su 1877. godine izdvojile Novopazarski sandžak iz sastava Bosne kojoj je teritorijalno pripadao još od vremena kralja Tvrtka. Ovom posljednjom velikom izmjenom Bosna i Hercegovina je definitivno došla u svoje suvremene granice. Osim toga, upravo u vrijeme Berlinskog kongresa u službenu austrougarsku praksu i terminologiju uvodi se za Bosnu dvočlani naziv – Bosna i Hercegovina, koji je zadržan sve do danas.

Prije 75 godina, 25. studenog 1943. godine, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) se kao najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine. U ovim dokumentima se ističe kako ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode u zemlji i inozemstvu, mogu zastupati i predstavljati isključivo ZAVNOBiH i AVNOJ. Time je, istovremeno, izražena i odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. veljače do 1. ožujka 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. svibnja 1992. godine, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu obranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. studenog 1995. godine u američkoj zrakoplovnoj bazi u Daytonu. Daytonski sporazum zaustavio je rat, Bosna i Hercegovina dobila je plavo-žutu zastavu i grb, te himnu bez teksta.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine.

 

Dragi sunarodnjaci i ostali građani BiH SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI. 

Zadnja Promjena ( Subota, 25 Studeni 2017 )
 
Prezentacija bosanskohercegovačke kulture - održan 12. Festival bošnjačke kulture u Istri
Srijeda, 22 Studeni 2017

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu u prepunoj dvorani hotela Park Plaza Histria kroz program Festival bošnjačke kulture u Istri održana je prezentacija bosanskohercegovačke kulture.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje već 22 godine, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke  nacionalne manjine.

Programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine.

Izvorni program Festival bošnjačke kulture u Istri ove godine održao se 12. godinu za redom. Program Festivala doprinosi očuvanju multikulturalnosti Istre kao i upoznavanju sugrađana sa bošnjačkom kulturom, ali i prenošenjem bošnjačke kulture na mlađe naraštaje. Koncept programa Festivala bošnjačke kulture u Istri osmisli su entuzijasti Senad Pršić, predsjednik NZBI, Mirsad Kugić i novinar Elvis Mileta na način da se bosanskohercegovačka kultura prezentira kroz tri segmenta, glazbu (sevdalinku), ples i gastronomiju.

Cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

Na Festivalu su nastupili ansambl "Preporod" iz Brčkog (BiH) pod vodstvom predsjednika Ćazima Suljića, a ansambl na području BiH djeluje od 1903. godine, BKUD "Vodnjan" iz Vodnjana i Mješoviti zbor Gajret koji djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine iz Umaga te Mješovita pjevačka skupina BNZ Zadarske županije.

Kao posebna gošća nastupila je Vesna Hadžić, poznata bosanskohercegovačka izvođačica sevdalinki koja je osim izvođenja sevdalinki i objašnjavala nastanak istih. Kako sevdah znači čežnju, ljubavnu žar i ljubavni jad izvorište sevdalinke je u stvarnom životu. Većina sevdalinki su ljubavne pjesme, koje opisuju posebne ljubavne priče, a neki su povijesni prikazi značajnih događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Na taj način, mnoge sevdalinke su jedinstveni ostatak bosanske povijesti i kulture i izuzetno su značajne za Bosnu i Hercegovinu i njen narod.

Na repertoaru su bile poznate sevdalinke kao što su Emina, Kad ja pođoh na Bentbašu, Svi dilberi koje su u vlastitim aranžmanu izvodili mješoviti zbor ansambla.

Kako se ove godine obilježava i 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika  uz pratnju violine čitana je njegova poezija.

Festival je i promocija našeg grada Pule i Istarske županije, a ovom prilikom uspostavljanja je suradnje između grada Brčko i našeg grada Pule, te je ispred Grada Brčko bio gost Esed Kadrić predsjednik Skupštine Brčko distrika, dok je ispred Grada Pule prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić. Ispred Istarske županije prisustvovao je ovlaštenik Župana Valerio Drandić koji je istaknuo da bogatstvo Istre nisu samo more, priroda već i ljudi sa svim svojim različitostima te da se uistinu u Istri poštuje i živi multikulturalnost te poštuje raznolikost.

Program su pratili i brojni predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Istre i Hrvatske; Hase Salihović,predsjednika Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije, Mersada Borić predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka bujštine Umag, Bilal Pekarić, predsjednik Bošnjačkog kulturnog društva „Vodnjan“, Jasminko Hasanbašić,  predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja domovinskog rata Grada Pule i Istarske županije, Suad Salkić predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rovinja, Almira Raimović predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule,  Esad Spahić predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Labina dok Mehmed Džekić predsjednik SABAH-a zbog zdravstvenih problema nije nazočio programu te predstavnici Islamske zajednice efendija Elvedin Posavljak iz Umaga i predsjednika medžlisa islamske zajednice Umaga Omer Horozović.                                                                                                                              Ovim programom smo pokazali da zajedničkim djelovanjem doprinosimo kvalitetnijoj integraciji u društvo u kojem živimo te da zajedničkim snagama možemo puno više doprinijeti u razvoju zajedničkog suživota.

Program su pratili i predstavnici drugih nacionalnih manjina; Todor Brdarski  predsjednika makedonskog kulturnog društva „Sveti Kiril i Metodij“, Idris Sulejmani dopredsjednik Zajednice Albanaca Istarske županije i tajnica Merita Hoxha i Miomir Jeremić predsjednika Zajednice Srba Istarske županije.

Na koncu, cjelokupni program začinjen je i tradicionalnim bosanskohercegovačkim jelima od bureka i raznih pita do slastica od baklave, hurmašica i tufahija koje su pripremile dvadesetak vrijednih članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Lejla Suljanović, Medina Sejfo, Jasna Malagić, Ramiza Vugdalić, prof. Aida Muradbegović, Mevlida Geršner, Senada Drndarski, Dževahira Huremović, Fatima Kurdić, Seka Softić, Kavgić Elmasa, Mujačić Fahrija, Mustafić Curka, Jasna Omanović i Hamida Mujkanović.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da se ovaj hvale vrijedan program održi.

Pokrovitelji programa su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Istarska županija.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst: M. Čaušević, 

Foto: Elvis Malagić  

https://www.glasistre.hr/f311858e-b487-4954-8949-35abcd9e9500 

https://www.glasistre.hr/80e954de-7bff-46c1-8f86-521e0bc89989 

http://www.regionalexpress.hr/site/more/12.-festival-boshnjachke-kulture-u-istri 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 22 Studeni 2017 )