Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Održana završna svečanost 4.Festivala bošnjačke kulture u Istri
Održana završna svečanost 4.Festivala bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Utorak, 30 Lipanj 2009

Završna večer Festivala bošnjačke kulture u Istri u subotu je na terasi Doma oružanih snaga okupila više od 500 pripadnika bošnjačke nacionalne manjine i njihovih gostiju. Predsjednik NZBI, Senad Pršić istaknuo je da je manifestacija tijekom četiri godine postojanja prerasla županijske okvire i zapravo postala festival Bošnjaka Hrvatske.

Image

Bošnjaci, uz gospodarstvo, zauzimaju sve veću ulogu u javnom životu Istre, rekao je Pršić spomenuvši nove prostorije koje je Zajednica dobila u Buzetu i Puli.

U zabavnom su dijelu nastupili KUD »Buzetski biseri«, potom KUD »Bosna« iz Pule te kao gost KUD »Hasan Mujezinović« iz Cazina u Bosni i Hercegovini čiji su članovi izazvali najviše emocija okupljenih izvodeći sevdalinke i tradicionalne bosanske plesove.

Image

Image

Večer je okrunio gastronomski dio koji je najavio Salih Agić, autor lani izdane knjige "Bosanska tradicionalna kuhinja". Svojim su se jelima predstavile pobjednice kulinarskih prednatjecanja u spremanju bošnjačkih specijaliteta organiziranih tijekom svibnja i lipnja po istarskim ograncima NZBI. Na meniju su se našla jela spremljena u četiri kategorije, odnosno kuhana jela poput bosanskog lonca, potom sve vrste pita, burek i slastice poput baklava, hurmašica i tufahija. Žiri koji se sastojao od 6 članova po 1 član iz svakog Ogranka, je sveukupnom pobjednicom ocijenio Vahidu Kurjaković, koja je bila najbolja i u pripremanju slastica. Prva u spremanju kuhanih jela bila je Sada Mujidžić, u kategoriji bureka Aziza Čolić, a u pripremi pita Mirela Karić.

Image

Hvala svima na potpori, posebno volonterima udruge i članovima Izvršnog odbora NZBI, a posebnu zahvalu izražavamo gđi Almi Omić, našem stalnom sponzoru.

 

Zadnja Promjena ( Utorak, 08 Prosinac 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »