Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Otkrivanje spomen ploče na Mornaričkom groblju
Otkrivanje spomen ploče na Mornaričkom groblju Ispis E-mail
Utorak, 12 Rujan 2006

Cijenjeni uzvanici, dragi prijatelji,


 Okupili smo se danas na ovom izuzetnom mjestu, Mornaričkom spomengroblju u Puli, osnovanom polovinom 19. stoljeća kao K.K. Marinefriedhof, da odamo poštu svim onim preminulim osobama našeg bošnjačkog naroda, koji ovdje počivaju u miru. Dozvolite da se malo vratimo u prošlost, kako bi bolje razumjeli ovu našu današnju aktivnost.

Image

Carevina Austrija je, prema odlukama Berlinskog kongresa 1878. zaposjela Bosnu i Hercegovinu, a 1908. izvršila njenu aneksiju, što je omogućilo veći priljev Bošnjaka u austrougarsku vojsku i mornaricu.Poznato je da je u Puli 1918.god. bio stacioniran 11. bosansko-hercegovački puk, koji je odigrao značajnu ulogu u održavanju reda, u tim presudnim danima, na strani pulskih Hrvata. Među pripadnicima mornarice bilo ih je dosta iz Bosne i Hercegovine, a među časnicima bio je upisan i Hromić Muhamedbeg. U Puli je toga razdoblja vladala visoka razina vjerske tolerancije, a u kući, blizu Mornaričke bolnice, djelovao je vjerski službenik, imam, za pripadnike muslimana u vojsci i mornarici.

Image

Općina Pula uočila je značaj Mornaričkog groblja i 27. listopada
1960.god. proglasila ga Spomen-grobljem, od kada su prestala ukapanja na njemu. Austrijski Crni Križ, njemačko Udruženje za brigu o ratnim grobljima i Općina Pula preuzeli su 1990. brigu o uređenju i održavanju, dijeleći ravnomjerno troškove, dovodeći ga na današnju razinu.

Image

Mi Bošnjaci, koji smo, poslije raspada bivše Jugoslavije, ostali živjeti u
Puli, Istri i Republici Hrvatskoj, osnovali smo Nacionalnu Zajednicu Bošnjaka Istre i preko nje održavamo veze s matičnom domovinom. Kroz Zajednicu nastojimo očuvati svoj nacionalni identitet, vjeru, kulturu i jezik i druge dragocjene i vrijedne tradicije našeg ponosnog naroda. Time je ovo Mornaričko spomen-groblje, jedno od najljepših na svijetu, postalo mjesto na kome će se okupljati naši Bošnjaci iz Istre.

Image

Na kraju, postavljanjem ove Spomen-ploče želimo, mi Bošnjaci, koji živimo i radimo u Istri, odužiti se našim precima, koji su pokopani na ovom svetom mjestu. Svake godine okupit ćemo se oko spomen-ploče i na nju položiti cvijeće u spomen na njih.
Neka im je vječan rahmet i lahka zemlja.
A sada cijenjeni uzvanici, dragi prijatelji pozivam vas da fatihom i minutom šutnje odamo počast našim precima.

Image

Tekst čitao: Osman Dželil
Zadnja Promjena ( Utorak, 19 Rujan 2006 )
 
« Prethodna   Sljedeća »