Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica BoÜnjaka Istre - Iz ljubavi prema Bosni - odr┼żana zavr┼ína sve─Źanost 14. Festivala bo┼ínja─Źke kulture u Istri
Nacionalna Zajednica BoÜnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Iz ljubavi prema Bosni - odr┼żana zavr┼ína sve─Źanost 14. Festivala bo┼ínja─Źke kulture u Istri
Iz ljubavi prema Bosni - odr┼żana zavr┼ína sve─Źanost 14. Festivala bo┼ínja─Źke kulture u Istri Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u nedjelju, 24.11.2019. godine u prepunoj dvorani hotela Park Plaza Histria kroz program Festival bošnja─Źke kulture u Istri odr┼żana je prezentacija bosanskohercegova─Źke kulture. Unato─Ź kišnoj nedjeljnoj ve─Źeri odr┼żan je jedan od, prema rije─Źima posjetitelja, jedan od najboljih izdanja Festivala do sada.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje ve─ç 24 godine, a okuplja zna─Źajan broj pripadnika bošnja─Źke  nacionalne manjine. Programski sadr┼żaji usmjereni su na o─Źuvanje tradicije, obi─Źaja i bogate kulturne baštine. Izvorni program Festival bošnja─Źke kulture u Istri ove godine odr┼żao se 14. godinu za redom. Program Festivala doprinosi o─Źuvanju multikulturalnosti Istre kao i upoznavanju sugra─Ĺana sa bošnja─Źkom kulturom, ali i prenošenjem bošnja─Źke kulture na mla─Ĺe naraštaje.

Cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji ┼żive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnja─Źke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i o─Źuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i gra─Ĺenja kvalitetnijeg su┼żivota.

Program je pratila i potpredsjednica  Savjeta za nacionalne manjine RH, g─Ĺa. Mirjana Galo kao i zamjenica ┼Żupana Istarske ┼żupanije g─Ĺa. Giuseppina Rajko kao i brojni predstavnici bošnja─Źkih asocijacija iz Istre i Hrvatske, kao što su predsjednik BNZ Siska i Sisa─Źko moslava─Źke ┼żupanije Alija Avdi─ç kao i  predstavnici drugih nacionalnih manjina. Naši gosti bili su i Elis Lovri─ç, poznata istarska kantautorica i glumica kao i Igor Galo, poznati glumac.

Bogat programski sadr┼żaj organizatori su pripremili kako bi se kroz izvedbu pjesama sevdalinki, te kroz nastup folklornog društva prezentirala tradicionalna pjesma te vidjela ljepota narodnih nošnji.

Na Festivalu su nastupili gosti iz BiH KUD „Sanski biseri“ iz Sanskog Mosta, ┼Żenski zbor „Bulbuli“ i ┼żenski pjeva─Źki zbor „Sevde“ koji djeluje pri BNZ GS i SM┼Ż.

Pod vodstvom koreografa i umjetni─Źkog rukovoditelja Mirze D┼żamastagi─ça, Kulturno-umjetni─Źko društvo “Sanski Biseri“ iz Sanskog Mosta formirano je u svibnju 1997.godine. Ime je dobilo po nadaleko poznatoj bisernoj školjki koja je nekad ┼żivjela u prelijepoj i kristalno ─Źistoj rijeci Sani. Biseri, kako ih od milja zovu, osnovani su sa ciljem i osnovnom orijentacijom sakupljanja, obrade, umjetni─Źke dogradnje i prezentacije igara i pjesma, respektabilne kulturne baštine, bogate folklorne tradicije i narodnih obi─Źaja naroda u Bosni i Hercegovine. Biseri na svom repertoaru imaju narodne igre i pjesme iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, u kojima su pored pjesme i igre prikazani segmenti narodnih obi─Źaja. Pored igara iz Bosne i Hercegovine na repertoaru imaju i igre iz susjednih zemlja tako─Ĺer gdje prikazuju igru i pjesme tih naroda te segmente njihovih obi─Źaja,a to su; svadbena igra sa Kosova kao i igre orjentalne tradicije iz Makedonije te igre iz Sand┼żaka. Biseri su na zavidnom nivou po broju nastupa te su do sada skupili preko tisu─çu i petsto nastupa. Biseri su nastupali širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njema─Źke, Švicarske, Tuske i Gr─Źke, a posebno izdvajaju dvomjese─Źnu tureneju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje su nastupili u Dubaiju, Abu Dhabiju i Alajnu te su tokom turneje imali 102 nastupa.

U programu Festivala se predstavili su se s pet koreografija, kroz “Banjalu─Źke igre” predstavili su segmente sa nekadašnjeg bazara. Banjalu─Źki vašari su bili nadaleko poznati u Bosni i Hercegovini. Ljudi su koristili priliku da prodaju i kupe, susretnu stare prijatelje i poznanike, da porazgovaraju, ─Źuju novosti, a i da zaigraju i zapjevaju.  I kre─çe igra u kojoj se nude baklave, hurmašice i tufahije pa pekari sa vru─çim somunima i lepinjama. Ovakvoj igri ne mogu odoljeti ni banjalu─Źke gospo─Ĺice pa se i one hvataju u kolo... 

Predstavljena je i svadbna igra “Krna”. Krna ili knijenje mlade su obicaji kod Muslimana kada se mladoj krnaju noge i ruke kako bi se sto više dopala svom izabraniku. Biseri ─çe tako─Ĺer predstaviti izvorne svadbene obi─Źaje iz podneblja doline rijeke Sane uz pjesmu “Tekla Sana potokom i jazom, ┼żenit ─çu se samo sa mirazom”  miraz je poklon od strane mladinih roditelja. A djevojke uzvra─çaju pjesmom “Moj dragane, na─Ĺoh ti mahane nešto ─Źesto ideš u mehane” mehane su narodni izraz za kafanu...

U narednom predstavljanju predstavljena je “Igre sa Kosova-Šota”. Šota je tako─Ĺer svdbena igra sa Kosova gdje su prikazani segmenti prošnje mlade u nadmetanju i borbi za djevojku. Kosovari su ina─Źe poznti po ratobornosti za djevojke.

U posljednjem predstavljanju izveli su “─îo─Źek”. ─îo─Źek je igra koja je došla u Bosnu za vrijeme Osmanlija prije 500 godina. Turci su imali u svojim karavanama vojsku, pokretne kuhinje, svu mogu─çu poslugu pa i plesa─Źe. Nakon pohoda i bitki vojsku bi zabavljali plesa─Źi i plesa─Źice kako bi razbili monotoniju i negativnu enrgiju.

Pod lijepim imenom Bulbuli, što zna─Źi slavuji, ┼żenski zbor Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod ve─ç skoro dva desetlje─ça,  pod vodstvom Ismeta Kurtovi─ça, njeguje sevdalinku, tradicionalnu urbanu pjesmu Bosne i Hercegovine.

Bulbuli su multietni─Źki zbor. Uvijek s više od dvadeset ─Źlanica, štovateljica sevdaha porijeklom iz gotovo svih zemalja bivše zajedni─Źke domovine, Bulbuli strpljivo oblikuju specifi─Źan glazbeni izraz. Voditeljska kvaliteta Ismeta Kurtovi─ça posebno se o─Źituje u sposobnosti da kreira takve aran┼żmane kojima tradicionalno vokalno solisti─Źki ┼żanr uspješno prevodi u zborsko pjevanje uz isticanje posebnosti i ljupkosti melodije sevdaha. Oslobo─Ĺeni izvorne vokalno solisti─Źke  zahtjevnosti i ornamentiranosti, takvi aran┼żmani doimlju se suvremenim, te izuzetno bliskim i ovdašnjem uhu.

Zborsko je pjevanje, dakako sve─Źanije, uzvišenije, te malo kru─çe od uobi─Źajenog sevdaha. Uz maestra Kurtovi─ça  i Bulbule sevdah ima urbano ruho, pa ga rado sluša vrlo raznolika publika, mnogo šira od bošnja─Źke i bosanske dijaspore. te funkcionira kao suvereni dio i glazbene suvremenosti i muzi─Źke baštine svijeta.

┼Żenski pjeva─Źki zbor „Sevde“ (prijateljice) Bošnja─Źke nacionalne zajednice Grada Siska i Sisa─Źko –moslava─Źke ┼żupanije osnovan je 2009. godine. Ve─çina ─Źlanica su aktivistice „Bošnja─Źke ┼żene“ BNZ GS i SM┼Ż. Njeguju tradicionalnu pjesmu sevdalinku pjevaju─çi je na poseban na─Źin ─Źuvaju─çi i njeguju─çi tradiciju i bošnja─Źki identitet. Ostvarile su brojne nastupe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Cjelokupni program za─Źinjen je i tradicionalnim bosanskohercegova─Źkim jelima od bureka i raznih pita do slastica od baklave, tufahija i hurmašica koje su priredile vrijedne ─Źlanice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre: Lejla Suljanovi─ç, Medina Sejfo, Ramiza Vugdali─ç, Fatima Kurdi─ç, Elmasa Kavgi─ç, Hamida Mujkanovi─ç, D┼żehva Huremovi─ç, Ljiljana Eli─ç, Emira Piva─ç, Sabida Salki─ç, Nusreta Srabovi─ç, Nena Seli─ç Kari─ç i Mirsada Zuki─ç.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebi─Źnim radom doprinijeli da se ovaj hvale vrijedan program odr┼żi.

Program je sufinanciran sredstvima iz Dr┼żavnog prora─Źuna RH putem Savjeta za nacionalne manjine, Istarske ┼żupanije, Grada Pule i Op─çine Medulin.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst: Mirela ─îauševi─ç

Foto: Elvis Malagi─ç i Tihomir Geršner  

https://www.glasistre.hr/pula/14-festival-bosnjacke-kulture-u-istri-kulturne-vrijednosti-cuvaju-od-zaborava-606337 

https://www.glasistre.hr/pula/festival-bosnjacke-kulture-u-istri-veselo-u-znaku-pjesme-i-plesa-606858 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019 )
 
« Prethodna   SljedeŠa »