Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica BoÜnjaka Istre - U Puli odr┼żana izlo┼żba fotografija Alije M. Ak┼íamije ÔÇ×Izma┼ítana stvarnostÔÇť
Nacionalna Zajednica BoÜnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow U Puli odr┼żana izlo┼żba fotografija Alije M. Ak┼íamije ÔÇ×Izma┼ítana stvarnostÔÇť
U Puli odr┼żana izlo┼żba fotografija Alije M. Ak┼íamije ÔÇ×Izma┼ítana stvarnostÔÇť Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019

U organizaciji Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre uz financijsku potporu Istarske ┼żupanije u foajeu Kina Valli u Puli, 16.11.2019. godine otvorena je izlo┼żba fotografija „Izmaštana stvarnost“. Izlo┼żba je ostala otvorena do kraja mjeseca. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio predsjednik NZBI Senad Prši─ç i asistentica voditeljice kina Valli Alice Borina.

 Izlo┼żba svjedo─Źi o velikanu fotografije Aliji Akšamiji koji vizualnim do┼żivljajima, fotografskim aparatom, kamerom, otima od zaborava jedno vrijeme, ljude, obi─Źaje, doga─Ĺanja i neobuzdanu prirodu  isto─Źne Bosne i Hercegovine. Neke podsje─ça, neke upoznaje, a mladim naraštajima bošnja─Źke nacionalne manjine razgledavanjem izlo┼żbe poma┼że u razumijevanju njihove pripadnosti bošnja─Źkoj tradiciji i kulturi.  

Na otvorenju izlo┼żbe o autoru govorila je predsjednica Programskog savjeta NZBI, mr.sc. Aida Muradbegovi─ç: „Alija Akšamija je jedan od najve─çih umjetnika-fotografa ikad ro─Ĺenih u Bosni i Hercegovini. Ve─çi dio ┼żivota proveo je u Višegradu i po isto─Źnoj Bosni. Školovao se u Sarajevu  i doškolovao u Beogradu i SAD- u. Radio je kao umjetni─Źki i novinski fotograf, kroni─Źar poslijeratnih godina u bosansko-hercegova─Źkoj provinciji. Izlagao je na brojnim samostalnim izlo┼żbama. Nagra─Ĺen je sa 84 zlatne, srebrene, bron─Źane medalje, diplome, priznanja i pohvale, na nacionalnim i internacionalnim izlo┼żbama. 2008. godine dobitnik je Europske nagrade za ┼żivotno djelo u oblasti likovnih umjetnosti –fotografskog djelovanja  dodijeljenu od Europske federacije profesionalnih fotografa.

Cijeli svoj ┼żivot i rad Alija Akšamija posvetio je zemlji u kojoj je ro─Ĺen 1904., u kojoj je ┼żivio, a preminuo je dan prije svoga 98 ro─Ĺendana 2016. godine. Bio je revolucionarni fotograf evropske fotografije koji je redefinirao portretnu fotografiju kao umjetni─Źki oblik, a njegov rad je pridonio uvrštavanju bosansko-hercegova─Źke fotografije u svjetske tokove kreativne izra┼żajnosti.

Njegov interes za fotografiju po─Źeo se razvijati još dok je bio u tre─çem razredu osnovne škole kada je zapravo prvi put ugledao fotoaparat u rukama fotografa koji je iz Sarajeva došao kako bi napravio sliku u─Źenika iz njegovog razreda. Prvi vlastiti aparat kupio je krajem tridesetih godina u Zagrebu, a zahvaljuju─çi priru─Źniku koji je uz njega dobio, snimio je 1938.  god. svoje prve snimke.

Svojim radom nastojao je ovjekovje─Źiti slike ljudi i ┼żivota oko njega. Svjestan zna─Źaja onog ─Źime se bavi, otimao je od zaborava te trenutke, doga─Ĺaje i ljude. Djetinjstvo provedeno u Rogatici ostavilo je duboki trag u njegovom stvaralaštvu. Teška iskustva koja su njegova obitelj i on pro┼żivjeli bila su mu dodatna inspiracija u toj borbi s o─Źuvanjem sje─çanja na ljude, ali i vrijeme u kome su se u nekoliko navrata pred  njegovim o─Źima rušile cijele slike svijeta u kome je ┼żivio.  

Tijekom povremenih boravaka u Sarajevu nastao je njegov prvi ciklus fotografija nazivom „ Iz Sarajeva 1938/39“ koji se mo┼że ozna─Źiti kao period stvaranja njegovih osnovnih ideja kreativnog djelovanja u ovoj oblasti. Svakodnevica sarajevske ─Źaršije predstavljala je scenu na kojoj je uo─Źavao, bilje┼żio i naglašavao najfinije pojedinosti originalnog pristupa u fotografiranju slu─Źajnih prolaznika u pokretu, Nakon njegovog sudjelovanja u NOB-i slijedi cijeli niz tematskih ciklusa fotografije :“Rogatica“, „ Portreti povratnika“, „Slu─Źajni prolaznici“, „Višegrad“, „Borike“, „Djeca“, „Splavarenje na Drini“ itd. 

Širokih interesa, veliku pozornost i vrijeme Alija Akšamija posve─çivao je istra┼żivanjima i mogu─çnostima koja su njegov rad ─Źinili duboko umjetni─Źkim. Njegova usredoto─Źenost u takvom pristupu, kao i potreba za potpunom slobodom u radu bile su razlog da je napustio dr┼żavnu slu┼żbu te se posvetio samostalnom radu. To je zna─Źilo da više nije morao voditi ra─Źuna o tome kako i koliko ─çe trošiti fotografski film te da je napokon imao slobodu eksperimentiranja. Imao je izra┼żen osje─çaj prepoznati ljepotu i uzbudljivost ┼żivota u sebi i oko sebe jer je fotografija ljudski anga┼żman  „zapis stvarnoga“ koji upu─çuje na nešto u odre─Ĺenom trenutku vremena i prostora.

Svjetsko priznanje kreativnog djelovanja Alija Akšamija je postigao fotografijom nobelovca Ive Andri─ça koja u pozadini prikazuje ─Źuvenu ─çupriju Mehmed paše Sokolovi─ça oko ─Źije se povijesti i odvija njegov slavni roman. 1963. godine Ivo Andri─ç je dobio Nobelovu nagradu za knji┼żevnost. Alija Akšamija je izjavio „Ako su ovaj moj rad i nagrade doprinos bosanskoj umjetnosti i kulturi makar jedan atom –to mi je najve─ça nagrada“(Jergovi─ç, M. https://www.jegovic.com.ajfelov-most.alija aksamija. 4.04.2016.). Ova izjava jasno govori o neizmjernoj ljubavi Alije Akšamije prema Bosni i Hercegovini i njegovoj odluci da se u svojim sedamdesetim godina kao fotograf pridru┼żi Armiji BiH“

Kako bi se postigao potpuni ugo─Ĺaj i do┼żivljaj Bosne i Hercegovine, vrijedne ─Źlanice NZBI pripremile su tradicionalne bosanskohercegova─Źke slastice, dok je BKUD „Vodnjan“ iz Vodnjana nastupio sa koreografijama.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

https://www.glasistre.hr/izlozbe/izmastana-stvarnost-izlozba-fotografija-alije-m-aksamije-u-kinu-valli-604463

https://www.glasistre.hr/izlozbe/u-predvorju-kina-valli-otvorena-izlozba-alije-m-aksamije-autor-koji-je-otimao-od-zaborava-ljude-dogadaje-i-neobuzdanu-prirodu-istocne-bosne-i-hercegovine-605186 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019 )
 
« Prethodna   SljedeŠa »