Nacionalna Zajednica BoÜnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Otvoren 14. Festival bo┼ínja─Źke kulture u Istri
Otvoren 14. Festival bo┼ínja─Źke kulture u Istri Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koja predstavlja i jednu od najstarijih udruga civilnog društva budu─çi da na podru─Źju Istre djeluje ve─ç 24 godine, a okuplja zna─Źajan broj pripadnika bošnja─Źke nacionalne manjine u petak 14. lipnja 2019. godine otvoren je i jedan od najstarijih Festivala manjinske kulture u Istri. Naši  programski sadr┼żaji usmjereni su na o─Źuvanje tradicije, obi─Źaja i bogate kulturne baštine te prezentaciju naše kulture našim sugra─Ĺanima, ali i turistima koji sa velikim zanimanjem prate naše programske sadr┼żaje.

Naš najstariji program Festival bošnja─Źke kulture u Istri, ove godine odr┼żava se 14 (─Źetrnaestu) godinu za redom.  Na prekrasnom pulskom anti─Źkom trgu Portarata (ispred Zlatnih vrata) u petak, 14.06.2019. godine na vrhuncu turisti─Źke sezone otvoren je 14. Festival bošnja─Źke kulture u Istri. Kroz ovaj program ─Źuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugra─Ĺani upoznaju sa našom kulturom, obi─Źajima i tradicijom. Naš Festival ina─Źe je putuju─çi, odnosno odr┼żava se i u drugim gradovima, a posebnost ovog Festivala je u tome što se odr┼żava dva dana, tako se u subotu, 15.06.2019. godine odr┼żao i u Vodnjanu u Domu mladih (Girotondo) i to u suradnji sa Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Vodnjan na ─Źelu sa predsjednikom Damirom Iskri─çem.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Prši─ç istaknuo je da je ve─ç dugi niz godina Festival i dio turisti─Źke ponude, ali prije svega i prilika da se sugra─Ĺani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji ┼żive u Puli  i Istri. Zasigurno smo i jedna od najstarijih udruga nacionalnih manjina budu─çi da na prostoru Istre djelujemo 24 godine te kroz programe doprinosimo kvalitetnoj integraciji naše manjine u društvo u kojem ┼żivimo.

Prisutne su pozdravili ispred Istarske ┼żupanije, pro─Źelnik Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etni─Źke skupine Valerio Drandi─ç i zamjenik gradona─Źelnika Grada Pule, Robert Cvek istaknuvši da je ovakva vrsta doga─Ĺanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na najljepši na─Źin prikazuje na─Źin ┼żivota u Istri, toleranciju i poštovanje tu─Ĺih i svih ostalih prava.

Ovogodišnji koncept Festivala zamišljen je na na─Źin da kroz narodne igre i tradicionalnu pjesmu sevdalinku poka┼żemo kako glazba spaja ljude, te bez obzira na jezik svi osje─çaju emociju koju glazba nosi.  Nose─çi se ovom idejom imali smo ─Źast ugostiti Elis Lovri─ç, akademsku glumicu i kantautoricu, koja svojim jedinstvenim izri─Źajem i glasom ve─ç godinama oplemenjuje istarsku scenu promoviraju─çi je u cijelom svijetu.

Raskoš i ljepotu narodnih nošnji, te bogatstvo narodnih igara prezentiralo je Kulturno umjetni─Źko društvo „Rudar“ iz Lukavca. KUD „Rudar“ djeluje od 1978. godine te je od formiranja pa do danas kroz društvo prošlo preko 3600 ─Źlanova. Društvo je sudjelovalo na mnogobrojnim smotrama i festivalima folklora kako u Bosni i Hercegovini. Dobitnici su niza priznanja i zahvalnica sa festivala i smotri folklora kako u zemlji tako i u inostranstvu. Izdvajamo ono nama najdra┼że: „SEPTEMBARSKA PLAKETA" op─çine Lukavac i plaketa op─çine. Trenutno u KUD-u djeluje i radi oko 70 ─Źlanova raspore─Ĺenih u folklornu i muzi─Źku sekciju. Organizatori su "Me─Ĺunarodne smotre folklora Lukavac" od 2006. godine.

Igrama i plesovima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine oduševili su okupljenu publiku koja je iz Pule sa sobom ponijela autenti─Źnu razglednicu.

Tradicionalne pjesme sevdalinke izveo je ─Źlan Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i predsjednik pore─Źkog ogranka Amir Rešidovi─ç, osebujni Bošnjak koji se, osim sportom, bavi i glazbom. Autor je brojnih pjesama, a neke je nedavno i objavio na CD-u.

Kako je jedan od ciljeva Festivala me─Ĺusobno uva┼żavanje i poštivanje razli─Źitosti, i ove godine kao posebna goš─ça na otvorenju festivala nastupila je istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovri─ç. 

─îaroliju Istre kroz pjesme „Kanat od mora“  i „Se ca još ┼żeljin“ donijela nam je Elis Lovri─ç. ‘’Bo┼żanski glas i ljubav prema cakavici susreli su se u jednoj osobi, Elis Lovri─ç. Glumica i kantautorica u svakom stihu svojih pjesama potvr─Ĺuje ljubav prema rodnoj Labinštini. Me─Ĺu rijetkima je, ako ne i jedina, koja je uspjela uglazbiti tekst na cakavici, a da se ne izgubi dra┼ż i smisao izre─Źenog.’’  (Ivana Ahmi─Źevi─ç, Glas Istre). Svoju posve─çenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata ''Kolari─çi'', ''Kanat od mora'', ''Merika'' i ''Dva mora'' te postala promotorica i ''zaštitni znak'' ovog jedinstvenog govora. Kantautorskom glazbom intenzivnih emocija Elis vodi publiku kroz nezaboravne predjele istarskog kraja, pjevaju─çi na labinjonskom, engleskom, talijanskom, njema─Źkom, portugalskom i poljskom, jer svi su jezici, kako ka┼że Elis, materinji.  Nazivaju je istarskom vilom, a njezinu glazbu mostom koji spaja baštinu mora s baštinom srca!

Na prepunom trgu Portarata uz brojne okupljene sugra─Ĺane i znati┼żeljne turiste bila je ovo zaista ─Źarobna ve─Źer u kojoj su se prisutni bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, osje─çali pripadnost ljudskom rodu.

Voditeljica programa Nermina Mezuli─ç pozvala je prisutne da nam se pridru┼że u Vodnjanu u subotu, te na trgovima Rovinja i Pore─Źa na ve─Źerima Festivala koji ─çe se odr┼żati na jesen.

Zahvaljujemo se pokroviteljima koji su prepoznali i uva┼żili naš doprinos multikulturalnosti te brojnim pojedincima koji svojim radom nesebi─Źno doprinose o─Źuvanju naše kulturne baštine. 

Tekst: Mirela ─îauševi─ç, fotografije: Elvis Malagi─ç

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

https://www.glasistre.hr/pula/sutra-otvorenje-14-festivala-bosnjacke-kulture-u-istri-sevdalinke-folklorasi-iz-bosne-i-elis-lovric-590596

http://istrain.hr/index.php/kultura-arhiva/3745-zapocinje-festival-bosnjacke-kulture-u-istri

http://www.regionalexpress.hr/site/more/otvoren-14.-festival-bonjake-kulture-u-istri 

https://www.youtube.com/watch?v=Jq2lYgUNj-0 

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 21 Srpanj 2019 )
 
« Prethodna   SljedeŠa »