Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Najava događanja: Promocija knjige Rezaka Hukanovića "Deseta vrata pakla"
Najava događanja: Promocija knjige Rezaka Hukanovića "Deseta vrata pakla" Ispis E-mail
Četvrtak, 28 Ožujak 2019

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „DESETA VRATA PAKLA“ AUTORA REZAKA HUKANOVIĆA KOJA GOVORI O ZLOČINIMA POČINJENIM U  LOGORIMA SMRTI OMARSKA I MANJAČA  1992.

Petak, 5. 4.2019. sa početkom u 19 sati, Hotel Histria, PULA 

Rezak Hukanović je pisac koji je do sada objavio sedam knjiga, šest zbirki pjesama i ovaj roman. Svakako je najpoznatija DESETA VRATA PAKLA, autobiografski roman koji govori o dogadjajima u Omarskoj i Manjači, dva najpoznatija srpska logora u kojima je autor proveo šest mjeseci. Prva dva mjeseca u logoru Omarska sa njim je bio i njegov šensnaestogodišnji sin, koji je kasnije pušten kući. Ovo je priča o logorima smrti, u kojima je bilo zatočeno na hiljade nesrba izloženih najstravičnijim psihičkim i fizičkim torturama. Samo u logoru Omarska, pravoj fabrici smrti, ubijeno je preko hiljadu logoraša, medju kojima je bilo djece, žena ali i staraca starijih i od 80 godina. Autor otvoreno govori o zločinima i zločincima, navodeći njihova imena i prezimena. Sam je bio svjedok tri puta pred Medjunarodnim sudom u Hagu ali i pred Sudom BiH i suočavao se oči u oči sa zločincima. I sama knjiga DESETA VRATA PAKLA je bila važan svjedok u Hagu. Autor se vodio isključivo činjenicama i zbog toga ni jedan podatak naveden u romanu o činjenim zločinima u ovim logorima nije nikada do sada negiran. „Istina je jedina zamjenica koja nema množinu i ne postoje dvije istine“, poručuje autor.

Izdavač na bosanskom jeziku je Buybook (Bajbuk) Sarajevo i do sada je štampan u 6 izdanja. Za hrvatsko tržište izdavač je Buybook Zagreb.

Roman je preveden na norveški, njemački, turski i engleski jezik. Interesantno je napomenuti da je roman prvo objavljen na norveškom jeziku. Roman je samo u Americi  i Velikoj Britaniji štampan u po 3 izdanja. Predgovor za ovaj roman pisao je nobelovac Eli Vizel, borac za ljudska prava, koji je i sam bio logoraš u Drugom svjetskom ratu. Postoje ponude za ekramizaciju ovoga romana.

Svakako posebno raduje, što će sa autorom kao gost i promotor nastupiti zasigurno najveći živući pisac BiH, autor mnogih književnih djela ali i scenarista sada već kultnog filma „Sjećaš li se Doli Bel“, akademik Abdulah Sidran.

Zadnja Promjena ( Petak, 29 Ožujak 2019 )
 
« Prethodna   Sljedeća »