Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Književna tribina: Posljednji poziv u pomoć
Književna tribina: Posljednji poziv u pomoć Ispis E-mail
Srijeda, 05 Prosinac 2018

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, dan nakon premijernog prikazivanja dokumentarnog filma „Sevdalinka, alkemija duše“ nastalog prema knjizi prof.dr.sc. Esada Bajtala, održana je i promocija knjige autora Slave Kukića  „Posljednji poziv u pomoć“ . Tribina je održana u subotu 24.11.2018. godine u Gradskoj knjižnici u Puli. Na tribini su sudjelovali gosti iz Bosne i Hercegovine, prof.dr.sc. Esad Bajtal i akademik Slavo Kukić, dok je književnu tribinu moderirao Igor Galo.

Prisutnima se obratio i zahvalio na dolasku predsjednik NZBI Senad Pršić istaknuvši da su ovakvi programski sadržaji od iznimnog značaja za bošnjačku zajednicu u Istri, a isto tako i prilika da se upoznamo iz prve ruke sa stanjem u našoj matičnoj domovini.

Tradicionalno, već dulji niz godina organiziramo ovakve programske sadržaje u suradnji sa poznatim glumcem Igorom Galo koji je i moderirao književnu tribinu. Kako je i sam na početku rekao cilj nam je napraviti što bolji uvid u stanje BiH.

Neuobičajen i paničan naziv  za knjigu "Posljednji poziv u pomoć" nova je, sedma zbirka kolumni profesora mostarskog sveučilišta, sociologa Slava Kukića koje kronološki prate rast nacionalizma i separatizma u Bosni i Hercegovini od lokalnih izbora 2016. do nedavnih općih izbora. Knjiga je nastala u vrijeme predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini, a ambicija knjige je bila da bude u funkciji promocije građanskih političkih filozofija i u funkciji motivacije biračkog tijela da izađe na izbore i okrene leđa onima koji su sve nas koštali prethodnih trideset godina na sve mogući način. Slijedeće četiri godine pokazuju da će i dalje Bosnu destruirati. Na izborima je zabilježena izborna krađa kakva se nije dogodila od 1994. godine. Na ovim izborima zabilježene su brojne nepravilnosti, a postizborno vrijeme upućuje na nove detalje koji upućuju na političku prostituciju.

Nezavisni istraživač prof.dr.sc. Esad Bajtal, autor istoimene monografije "Sevdalinka, alhemija duše" čiji je istoimeni dokumentarni film prikazan je večer prije u Kinu Valli, rekao je da je stanje u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji, takvo da se o njemu ni nema što misliti.

Kako je i sam rekao „Sve je očito. Naime, etno politikantstvo vladajućih struktura je stakleno, prozirno, no s medijima u svojim rukama proizvode takav pritisak kojem se prosječni građani ne mogu oduprijeti. Na sceni su grupacije koje, budući da je društvo ispalo iz ideologije, nemaju više ideje za napredak društva. A bez natjecanja ideja, preostaju krimi interesne stranačke borbe s etno kostimom“ koje vode krimi interesne etno grupe koje se lažno javno predstavljaju kao političke stranke,  njih politika ne zanima. Oni su se tajno dogovorile da se nikad ne dogovore. Nikom na vlasti u BiH ne odgovara da ta zemlja postane pravna država jer bi u tom slučaju ispali iz igre i ne bi bili na vlasti. Upravo iz ovoga razloga,  prema jednom istraživanju Bosna je najgore mjesto življenja u Europi. Čak i da svi izađemo na izbore, rezultati će biti opet isti jer je na sceni izborni inženjering.

Slavo Kukić govorio je o naciji odnosno može li u Bosni i Hercegovini živjeti Bošnjaci, Hrvati i Srbi kazao je da u različitim povijesnim ambijentima, nacije su se različito konstituirale, u ambijentu Francuske, Engleske nacije su se konstituirale na način da nacija podrazumijeva građansko pripadanje državi, dok je na prostoru Njemačke na kojoj je bio drugačiji ambijent, nacija je proizašla kao posljedica ekonomske ekspanzije pruskih državica, dakle prethodila je ekonomska integracija, a tek se onda formirala nacionalna svijest. Ukoliko se pogleda prostor kolonijalnih zemalja, tamo je nacionalno pitanje se pojavilo tek kako oslobodilačko pitanje. Na prostoru srednje Europe, nacija se ne može izjednačavati sa nacionalnom pripadnošću iz razloga šti su se formirale na drugačije načine. U Bosni i Hercegovini nacija je bila umrežena sa religijskim. Najvažnije pitanje za Bosnu i Hercegovinu je volimo li mi svoju zemlju te jesmo li spremi u njoj živjeti bez obzira na razlike.  Imamo li mi u sebi patriotizam, ljubav prema domovini jer bismo prije svega trebali biti Bosanci i Hercegovini. Sve ove akrobatike su u funkciji zadržavanja statusa quo.

Slavo Kukić kazao je da je njegov "posljednji poziv u pomoć" iz naslova knjige pomalo i paničan, no taj njegov poziv - u otporu spram politikantstva desno-lijevih propagatora anticivilizacijski beznađa već 20 i više godina nitko važan od međunarodne i domaće političke moći uopće ne želi čuti taj poziv. Kukić stavlja pred izbor: ili živjeti u stanju mentalne okupacije i socijalne porobljenosti ili krenuti u promjene, oduprijeti se nacionalističkoj moći i kreirati nove društvene uvjete, državu socijalne pravednosti. U ovih mjesec i pol dana od izbora atakira se na destruiranje državnih institucija. Član predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je Dragan Čović iz HDZ-a blokirao namjeru dana inauguraciji novog Predsjedništva budu predsjednici okolnih zemalja. Čović je prethodno uništio svu opoziciju unutar hrvatskog biračkog tijela, no on je sporedni igrač. Glavni mačak je Milorad Dodik koji je u 12 godina doslovce porobio Republiku Srpsku i ima svu vlast u rukama.

Profesor Esad Bajtal kazao je da danas građani iz Bosne i Hercegovine bježe u zemlje u kojima nema čuvara vitalnog nacionalnog interesa.

Prof. Bajtal primijetio je kako političari iz BiH govore da žele u EU, a čine sve da BiH ne uđe. Kako je i rekao on neće u EU, neka se Europa vrati u BiH, jer mi smo bili Europska unija prije Europske unije, kazao je Bajtal, argumentiravši to time da je multikulturalizam, koji se danas pokušava izgraditi u EU, već bio izgrađen u BiH.

 

Program je financiran putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

 
« Prethodna   Sljedeća »