Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Bošnjaci Istre zajedništvom obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Bošnjaci Istre zajedništvom obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine Ispis E-mail
Četvrtak, 29 Studeni 2018

U zajedničkoj organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Vodnjan na čelu sa predsjednikom Damirom Iskrićem, Bošnjačkim kulturno – umjetničkim društvom Vodnjan na čelu sa predsjednikom Bilalom Pekarićem i Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Bujštine Umag  na čelu sa predsjednicom Mimom Borić i Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem, u Domu mladih u Vodnjanu, 25.11.2018. godine obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Čestitke povodom Dana državnosti BiH ispred Istarske županije u ime Župana Valtera Flega i u svoje osobno ime uputila je zamjenica župana Giuseppina Rajko, dok je ispred grada Vodnjana u ime gradonačelnika Klaudia Vitasovića čestitke uputio zamjenik gradonačelnika Enea Codacci. 

Manifestaciji su prisustvovali brojni predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Istre, odnosno iz Rovinja, Poreča, Umaga i Pule.

U prepunoj dvorani Doma mladih u Vodnjanu u prigodnom kulturno – umjetničkom dijelu programa ljepotu i dušu Bosne i Hercegovine kroz pjesmu sevdalinku te kroz igre prikazali su mješoviti pjevački zbor Gajret iz Umaga koji djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine Umag i Bošnjačko kulturno – umjetničko društvo Vodnjan iz Vodnjana, te predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Ogranak Poreč Amir Rešidović izvodeći svoje autorske pjesme.

Prigodnim referatom o nastanku države Bosne i Hercegovine govorio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske Senad Pršić. Država Bosna kao suverena sila u regionu osnovana je 1180. godine, nakon što je bizantski car Manuel I. Komnen predao vlast nad Bosnom u ruke Kulina Bana. Posebno značajan podatak za povijest Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika, predstavlja čuvena Povelja Kulina Bana. Objavljena 29. kolovoza 1189. godine, Povelja je: napisana bosanskim pismom poznatim pod imenom bosančica; na bosanskom jeziku; država je imenovana imenom Bosna; stanovnici države Bosne nazvani su Bošnjani! Uz sve ovo, Kulin Ban je osnovao religijski tolerantnu i čak, prvu i jedinu oficijalno multireligijsku državu na tlu Europe!

Osmansko osvajanje Bosne teklo je postupno od posljednje decenije XIV. stoljeća do 1463., kada je sultan Mehmed II. Fatih definitivno srušio bosansko kraljevstvo.

Nestankom bosanskog kraljevstva nije, međutim, nestalo Bosne kao geopolitičkog pojma. U vrijeme Berlinskog kongresa u službenu austrougarsku praksu i terminologiju uvodi se za Bosnu dvočlani naziv – Bosna i Hercegovina, koji je zadržan sve do danas. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. studenog 1943. godine,  se kao najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata razvio kao nositelj bosanskohercegovačke državnosti. Izražena i odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Muslimana, Srba i Hrvata.

Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine kada je i vraćen stari naziv Bošnjaci. Uslijedila je agresija na BiH i rat za njezinu obranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir potpisanim u Daytonu. Daytonski sporazum zaustavio je rat, Bosna i Hercegovina dobila je plavo-žutu zastavu i grb, te himnu bez teksta. Danas je BiH država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Kao nacionalna manjina, Bošnjaci u RH imaju zagarantirana velika prava. Najčešće su organizirani na principu udruga. U tom smislu osnivaju se nacionalne zajednice Bošnjaka, kulturno umjetnička, sportska i druga društva, braniteljske i druge asocijacije. Veliki je broj općina, gradova i županija u kojima djeluju vijeća i predstavnici naše nacionalne manjine kao politički subjekti.

U Domovinskom ratu za oslobođenje Republike Hrvatske Bošnjaci su dali značajan doprinos. Sudjelovalo ih je dvadeset i pet tisuća dok ih je poginulo 1187.  Kao mala zahvala za tako veliki doprinos oslobođenju Hrvatske dodijeljeno je zemljište veličine 6.640 m2 uz Islamski centar u Zagrebu na kome je izgrađen Spomen park sa spomen obilježjem Bošnjacima braniteljima Hrvatske. Izgradnju parka financirala je RH i Grad Zagreb.

Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Na kraju programa posjetitelji su se zabavljali uz Mrga band.

Program je vodila prof. Nermina Mezulić.  

Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da se obilježi ovaj značajan događaj.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst: M. Čaušević, foto: Tihomir Geršner 

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 29 Studeni 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »