Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Iz ljubavi prema Bosni i Istri - održana završna svečanost 13. Festivala bošnjačke kulture u Istri
Iz ljubavi prema Bosni i Istri - održana završna svečanost 13. Festivala bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Četvrtak, 01 Studeni 2018

 U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu, 27.10.2018. godine u prepunoj dvorani hotela Park Plaza Histria kroz program Festival bošnjačke kulture u Istri održana je prezentacija bosanskohercegovačke kulture.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje već 23 godine, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke  nacionalne manjine.

Programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine.

Izvorni program Festival bošnjačke kulture u Istri ove godine održao se 13. godinu za redom. Program Festivala doprinosi očuvanju multikulturalnosti Istre kao i upoznavanju sugrađana sa bošnjačkom kulturom, ali i prenošenjem bošnjačke kulture na mlađe naraštaje.

Cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

Bogat programski sadržaj organizatori su pripremili kako bi se kroz izvedbu pjesama sevdalinki, te kroz nastup folklornog društva prezentirala tradicionalna pjesma te vidjela ljepota narodnih nošnji.

Na Festivalu su nastupili ansambl „Bosana“ iz Zagreba, BKUD "Vodnjan" iz Vodnjana, Mješovita pjevačka skupina Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije.

Kao poseban gost nastupio je poznati bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Ibrahim Jukan. Jukanove su pjesme ponijele svojevrsnu originalnost, koja se prepoznaje po specifičnoj toplini osjećaja i razumijevanja prema tananim nitima ljudske duše. Jukanov prvi javni nastup dogodio se na natjecanju pjavača amatera, a u žiriju je bio legendarni umjetnik sevdalinke, Zaim Imamović. Jukan je osvojio jednu od nagrada, a najveća nagrada mu je bila kada mu je Zaim Imamović prišao i rekao rečenicu koja će biti njegova ideja vodilja: „Ibrahime, odlično pjevaš, jer pjevaš pjesmu onako kako je osjećaš“. Sve do danas Jukan nije napustio savjet koji mu je dao Zaim Imamović, i otud proizlazi njegova prepoznatljivost u interpretaciji. Za njega je Safet Isović rekao: Ako itko predstavlja na pravi način, autentično, dostojanstveno onako kako sevdalinka treba da se predstavi to je Ibrahim Jukan.

Većina sevdalinki su ljubavne pjesme, koje opisuju posebne ljubavne priče, a neki su povijesni prikazi značajnih događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Na taj način, mnoge sevdalinke su jedinstveni ostatak bosanske povijesti i kulture i izuzetno su značajne za Bosnu i Hercegovinu i njen narod.

Na repertoaru su bile poznate sevdalinke kao što su Kad ja pođoh na Bentbašu,  Emina, Sve behara, Tebi majko misli lete, Bosno moja.  

Predsjednik NZBI i BNZH Senad Pršić istaknuo je da se ove godine obilježava i 25. godišnjica djelovanja Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske (BNZH) te  programski sadržaji posvećeni su upravo ovome značajnom jubileju.

Festival je i promocija našeg grada Pule i Istarske županije, a ovom prilikom uspostavljanja je suradnje između Općine Ključ i Općine Medulin te je ispred Općine Ključ prisustvovao i načelnik općine Nedžad Zukanović, dok je ispred Općine Medulin prisustvovao načelnik općine Medulin Goran Buić. Svojim prisustvom podršku organizatorima i Bošnjacima uputio je i zamjenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek.

Program su pratili i brojni predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Istre i Hrvatske, kao što su predsjednik BNZ Zadar prof. Hase Salihović, predsjednik BNZ Primorsko -goranske županije Senad Hajdarević kao i  predstavnici drugih nacionalnih manjina.

Na koncu, cjelokupni program začinjen je i tradicionalnim bosanskohercegovačkim jelima od bureka i raznih pita do slastica od baklave, hurmašica i tufahija koje su pripremile vrijedne članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre; Lejla Suljanović, Medina Sejfo, Ramiza Vugdalić, Mevlida Geršner, Dževahira Huremović, Kavgić Elmasa, Jasna Omanović, Ermina Jukić, Ervada Hevešević, Adisa Hevešević, Nena Selić – Karić. Predsjednik Senad Pršić i Ajdin Omanović kao mali znak pažnje našim vrijednim članicama uručili su zahvalnice i ruže. 

Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da se ovaj hvale vrijedan program održi.

Pokrovitelji programa su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula uz podršku Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Poreča.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Tekst; Mirela Čaušević, foto: Elvis Malagić  

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 01 Studeni 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »