Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Dašak bosanskohercegovačke kulture na 21. Obrtničkom sajmu Istre
Dašak bosanskohercegovačke kulture na 21. Obrtničkom sajmu Istre Ispis E-mail
Nedjelja, 07 Listopad 2018

U organizaciji Obrtničke komore Istarske županije od 04. do 07.10.2018. godine održan je 21. obrtnički sajam Istre. Svečano otvorenje održano je na prekrasnoj Karolini podno Arene. Mnogobrojni posjetitelji imali su priliku razgledati, degustirati, kupiti brojne proizvode, ali i ugovoriti poslovnu suradnju.  Svoje proizvode na sajmu je izložilo čak 135 obrtnika iz cijele Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Posebnost ovog 21. sajma je i partnerstvo sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona. Mario Paliska predsjednik Obrtničke komore Istarske županije izrazio je zadovoljstvo uzvratnom posjetom predstavnika Obrtničke komore Tuzlanskog kantona. Kako je naveo, prošle godine bili su gosti u Gračanici te se tom prilikom prezentirala gastronomija i kultura Istre. Predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona Nedžad Nuhanović izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje Obrtničke komore Tuzlanskog kantona i Obrtničke komore Istarske županije.

U uvodom govoru voditelj programa Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore Istarske županije Nacionalnu zajednice Bošnjaka Istre predstavio je slijedećim riječima: „Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem, jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje već 23 godine u Istri. Okuplja značajan broj pripadnika bošnjačkog naroda u Istri, ali i pripadnike drugih naroda iz BiH. Programski sadržaji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre usmjereni su na očuvanje identiteta i kulturne baštine. Osim izuzetno dobre suradnje sa institucijama i udrugama u Istri surađuje i sa udrugama i institucijama u Bosni i Hercegovini. Jedan od ciljeva je i most suradnje, odnosno povezivanje  na kulturnom i gospodarskom planu institucija Istre i Bosne i Hercegovine. Čast im je i zadovoljstvo što su i ovom prilikom mogli dati svoj doprinos na večerašnjoj manifestaciji te će  uz podršku brojnih članova nastaviti sa programskim aktivnostima“.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem u suradnji sa Obrtničkom komorom Istarske županije doprinijela je prezentaciji bošnjačke kulture kroz program koji je održan istu večer u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Osim prezentacije tradicionalnih bosanskih jela, od pita i bureka koje su pripremile članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, mogla su se kušati i tradicionalna bosanska jela kao što su begova čorba, bosanski presnac, punjene paprike te ostala jela koja su pripremili predstavnici obrtničke komore Tuzlanskog kantona, dok je za slastice bio zadužen poznati bosanskohercegovački pjevač Ibrahim Jukan koji je svoje proizvode i izlagao na sajmu.

Čaroliju i ljepotu sevdaha donio nam je osebujni Ibrahim Jukan. Gračanlija Ibrahim Jukan, estradni je umjetnik i vlasnik firme “Jukan eko-hrana”.  Na jedinstven način spojio je obiteljski posao i estradu. Otkad je davne 1984. godine pobijedio na natjecanju pjevača amatera “Mladi pjevaju proljeću” u rodnoj Gračanici, njegova ljubav prema sevdalinki i dobroj pjesmi nikada nije prestala. Usporedo s tim s obitelji je osnovao firmu u kojoj proizvodi zdravu hranu od onoga što je priroda dala. 

U kulturno – umjetničkom dijelu programa ljepotu narodnih nošnji te igre i plesove prezentiralo je Bošnjačko kulturno – umjetničko društvo „Vodnjan“ iz Vodnjana. Bošnjačko kulturno umjetničko društvo Vodnjan je osnovano 2012 godine. Do sada su imali preko 50 nastupa po Istri, Hrvatskoj i BiH. Imaju 25 aktivnih članova, a od toga su 15 u folklornoj grupi. Sve ove godine rade na očuvanju Bošnjačke kulture i kulturne baštine BiH. Ponosni su što su multinacionalna folklorna udruga. Svake godine organiziraju Bošnjačku noć u Vodnjanu u sklopu kulturnog ljeta grada Vodnjana. Pod stručnim vodstvom koreografa Almira Bektića i predsjednika Pekarić Bilala idu ka novim koreografijama i novim nastupima. Predstavili su se sa koreografijama Igrama srednje Bosne i Vranjskim igrama.

Programski sadržaj sa velikim zanimanjem pratili su i brojni poduzetnici iz Istre, između ostalih Mirzet Hasanagić, Mirsad Kugić, Ibrahim i Nermin Gravkić, a gošća je bila i uvijek rado viđena predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić.

U nastavku pogledajte prilog TV Istre na linku:

http://tvistra.hr/originalni-bosanski-sevdah-pite-i-urmasice-u-puli-tuzlanski-kanton-partner-ovogodisnjeg-obrtnickog-sajma-istre/  

 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »