Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Iz ljubavi prema Bosni i Istri - otvoren 13. Festival bošnjačke kulture u Istri
Iz ljubavi prema Bosni i Istri - otvoren 13. Festival bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Nedjelja, 29 Srpanj 2018

Na prekrasnom pulskom antičkom trgu Forum u subotu, 21. 07.2018. godine otvoren je 13. Festival bošnjačke kulture u Istri. Ovo je zasigurno jedan od najstarijih Festivala kulture jedne nacionalne manjine u Istri, a i šire. 

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić istaknuo je već dugi niz godina Festival i dio turističke ponude, ali prije svega i prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji žive u Puli  i Istri. Zasigurno smo i jedna od najstarijih udruga nacionalnih manjina budući da na prostoru Istre djelujemo 23 godine te kroz programe doprinosimo kvalitetnoj integraciji naše manjine u društvo u kojem živimo.

Ispred županije, zamjenica Župana, Giuseppina Rajko naglasila je kako je i Festival dio mozaika multikulturalne Istre, dok je zamjenik gradonačelnika Grada Pule, Robert Cvek istaknuo da je ovakva vrsta događanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na lijep način prikazuje način života u Istri, odnosno suživot, toleranciju i poštovanje tuđih i svih ostalih prava.

Ovogodišnji koncept Festivala zamišljen je na način da kroz glazbu, sevdalinku pokažemo kako glazba spaja ljude, te bez obzira na jezik svi osjećaju emociju koju glazba nosi.  Noseći se ovom idejom imali smo čast ugostiti Elis Lovrić, akademsku glumicu i kantautoricu, koja svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu.

Kroz čaroliju i posebnost Bosne pjesmom sevdalinkom proveli su nas KD Ljiljan, ansambl „Šadrvan“ iz Rijeke izvodeći neke od najljepših sevdalinki kao što su Kad ja pođoh na Bembašu, Grana od bora, Kraj tanana Šadrvana, Lijepi li su mostarski dućani i mnoge druge koje je mnogobrojna okupljena publika zajedno pjevušila uz Zemira Delića, voditelja ansambla Šadrvan. Jasmina Makota koja je a cappella otpjevala „Što te nema“, a čaroliju Istre kroz pjesme "Sretno ti bilo"„Kanat od mora“  donijela nam je Elis Lovrić. Na prepunom trgu Forum, program je pratio i Sead Memić Vajta, poznati bosanskohercegovački pjevač.

Kulturno društvo Ljiljan, osnovano 2013. godine u Viškovu i od tada pa do danas bilježi niz zapaženih rezultata u svom djelovanju. Pored ostalih sekcija, najveći broj članova okupljeni su u ansamblu Šadrvan, koji je svakako njihova perjanica i znak prepoznavanja ove udruge. Šadrvan na najljepši  i sebi originalan način, njeguje tradiciju posebnog  bosansko-hercegovačkog glazbenog izričaja – sevdaha. Brojni su njihovi nastupi i nagrade,  kako u Hrvatskoj  tako i u inozemstvu. No, svugdje su svojom originalnošću u aranžmanima, u kojima dominira gitarska pratnja i vokalna širina izvođača, uspjeli plijeniti pažnju i pozitivne kritike brojnih poštovalaca i znalaca sevdaha.

‘’Božanski glas i ljubav prema cakavici susreli su se u jednoj osobi, Elis Lovrić. Glumica i kantautorica u svakom stihu svojih pjesama potvrđuje ljubav prema rodnoj Labinštini. Među rijetkima je, ako ne i jedina, koja je uspjela uglazbiti tekst na cakavici, a da se ne izgubi draž i smisao izrečenog.’’  (Ivana Ahmičević, Glas Istre). Svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata ''Kolarići'', ''Kanat od mora'', ''Merika'' i ''Dva mora'' te postala promotorica i ''zaštitni znak'' ovog jedinstvenog govora. Kantautorskom glazbom intenzivnih emocija Elis vodi publiku kroz nezaboravne predjele istarskog kraja, pjevajući na labinjonskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, portugalskom i poljskom, jer svi su jezici, kako kaže Elis, materinji.  Nazivaju je istarskom vilom, a njezinu glazbu mostom koji spaja baštinu mora s baštinom srca!

Bila je ovo zaista čarobna večer u kojoj su se prisutni bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, osjećali pripadnost ljudskom rodu.

Voditeljica programa Nermina Mezulić pozvala je prisutne da nam se pridruže na trgu u Rovinju i Poreč na večerima Festivala koji će se održati na jesen.

Zahvaljujemo se pokroviteljima koji su prepoznali i uvažili naš doprinos multikulturalnosti te brojnim pojedincima koji svojim radom nesebično doprinose očuvanju naše kulturne baštine. 

https://www.glasistre.hr/pula/bosna-i-istra-se-osjecaju-pjesmom-566490 

https://www.glasistre.hr/pula/nastupaju-rijecki-ansambl-sadrvan-elis-lovric-i-jasmina-566223 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Autor teksta: Mirela Čaušević, fotografije: Elvis Malagić 

 

 

 

 

 

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 29 Srpanj 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »