Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Održana redovna izborna Skupština NZBI
Održana redovna izborna Skupština NZBI Ispis E-mail
Utorak, 12 Lipanj 2018

Redovna izborna Skupština NZBI održana je u subotu 12.05.2018. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Nakon podnesenog Izvješća o radu predsjednika i Financijskog izvještaja  za mandatno razdoblje Skupština je jednoglasno usvojila sva izvješća. Kroz diskusiju delegati su naglasili da je NZBI uređena organizacija te da je trošenje financijskih sredstava transparentno i u skladu sa Zakonom.

Nakon izvješća delegati su izabrali novo vodstvo NZBI u slijedećem četverogodišnjem mandatu. Za predsjednika je jednoglasno reizabran Senad Pršić, za dopredsjednika izabran je Sajto Salković, a za dopredsjednicu  Šejla Botonjić.

Predsjednik Senad Pršić se osvrnuo na rad NZBI u mandatnom razdoblju od 2014. do 2018. godine. NZBI je realizirala sve svoje planirane programe i aktivnosti. U odnosu na protekli period od prošle izborne skupštine sredstva za realizaciju programa značajno su porasla, no iz godine u godinu broj programa se povećavao, a time i njihova kvaliteta.

Ostajemo i dalje prepoznatljivi u Istri kao jedina bošnjačka organizacija koja svoje program izvodi na visokoj organizacijskoj razini, transparentnom radu, sukladno pravilima postavljenim od stane organizacija i institucija koje nas prate i financijski podržavaju. Slobodno možemo reći da danas uživamo dobar ugled ne samo u Istri već i u Hrvatskoj.

U 2014. godini smo realizirali brojne programe od Dana nezavisnosti BiH, promocije bosanskog kulturnog miljea kroz promociju književnih djela pod nazivom „Teferič u Europi“. Zatim valja posebno naglasiti originalan i vrlo dobro ocijenjen pristup pomoći ugroženima od poplave u RH i BiH. Naime,  osim klasične pomoći u prikupljanju hrane i ostalih potrepština, organizirali smo i 7 dnevni boravak djece iz Sanskog Mosta, Prijedora, Gunje i Županje u Puli i Istri. Boravak smo organizirali skupa sa Istarskom županijom, Učeničkim domom iz Pule te Crvenim Križom.

Iste godine, održali smo i  9 Festival bošnjačke kulture u Istri u gradovima Pula, Raša, Poreč i Rovinj i to na trgovima te završnicu  u Domu hrvatskih branitelja uz prisustvo ambasadorice BiH i ostalih izvanrednih izvođača na čelu sa Ibricom Jusićem. Obilježili smo i Dan državnosti BiH te proveli natječaj za dalje stipendiranje studenata.

U 2015. godini održali smo i 10. jubilarni Festival bošnjačke kulture u Istri na kojem smo dodijelili zahvalu i priznanja najzaslužnijim u ovih 10 godina.

Isto tako, važno je spomenuti i svečanu akademiju povodom 20. godišnjice NZBI na kojoj smo dodijelili priznanja i zahvalnice osnivačima zajednice kao i zaslužnim za rad zajednice.

Na izborima za VBNM smo nastupili u Puli sa svojim listom sastavljenom većinom od mladih članova naše zajednice i na županijskoj listi skupa sa NZB Umag te zajedničkim nastupom Porečkih Bošnjaka.U Rovinju su članovi naše zajednice također išli sa svojom listom na izbore. U Labinu smo nastupili skupa sa drugim asocijacijama kao i u Poreču sa zajedničkom listom.

Krajem godine izdali knjigu Kulturni identitet nacionalne manjine Bošnjaka u Istri čija je autorica profesorica dr.sc. Aida Muradbegović. Knjiga govori o doseljavanju Bošnjaka u Istru, ali i organiziranosti na očuvanju svoje kulturne baštine s posebnim osvrtom na aktivnosti NZBI.

U 2016. godini smo realizirali brojne programe kao što su Dan nezavisnosti BiH, 11. Festival Bošnjačke kulture u Istri,  Znanstveni skup „Jačanjem identiteta do ravnopravnosti“, komemoracija povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, Dan državnosti BiH.

Izdali smo i knjigu „Tko je tko u Bošnjaka u Istarskoj županiji“ čiji su autori prof.dr. Jusuf Šehanović, Mirela Čaušević i Senad Pršić.

Sudjelovali smo u brojnim drugim susretima i manifestacijama kako sa bošnjačkim asocijacijama tako i drugim manjinama u Istri, posebno navodimo zapažen nastup na Festivalu multikulturalnosti u IŽ.

Razvijali smo i druge oblike suradnje sa organizacijama civilnog društva u Istri kao  u RH, kao sa bošnjačkim predznakom tako i sa drugima koji djeluju pogotovo u Istri.

Razvijali smo i suradnju sa predstavnicima našeg naroda iz BiH, pa nas je tako posjetio i načelnih općine Sanski Most, gospodin Faris Hasanbegović s kojim smo dogovorili buduću suradnju na području kulture, ali i gospodarskih odnosa sa subjektima u Istri.

Za svoj rad smo u ovoj godini dobili i brojne pohvale i priznanja za kvalitetan rad  i programima. Pohvale su dolazile osim pojedinaca, i od predstavnika Grada Pule i Istarske županije pa sve do najviše razine u RH.

U 2017. godini smo realizirali brojne programe kao što su: Otvorenje 12. Festivala bošnjačke kulture u Istri održano je na trgu Portarata u Puli,– nastup KD „Ljiljan“ iz Rijeke. Održana književna tribina „Kad intelektualci utihnu…što nam slijedi“  u gradskoj knjižnici u Puli, Otvorena je izložba fotografija „Sarajevu u pohode nakon deset godina… gradovi nadživljuju rušitelje“, održan je Okrugli stol: Položaj i organizacijski oblici bošnjačke zajednice u IŽ, u hotelu Park Plaza Histria, u čast Mehmedalije Maka Dizdara u Labinu smo promovirali naše knjige; Kulturni identitet bošnjačke manjine u Istarskoj županiji, autorice profesorice Aide Muradbegović i Obrazovni, kvalifikacijski i gospodarski resursi bošnjačke manjine u Istarskoj županiji skupine autora, Šehanović, Čaušević i Pršić. Promociju smo održali odazvavši se na poziv Nacionalne zajednice Bošnjaka Labin.

Krajem godine održana 12. Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri nositelji programa bio je ansambl „Preporod“ iz Brčkog kao i posebna gošća Vesna Hadžić, dok su od domaćih nastupili mješoviti zbor „Gajret“ iz Umaga koji djeluju pri NZB Bujštine i Bošnjački KUD „Vodnjan“ iz Vodnjana.

Razvijali smo i druge oblike suradnje sa organizacijama civilnog društva u Istri kao  u RH, kao sa bošnjačkim predznakom tako i sa drugima koji djeluju pogotovo u Istri.

Razvijali smo i suradnju sa predstavnicima našeg naroda iz BiH, pa nas je tako posjetio i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić s kojim smo dogovorili buduću suradnju na području kulture, ali i gospodarskih odnosa sa subjektima u Istri. Povodom ovoga upriličili smo susret sa Predsjednikom Gradskog vijeća Grada  Pule Tizianom Sošićem.

Za svoj rad smo u ovoj godini dobili i brojne pohvale i priznanja za kvalitetan rad  i programima. Pohvale su dolazile osim pojedinaca, i od predstavnika Grada Pule i Istarske županije pa sve do najviše razine u RH.

Svi ovi uspjesi nas raduju posebno jer su oni zaista rezultat zajedničkog i složnog rada velikog broja Vas, članova NZBI.

Za 2018. godinu smo planirali programe i financijsko poslovanje na način da održimo postojeću razinu u broju programa, ali sa još kvalitetnijim izvođenjem te da se usmjerimo na još veću suradnju sa udrugama, institucijama u cilju očuvanja naše kulturne baštine i jačanja našeg identiteta te potpunu integraciju u društvo kao ravnopravni građani.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

 

Zadnja Promjena ( Utorak, 12 Lipanj 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »