Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Održan sastanak predsjednika bošnjačkih asocijacija u Istarskoj županiji
Održan sastanak predsjednika bošnjačkih asocijacija u Istarskoj županiji Ispis E-mail
Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018

U utorak, 20.03.2018. godine u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u prostorijama NZBI održan je sastanak bošnjačkih asocijacija sa područja Istre čije su programske aktivnosti usmjerene na očuvanje, promociju i kvalitetnu integraciju naše manjine u društvo u kojem živimo. Sastanku su prisustvovali predsjednici udruga, KUD-ova, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, udruge branitelja Bošnjaka domovinskog rata, Islamske zajednice i vijećnici u gradskim skupštinama sa područja Istre od Umaga, Poreča, Rovinja, Vodnjana do Pule.

Cilj sastanka je unaprjeđenje zajedničkog rada i aktivnosti na očuvanju naših kulturnih, nacionalnih i vjerskih vrijednosti kroz kvalitetne programske sadržaje.

Okupljanju je prethodio sastanak delegacije Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem i delegacije Mešihata Islamske zajednice Hrvatske na čelu sa uvaženim dr. Azizom ef. Hasanovićem. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je ukazao na činjenicu da se Islamska zajednica do sada nije miješala u politička i nacionalna pitanja budući da su pitanja vjere osnovni fokus djelovanja Zajednice, ali i zbog činjenice da su pripadnici drugih naroda članovi Islamske zajednice. Međutim, ne može se zanemariti činjenica da najnesređeniju situaciju u Hrvatskoj od svih nacionalnih manjina imaju upravo Bošnjaci te da je nužno jačati projekte u kojima će se jačati zajedništvo među asocijacijama, a uklanjati neslaganja.

Budući da u Istri znamo tko je tko i što radi, uz organizatora Nacionalnu zajednicu Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem, sastanku su prisustvovali Mersada Borić predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag i vijećnica gradske skupštine Grada Umaga, Zekir Bolić predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Umaga, Mirzet Hasanagić predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Poreča i nezavisni vijećnik u gradskoj skupštini Grada Poreča, Amer Kadrić NZB Poreč, Suad Salkić predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rovinja i vijećnik gradske skupštine Grada Rovinja, Bego Hodžić predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Rovinj, Bilal Pekarić predsjednik BKUD „Vodnjan“, Almir Bektić (BKUD „Vodnjan“) Tihomir Geršner (BKUD „Vodnjan), Damir Iskrić predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan i vijećnik u gradskoj Skupštini Grada Vodnjana, Esad Begović (NZB Vodnjan), Abdulah Nesimi predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Pula, Jasminko Hasanbašić predjsjednik Udruge branitelja Bošnjaka domovinskog rata Hrvatske ogranak grada Pule i Istarske županije, te Ajdin Omanović zamjenik predsjednika Vijeća Bošnjaka Grada Pule.

Iako postoji suradnja između gore navedenih udruga na pojedinim programima i sami predsjednici udruga inicirali su ovaj sastanak budući da je nužna snažnija suradnja i povezanost bošnjačkih asocijacija koje upravo kroz programske sadržaje doprinose kvalitetnijoj integraciji naše manjine. S druge strane, postoje brojni neriješeni problemi koji su nastali djelovanjem pojedinaca koji svojim djelovanjem doprinose razjedinjenosti Bošnjaka u Istri.

Donesen je zaključak da zajedničkim aktivnostima uvažavajući pravnu osobnost gore navedenih udruga i tijela realiziramo programe koji su od interesa za bošnjačku manjinu te koji će biti prepoznati i u široj zajednici.  Dogovoreno je da iz svakog grada dođe prijedlog o programu kojeg ćemo zajednički realizirati kao i termini u kojem će se programi realizirati. Na slijedećoj sjednici bi se usvojili zajednički programi i definirale zajedničke aktivnosti.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »