Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Najava događanja: 12. Festival bošnjačke kulture u Istri
Najava događanja: 12. Festival bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Srijeda, 01 Studeni 2017
 

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre već 12 godina održava Festival bošnjačke kulture u Istri.

Osnovni cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine u prvom redu Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. To predstavljanje namijenjeno je pripadnicima naše nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala. Programi Festivala, ne manje važno, namijenjeni su i našim susjedima u Istri radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

 

Program 12. Festivala bošnjačke kulture u Istri održat će se u subotu 18.11.2017. godine u hotelu Park Plaza Histria.

 

Ove godine na 12. Festivalu bošnjačke kulture u Istri imamo iznimnu čast ugostiti BZK „Preporod“ iz Brčkog (BiH).

 

Bošnjačka zajednica kulture Preporod je akademska kulturna zajednica koja je osnovana 1903. godine u Sarajevu sa ciljevima afirmacije, zaštite i predstavljanja bošnjačke kulture i tradicije. BZK „Preporod“ Brčko je jedan od 60 odbora, koliko ukupno djeluje u Bosni i Hercegovini. Po obimu i kvalitetu aktivnosti predstavlja primjer najuspješnijeg općinskog odbora u Bosni i Hercegovini. Dokumentima (Ustav, Statut) reguliran je rad općinskih društava pa tako i Općinskog odbora u Brčko distriktu BiH. Njegovim radom  rukovodi predsjednik u skladu sa programom Skupštine i odlukama Upravnog odbora.

 

BZK „Preporod“ Brčko distrikt uključuje 20 suradnika (stručnih i vanjskih) i 10 volontera. Financira se najvećim dijelom iz budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te od članarine i donacija pravnih i fizičkih osoba. U okviru svojih kulturnih i edukativnih aktivnosti (Dramski studio Arlekino, Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, Škola stranih jezika, Škola informatike) Preporod broji preko 400 članova.

 

Pored navedenog BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH aktivno radi na uspostavljanju međunarodne saradnje. Od 2009. godine realizirani su različiti programi i aktivnosti predstavljanja u Oslu, Zagrebu, Subotici, Novom Pazaru, Ženevi itd. U 2016. godini, koja je proglašena Godinom kulture Bosna i Hercegovina - Austrija realizirani su programi u saradnji sa Austrijskom ambasadom. Također se izdvaja i gostovanje profesora sa Harvard Univerziteta u 2016. godini.

 

Dom Islahijeta je sjedište brčanskog Preporoda, mjesto realizacije najvećeg dijela aktivnosti i okupljanja brojnih pojedinaca, organizacija i institucija. Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive Žene“ iz Tuzle kontinuirano realizira aktivnosti iz programa rehabilitacije žrtava rata i torture. Puna podrška pružena je Univerzitetu Sarajevo na realizaciji programa dislocirane nastave na Prirodno-matematičkom i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu.

 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 01 Studeni 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »