Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Održana tribina "Kad intelektualci utihnu...što nam slijedi?"
Održana tribina "Kad intelektualci utihnu...što nam slijedi?" Ispis E-mail
Utorak, 03 Listopad 2017

U petak, 29.09.2017. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre održana je književna tribina „Kad intelektualci utihnu… što nam slijedi?“

Gosti tribine su prof.dr.sc. Esad Bajtal, akademik Slavo Kukić i Mustafa Kapidžić, dok je program moderirao poznati glumac Igor Galo.

Nesposobni da budu podobni

Kako ih je u uvodu i najavio, moderator je naglasio da večeras imamo priliku čuti ljude koji ne šute, a prema tome oni su nesposobni da budu podobni.

Esad Bajtal, doktor nauka, profesor filozofije i sociologije, slobodan umjetnik. On je beskompromisan kritičar bosanskohercegovačke društvene i  političke situacije. Autor je Država na čekanju, Neofašizam u etno fraku, Sevdalinka alhemija duše, itd.

Slavo Kukić – suosnivač Igmanske inicijative, profesor i dopisni član Akademije BiH, sociolog, doktor, profesor na Sveučilištu u Mostaru. Autor brojnih knjiga; Lopovluk u ime naroda, Balkanska krčma, Zadah kolektivne izdaje, Posljednja godina braka iz interesa

Mustafa Kapidžić – nakladnik iz Sarajeva, direktor izdavačke kuće Kult B, kulturni radnik, antifašist, režiser…

Prisutne je u ime NZBI pozdravio predsjednik Senad Pršić koji je naglasio da NZBI kao zajednica godinama organizira programe koji su od značaja za nas koji živimo ovdje, ali i Bosnu i Hercegovinu kao i za naše sugrađane. Programi imaju za cilj boje razumijevanje, kako međusobno tako i između sugrađana i iz matične domovine BH, zatim Republike Hrvatske, a time Istre i Pule gdje živimo. Ponovno imamo čast ugostiti prof. Esada Bajtala i Slavu Kukića i siguran sam da će nam ova večer ostati u lijepom sjećanju kao što su ostale u lijepom sjećanju i zadnji put kada su bili u Puli.

Prije samog programa Igor Galo pročitao je prigodnu pjesmu „Naši dani“ nastalu još 1910. godine čiji se sadržaj može primijeniti i na današnje dane. U 107 godina ništa se nije promijenilo i danas se raspravlja o istoj temi. Postavlja se pitanje u čemu je greška, je li greška u šutnji intelektualaca ili nešto drugo.

Tko šuti?

Razliku između intelektualaca i inteligencije pojasnio je filozof Esad Bajtal, slijedećim riječima: „Inteligencija je u većini i ona šuti. Inteligencija je tehnički pojam koji se odnosi na ljude koji su stekli diplome, ali su u službi aktualne vlasti, režima te pravdaju i racionaliziraju njihove odluke i način vladanja koji nas je upropastio. Intelektualac je moralni pojam te sadrži u sebi ljude koji se u svome odnosu i životu rukovode savješću, a ne poslušnošću prema režimu.  U tom smislu intelektualci govore, ali ih je malo pa su nemoćni, nemaju svoje medije pa se njihov glas ne čuje najdalje. Intelektualci govore, inteligencija šuti i time služi režimu“.

Važnost knjige

Mustafa Kapidžić, kao nakladnik naglasio je da je knjiga važna zbog znanja, ali i zbog toga što zapisano ostaje i prenosi se na buduće naraštajima. Osim knjiga koje se bave umjetnošću nalaze se i publikacije koje se bave političkim temama, ali i knjigama koje se bave religijom. Ni jedna knjiga u izdavaštvu Kulta B nije komercijalna, sve knjige su društveno korisne i neophodne u ovome vremenu.

Izuzetno važan dokument „Dva obraza jednog lica“ autora Aziza Hasanovića govori o komunistima konvertitima koji su prešli u nacionalističke stranke, prihvatili klerofašizam i doprinijeli da zlo u BiH kulminira. U knjizi „Crkveno bespuće u politici“  u kojoj je nakon deset godina istraživanja autor Fadil Ademović govori o  ulozi srpske pravoslavne crkve u razaranju Jugoslavije i organiziranju rata u Bosni i Hercegovini te sudjelovanju u zločinima.

Fašizam nije samo BiH specijalitet

Akademik Slavo Kukić autor knjige Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba. Istaknuo je da fašizam nije samo BiH specijalitet, već postoji i u Hrvatskoj te je s tim u vezi apostrofirao Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih i priču s preimenovanjem trga Josipa Broza Tita u Zagrebu. Ista se priča, kaže, može naći svaki dan u Srbiji, u kojoj Vojislav Šešelj koristi javni prostor da promovira fašističku ideologiju, dok se rehabilitiraju pripadnici četničkog pokreta. BiH je pak posebna priča jer ima više komponenti koji omogućavaju širenje fašizma u ime obrane nacionalnih interesa, o čemu je Kukić napisao šest knjiga, Lopovluk u ime naroda, Zadah kolektivne izdaje.

Slavo Kukić kaže da BiH ulazi u ambijent koji podsjeća na vrijeme s kraja 1980-ih i početka 1990-ih kada se govorilo o potrebi zbijanja nacionalnih redova, a u podtekstu cijele priče je fašizam, čemu pridonosi i novi izborni zakon. Preko 300.000 ljudi iz BiH je iselilo, na što je Igor Galo spomenuo da nije samo u BiH.

Religija je izdala vjeru

Esad Bajtal govorio je o religiji i paradoksima koji se u BiH proizvode. „U BiH su četiri religije judaizam, pravoslavlje, katoličanstvo i islam. Osim judaizma, ovo su abrahamske religiji i podložne jednom istom bogu, različitim načinima, putevima idu do istog Boga, no odjednom načini hoda prema istom Bogu postaje veći problem i postaje značajniji put, metoda dolaska do Boga nego sam Bog. Zbog tog načina, puta do Boga dolazi do ubijanja, tuče i rade sve ono što ima taj isti Bog kaže da ne rade. „Ne ubij“ , „ne ukradi“, „ne poželi tuđu ženu“, a oni su pljačkali, ubijali, silovali i sve su radili što im jedan isti zajednički Bog zabranjuje. U tom smislu vjera kako nositelj životnih aksioma, najvećih životnih vrijednosti nije sporna. Religije su izdale vjeru tako što su vjeri okrenule leđa i umjesto Boga na nebu počeli poštovati svoje bogove na zemlji.

Čuvari vitalnog nacionalnog interesa proizvode paradokse. Vita znači život. U čijem je interesu da njegovi stanovnici budu gladni, bosi i goli? Je li to čuvanje nacionalnog interesa? Svi koji su iselili u države u kojima nema čuvara vitalnog nacionalnog interesa žive bolje od stanovnik u BiH“.  

Vraćanje povijesti

Mustafa Kapidžić kroz svoj život je prošao tri režima. Vrijeme u kojem živimo možemo označiti kao vrijeme koje se vraća. Možemo reći sve što mislimo, pričamo, kritiziramo, a  sve u želji da doprinesemo demokraciji. Ovo je vrijeme naša šansa, jer govoreći na ovakvim skupovima doprinosimo oslobađanju stega.

Socijalni bunt u BiH

O socijalnom buntu u Bosni i Hercegovini koji se dogodio 2014. godine govorili su prof. Batal i prof. Kukić. Građanski bunt koji nije imao nikakve klero i etno predznake.  Izašli su građani nošeni osjećajem gladi i siromaštva, bijede i poniženja. Odmah su počele optužbe s jedne strane da je to bošnjačko pitanje koje treba da se prelije u manji entitet, s druge strane da je to federalno pitanje, dakle ne odnosi se na BiH, i s treće strane okarakterizirano je kao rušenje države BiH.

Obični čovjek što vrlo teško živi nije našao u sebi energiju da javno protestira nego se priklanja alternativnom rješenju te odlazi iz BiH. Sustavno iseljenje izgleda kao plansko kako bi se stvorio prostor za nešto drugo.

Neka se Europa vrati u BiH

Prof. Bajtal primijetio je kako političari iz BiH govore da žele u EU, a čine sve da BiH ne uđe. Kako je i rekao on neće u EU, neka se Europa vrati u BiH, jer mi smo bili Europska unija prije Europske unije, kazao je Bajtal, argumentiravši to time da je multikulturalizam, koji se danas pokušava izgraditi u EU, već bio izgrađen u BiH. Slavo Kukić komentirao je Bolonjsku reformu, rekavši da ako je išta protiv budućnosti nekog društva, onda je to ta reforma ispod koje se krije namjera krupnog kapitala da stvori tržište jeftine radne snage.

Na koncu, Mustafa Kapidžić je govorio o knjizi „Alija Izetbegović- jahač apokalipse ili anđeo mira“ autora Mustafe Čengića koja je u BiH izazvala brojne kontroverze.

Prije same književne tribine „Kad intelektualci utihnu… što nam sllijedi?“ u društvu Programskog savjeta NZBI (mr.sc. Aida Muradbegović, prof. Dževdet Hadžiselimović, , dr. Mulić, dr.prim. Šefko Dervović i dr.med. Ahmed Makota) uz kavu u Domu hrvatskih branitelja u Puli upoznali su goste sa radom NZBI te na koncu razmijenili mišljenja i iskustva o aktualnim društvenim pitanjima.

Program je realiziran uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije. 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Zadnja Promjena ( Subota, 14 Listopad 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »