Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Izabrana nova predsjednica Programskog savjeta NZBI
Izabrana nova predsjednica Programskog savjeta NZBI Ispis E-mail
Srijeda, 14 Lipanj 2017

Na sjednici Programskog savjeta i Programskog odbora NZBI, za predsjednicu Programskog savjeta (Savjeta mudraca) jednoglasno je izabrana mr.sc. Aida Muradbegović, prof. visoke škole u trajnom zvanju.

Inače, osnivač i predsjednik Savjeta mudraca prof.dr.sc. Jusuf Šehanović dao je nemjerljiv doprinos u očuvanju i promociji naše kulture, običaja i tradicije.

Nužnost osnivanja  savjetodavnog tijela čiji su članovi uvaženi Bošnjaci i Bošnjakinje iz područja znanosti, obrazovanja, sporta, kulture, umjetnosti i gospodarstva potvrdila je i Skupština NZBI održana 11.05.2013. godine. Zadaća Savjeta je da organima NZBI daje mišljenja o svim važnim pitanjima vezanim za njeno djelovanje, organiziranje, izradu planova razvoja i rada, odnosa s drugim subjektima u zemlji i inozemstvu.

Profesorica Aida Muradbegović naglasila je da je profesor Šehanović nezamjenjiv, no da će pokušati slijediti njegovu ideju i da će svojim promišljanjem i savjetima zajedno sa članovima Savjeta mudraca doprinijeti  kvalitetnoj integraciji naše manjine u društvo u kojem živimo.

 Image

Profesorica Aida Muradbegović rođena je u Sarajevu kao treće dijete u  učiteljskoj obitelji. Završila je gimnaziju u Travniku, a nakon toga Pedagošku akademiju u Karlovcu, rodnom gradu njene majke, pa studij Pedagogije na Filozofskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu, gdje je  i  obranila magistarski rad Dometi i ograničenja djece s neurotičnim poremećajima u osnovnoj školi. Najveći dio svojih profesionalnih napora posvetila je djeci i mladeži u njihovm uspješnom integriranju u životno okruženje.

Prva profesionalna iskustva stjecala je kao učiteljica razredne nastave  u kombiniranim uvjetima po slavonskim selima Bilogore, bez struje i ceste, zatim kao nastavnica povijesti i hrvatskog jezika, kao prof. pedagogije u osnovnoj školi u Siraču i Karlovcu, te Savjetovalištu za školsku djecu i mladež u Medicinskom centru "Dr. D. Drakulić-Puba, također u Karlovcu.

Od 1991. do mirovine 2012. godine, radila je na  Pedagoškom fakultetu u Puli, zatim njegovoj sljednici Visoko učiteljskoj školi kao sveučilišna nastavnica Metodike prirode  i društva. Na matičnom Odjelu pedagogijskih znanosti  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu  postigla najviše nastavno zvanje.

Metodika prirode i društva  jedina je znanstvena disciplina koja ima dva predmeta istraživanja: prirodu i drušvo, stoga predstavlja izazov u suvremenom pristupu u integraciji i krelaciji programskih sadržaja u razrednoj nastavi. Načelo zavičajnosti jedno je od temeljnih načela u razvijanju osobnog identiteta djece i učenika u institucionalnom odgoju i obrazovanu.   

Dosadašnje radno iskustvo:

Učiteljica razredne nastave 4 godine

Nastavnica povijesti i hrvatskog jezika u osnovnoj školi 1 godinu

Pedagog u osnovnoj školi 3 godine

Profesor pedagogije u savjetovalištu za školsku djeci i mladež u medicinskom centru 13 godina

Sveučilišna nastavnica 21 godinu

Sudjelovanje u četverogodišnjem projektu Prve privatne osnovne škole Juraj Dobrila u Puli: «Jezik - društvo - priroda» realiziran u suradnji i potpori Ministarstva prosvjete i športa  Republike Hrvatske kroz metodičke vježbe  studenata u Metodici prirode i društva.

Član uredništva Međunarodnog zbornika radova Drugi dani Mate Demarina

Član uredništva Visoke učiteljske škole u Puli

Društvena i stručna priznanja:

a)     Istraživač u znanstvenom projektu Metodički prijenos znanstvenog supstrata u demokratskoj školi, glavni istraživač: znanstveni savjetnik Vladimir Mužić

b)     Konzultant u znanstvenom projektu Školsko ozračje i oblici komunikacije u školi i vrtiću, glavni istraživač dr. sc. Nevenka Tatković

Autorica je i knjige Kulturni identitet bošnjačke manjine u Istarskoj županiji (2015.) u izdanju Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. 

Članovi Programskog savjeta su:

 Mr.sc. Aida Muradbegović

Prof. dr. sc.  Hazim Mulić -  neuropsihijatar iz Pule, jedan je od osnivača NZBI. U okviru stručnog usavršavanja boravio je na klinikama u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Austriji. Privatnu neuropsihijatrijsku ordinaciju otvorio je  1992. godine u Puli.

Prof.  Džavdet Hadžiselimović - ugledni pulski profesor psihologije, član Društva psihologa Istre. Uporan u informiranju ljudi o globalnoj prijetnji koju nose klimatske promjene i motiviranju za očuvanje što povoljnije klime na planetu. 

Dr.med. Ahmed Makota (kardiolog) - dugogodišnji je aktivni član NZBI. U protekla dva mandata bio je vijećnik županijske skupštine.

Sajto Salković, dipl. oec. - član uprave Uniline d.o.o., ratne godine proveo je u rodnom Sarajevu, a po okončanju ratnih strahota dolazi u Pulu.

 

Zadnja Promjena ( Subota, 14 Listopad 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »