Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Čarobna večer na trgu Portarata - otvoren 12. Festival bošnjačke kulture u Istri
Čarobna večer na trgu Portarata - otvoren 12. Festival bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Utorak, 01 Kolovoz 2017

Na prekrasnom pulskom antičkom trgu Portarata (ispred Zlatnih vrata) u nedjelju, 23. 07.2017. godine otvoren je 12.  Festival bošnjačke kulture u Istri. Ovo je zasigurno jedan od najstarijih Festivala kulture nacionalnih manjina u Istri, a i šire.  

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić istaknuo je da uz podršku Turističke zajednice Grada Pule već dugi niz godina Festival je i dio turističke ponude, ali prije svega i prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji žive u Puli  i Istri. Zasigurno smo i jedna od najstarijih udruga nacionalnih manjina budući da na prostoru Istre djelujemo 22 godine te kroz programe doprinosimo kvalitetnoj integraciji naše manjine u društvo u kojem živimo.

Ispred županije, zamjenica Župana, Giuseppina Rajko naglasila je kako je i Festival dio mozaika multikulturalne Istre, dok je zamjenik gradonačelnika Grada Pule, Robert Cvek istaknuo da je ovakva vrsta događanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na lijep način prikazuje način života u Istri, odnosno suživot, toleranciju i poštovanje tuđih i svih ostalih prava.

Ovogodišnji koncept Festivala zamišljen je na način da kroz glazbu, sevdalinku pokažemo kako glazba spaja ljude, te bez obzira na jezik svi osjećaju emociju koju glazba nosi.  

Nositelji programa bili su Kulturno društvo Ljiljan, osnovano 2013. godine u Viškovu i od tada pa do danas bilježi niz zapaženih rezultata u svom djelovanju. Pored ostalih sekcija, najveći broj članova okupljeni su u ansamblu Šadrvan, koji je svakako njihova perjanica i znak prepoznavanja ove udruge. Šadrvan na najljepši  i sebi originalan način, njeguje tradiciju posebnog  bosansko-hercegovačkog glazbenog izričaja – sevdaha. Brojni su njihovi nastupi i nagrade,  kako u Hrvatskoj  tako i u inozemstvu. No, svugdje su svojom originalnošću u aranžmanima, u kojima dominira gitarska pratnja i vokalna širina izvođača, uspjeli plijeniti pažnju i pozitivne kritike brojnih poštovalaca i znalaca sevdaha.

Predsjednik KD Ljiljan Zlatan Bakalović slikovito je opisao kako su se glazbenici odlučili spojiti sevdah sa elementima moderne glazbe: „Dajte bivšim rokerima da odsviraju sevdah i onda ćete imati jednu nezapamćenu verziju sevdaha. Bosancima je sevdah u korijenim i mi živimo za sevdah, odnosno mi živimo sevdah“.

I doista, mnogobrojni okupljeni naši sugrađani, predstavnici bošnjačkih asocijacija,  predstavnici ostalih nacionalnih manjina i mnogobrojni turisti mogli su kroz izvedbe sevdalinki od Kad ja pođoh na Bembašu, Grana od  bora, Kraj tanana Šadrvana, Lijepi li su mostarski dućani,  osjetiti dašak Bosne i Hercegovine.  Poneseni emocijama mnogi su pjevušili uz ansambl dok su neki i suzu pustili. Bila je ovo zaista čarobna večer u kojoj su se prisutni bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, osjećali pripadnost ljudskom rodu.

Predsjednik NZBI Senad Pršić uručio je predsjedniku KD Ljiljan, Zlatanu Bakaloviću  zahvalnicu i knjigu „Kulturni identitet bošnjačke manjine u istarskoj županiji“ autorice mr.sc. Aide Muradbegović u izdanju NZBI sa željom da u slijedećem izdanju knjige naslovnicu krasi KD Ljiljan, ansambl Šadrvan.

Voditeljica programa Nermina Mezulić pozvala je prisutne da nam se pridruže na trgu u Rovinju i Poreč na večerima Festivala koji će se održati na jesen.

Zahvaljujemo se pokroviteljima koji su prepoznali i uvažili naš doprinos multikulturalnosti te brojnim pojedincima koji svojim radom nesebično doprinose očuvanju naše kulturne baštine. 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Autor fotografija: Elvis Malagić  

Tekst: M. Čaušević  

https://www.glasistre.hr/49fdeab0-5eaa-46a5-8e3d-5167e41a99e0 

Zadnja Promjena ( Subota, 14 Listopad 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »