Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Bošnjački kulturni centar "Bosanska kuća"
Bošnjački kulturni centar "Bosanska kuća" Ispis E-mail
Četvrtak, 11 Svibanj 2017

Poštovani članovi i članice,

u nastavku Vam donosimo par informacija vezanih za protekli period (siječanj - travanj 2017.)

Prije osam godina dobili smo od grada Pule poslovni prostor na uporabu. Poslovni prostor je veličine 250 m2 na adresi Trierska 5 u Puli. Ugovor je potpisan na 10 godina, a koristili bi ga pored Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i druge bošnjačke asocijacije. Dogovor je bio da će nam prostor kao naš kulturni centar pod nazivom Bosanska kuća pomoć urediti Županija i Grad Pula, a nešto ćemo i vlastitim snagama. Od svega nije bilo nikakve pomoći osim što je Županija platila projektantu izradu projekta za uređenje.

Nešto smo sredili vlastitim snagama. Svake godine do sada smo se višekratno obraćali gradu Puli da nam pomognu, ali uvijek je odgovor bio da nemaju novaca. Čak smo ih molili da sredstvima koja su namijenjena za rad Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule, a koje naše Vijeće nije koristilo nego su ostali u proračunu grada da investiraju barem u tom iznosu, budući da će i Vijeće koristiti prostor, a radi se o 160.000 kn za četiri godine, no međutim niti to nam nisu dozvolili. Ta sredstva su bila rezervirana svake godine za rad našeg vijeća, ali ista nisu iskorištena te su ostala u proračunu grada Pule (2011. – 2015.).

Saznali smo da su prethodnih godina predstavnici nekih bošnjačkih asocijacija višekratno urgirali kod Grada da nam ne pomognu u uređenju prostora. U zadnje vrijeme čak se priča da imaju informaciju od grada da smo mi potpisali nekakav ugovor prema kojem ćemo sami urediti prostor, pa Grad zbog toga ne može da nam pomogne.

Zbog svega navedenog odlučili smo staviti ovaj ugovor na uvid svima kako bi se svi uvjerili u lažne informacije.

Zadnji put je naša delegacija u sastavu Senad Pršić, Sajto Salković, prim.dr. Šefko Dervović, Mirsad Kugić i Amir Adžikić prije oko 2 mjeseca ponovno razgovarala o ovoj temi sa gradonačelnikom Grada Pule Borisom Miletićem i županom Valterom Flegom. Tada su nam obećali pomoći u ovoj godini kako bi se konačno uredio prostor. Nakon toga je bilo još nekoliko kontakata na ovu temu, no sve je ostalo u početnoj fazi.

Razlog više što smo tražili pomoć je i to što je Grad uveo plaćanje najamnine za poslovne prostore tako da ne možemo plaćati najamninu za nešto što ne koristimo, te ćemo uslijed svega biti primorani vratiti prostor Gradu.

Sačekat ćemo da prođu lokalni izbori te ukoliko se ništa ne promijeni vratit ćemo prostor gradu.

Napominjemo da jedino mi Bošnjaci nemamo riješen prostor za djelovanje i rad naših asocijacija u gradu Puli i Istri.

Nadamo se da će doći do promjena ambijenta kako bismo riješili problem rada i djelovanja naših asocijacija pod jednim krovom.   

Ugovor možete pogledati ovdje. 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

 

 

 

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 11 Svibanj 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »