Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Iz ljubavi prema Bosni i Istri - Održan 11. Festival bošnjačke kulture u Istri
Iz ljubavi prema Bosni i Istri - Održan 11. Festival bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Nedjelja, 27 Studeni 2016

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, kako je često nazivaju "žilom kucavicom i zdravom bošnjačkom jezgrom u Istri" jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje već 21 godinu, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine. Programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine. Izvorni program Festival bošnjačke kulture u Istri ove godine održao se 11. godinu za redom. U prepunoj dvorani Park Plaza Histria u subotu, 19.11.2016. godine pred oko 300 okupljenih Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem, cjelovečernji bogati program bio je posvećen i obilježavanju 100 obljetnice institucionalnog Islama u Republici Hrvatskoj.

Program Festivala doprinosi očuvanju multikulturalnosti Istre kao i upoznavanju sugrađana sa našom kulturom, ali i prenošenjem naše kulture na mlađe naraštaje. Pokrovitelji programa koji su prepoznali rad NZBI su: Savjet za nacionalne manjine RH, Istarska županija, gradovi i općine u kojima djelujemo, Turistička zajednica Grada Pule i brojni pojedinci koji nesebično doprinose održavanju programa.

Programu su sudjelovali i posebni gosti iz BiH, načelnik Općine Sanski Most gospodin Faris Hasanbegović, Sanel Mahić, zastupnik u Skupštini Unsko – sanskog kantona i direktor Centra za kulturu, sport i informiranje općine Bužim gospodin Mersudin Nanić, te predstavnici Županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije gospodin Vladimir Torbica i predstavnika Upravnog odjela za kulturu Grada Pule gospodin Moris Žiković. Program su popratili i predstavnici drugih nacionalnih manjina IŽ.

Nositelji programa bili su iznimno kvalitetan ansambl Bosana iz Zagreba koji djeluje pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Danas Ansambl ima orkestar od 5 članova. Uz folklornu sekciju djeluje i Mješoviti zbor sa repertoarom sevdalinki i ilahija koje se izvode četveroglasno, te s nekoliko solista, izvođača naših izvornih pjesama – sevdalinki. Ansambl je više puta sudjelovao na manifestaciji „Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina Republike Hrvatske“ koja se održavala u dvorani „Lisinski“ pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Važniji nastupi u inozemstvu su na III. Međunarodnom festivalu kulture i umjetnosti u gradu Sanli-Urfa, Turska 2007. i na „Baščaršijskim noćima“ u ljeto 2007. godine kada je Ansambl predstavljao BH dijasporu.

O 100. obljetnici institucionalnog Islama govorio je Esad ef. Jukan, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Istra. Točku posvećenu obilježavanju institucionalnog Islama obilježio je Idriz ef. Hasanović koji je na tradicionalnom arapskom instrumentu oud (instrument koji je predak lutnje) učio je ilahije i kaside.

Posebni gosti iz BiH bili su Gazija hor duhovne glazbe koji su u posebnom aranžmanu izvodili tradicionalne pjesme sevdalinke. Hor Gazija jedan je od najpoznatijih horova duhovne muzike u regiji. U svoja dva desetljeća postojanja bilježe preko 1000 nastupa širom BiH i Europe. Izdali su dva nosača zvuka u produkciji Hayat, prvi pod nazivom Džennetska hurija 2009. godine a drugi „Ljubav beskrajna“ 2015. godine. Za oba je aranžmane uradio poznati gitarist Zele Lipovača, frontmen grupe „Divlje jagode“ koji je numerama Gazija dao poseban pečat u spoju tradicionalnog i modernog. Gazije su predstavljali BiH na festivalu duhovne muzike i manifestaciji Istanbul kulturni grad Europe 2010. godine. Dobitnici su raznih priznanja od kojih su najvažniji Plaketa i Zahvalnica općine Bužim za afirmaciju kulture. Snimili su 4 video spota, a na zadnjem CD-u su napravili obradu sevdalinke „U djul bašči“ te ljubavnu pjesmu „Dodir od svjetla i sna“ kojom su se okušali u novom muzičkom pravcu. Izvođači su nekoliko puta izlazili na bis, te je zaigrano i tradicionalno kolo u kojem je sudjelovao veliki broj posjetitelja.

Uslijedila je degustacija bosanskih tradicionalnih jela koje su pripremile naše vrijedne članice: Lejla Suljanović, Ramiza Vugdalić, Medina Sejfo, Ziba Kovač, Jasminka Malagić, Esma Nesimi, Elmasa Kavgić, Džehva Huremović, Ljiljana Eldić, Sija Karajić, Elvisa Botonjić, Hamšija Cvolić, Zehra Vukičević, Hamida Mujkanović i Mersija Mujanović.

Po komentarima mnogih bio je ovo jedan od najboljih Festivala bošnjačke kulture u Istri.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst i fotografije: Mirela Čaušević  

http://ckbuzim.ba/buzimljani-uvelicali-svecanost-11-tradicionalnog-festivala-bosnjacke-kulture-u-istri/ 

Zadnja Promjena ( Subota, 10 Prosinac 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »