Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Povodom Dana državnosti BiH održana svečana akademija i promocija knjige
Povodom Dana državnosti BiH održana svečana akademija i promocija knjige Ispis E-mail
Nedjelja, 27 Studeni 2016

 

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre povodom obilježavanja Dana državnosti BiH održala je svečanu akademiju i promociju knjige „Obrazovni, kvalifikacijski i gospodarski resursi Bošnjaka/ Bošnjakinja u Istarskoj županiji“ (Tko je tko u Bošnjaka/Bošnjakinja u IŽ“) autora prof.dr.sc. Jusufa Šehanovića, Mirele Čaušević i Senada Pršića. Program je održan u petak, 25.11.2016. godine u hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Povodom Dana državnosti BiH prigodnim referatom prisutnima se obratio predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić. Istaknuo je da, pogotovo u današnje doba, kada neki pokušavaju negirati cjelovitost Bosne i Hercegovine, da je zasjedanjima ZAVNOBiH izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Nakon svečane akademije održana je promocija knjige „Obrazovni, kvalifikacijski i gospodarski resursi Bošnjaka/ Bošnjakinja u Istarskoj županiji“ autora prof.dr.sc. Jusufa Šehanovića, Mirele Čaušević i Senada Pršića, nakladnik Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre.

„Ovo je kapitalna knjiga za Bošnjake u Istarskoj županiji te ovaj projekt daje potencijale koji se mogu iskoristiti u mobiliziranju Bošnjaka(inja) u razvoju hrvatskog društva i bošnjačkih asocijacija u RH. Realnija slika je potrebna svim građanima Istarske županije, a i samom bošnjačkom narodu u njoj, kako bi se suočili s činjeničnim stanjem koje se u relativnom pogledu očekuje vrlo povoljnim“ naglasila je recezentica knjige mr.sc. Aida Muradbegović.

„Značaj ovog istraživanja leži u činjenici da se radi o relativno, po broju pripadnika, velikoj nacionalnoj manjini u IŽ i RH čija je matična susjedna država Bosna i Hercegovina. Prikupljeni podaci su značajni jer oni predstavljaju ključne pretpostavke za donošenje planova i programa najšireg spektra kako hrvatskog društva tako i asocijacija bošnjačkog naroda“ zaključio je autor knjige Senad Pršić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je talentirani Skender Makota koji je na klavijaturama odsvirao poznate sevdalinke i jazz standarde i Amir Rešidović koji je na gitari pjevao i svirao poznate sevdalinke.

Knjiga je tiskana uz potporu Državnog proračuna Republike Hrvatske putem Savjeta za nacionalne manjine. Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH održana je uz financijsku potporu Istarske županije.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst: Mirela Čaušević, foto: Jasmina Crnalić  

Zadnja Promjena ( Subota, 10 Prosinac 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »