Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Bajramska posjeta predstavnika Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) Medžlisu Islamske Zajedni
Bajramska posjeta predstavnika Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) Medžlisu Islamske Zajedni Ispis E-mail
Četvrtak, 22 Rujan 2016

 

Delegacija Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) u sastavu Senad Pršić, predsjednik, Jusuf Šehanović, potpredsjednik i Mirela Čaušević, tajnica povodom Kurban Bajrama, je dana 14.09.2016. posjetila Medžlis Islamske Zajednice u Puli, efendiju Esada Jukana i njegove suradnike, efendiju Omera Omanovića i efendiju Idriza Hasanovića.

Delegacije su razmijenile mišljenja o položaju bošnjačke nacionalne manjine u Istri, konstatacija je da uz standardno dobru integriranost naše manjine i dobre odnose u društvu imamo i ne riješenih potreba na koje treba svakako ukazati. Mi smo jedina manjina u Istri i Puli koja nema uređen kulturni centar za svoje djelovanje.

Isto tako, Islamska zajednica ne može riješiti pitanje prostora, odnosno odgovarajućeg vjerskog objekta.

Gosti su upoznali domaćine sa programima, a jedan od bitnijih programa koji će NZBI organizirati, a održat će se do kraja godine je i okrugli stol: „Jačanjem identiteta do ravnopravnosti“. Glavni motiv održavanja ovog programa je postojanje mnogih otvorenih pitanja koja se konkretno odnose na položaj bošnjačke nacionalne manjine.

Aktualne društveno-političke prilike u Hrvatskoj i Istri potenciraju nužnost jačanja nacionalnog identiteta naše manjine i stalno zalaganje za ostvarenje pune ravnopravnosti sa ostalim građanima. Tako se smanjuje mogućnost diskriminacije po nacionalnoj osnovi, posebice kod zapošljavanja, ali i oduzimanje poslova u poduzetništvu što je također jedan od oblika diskriminacije,  te ovakav pristup može biti jedan od uzroka zašto mladi odlaze iz RH jer nezaposlenost stvara nesigurnost  i dovodi do zatvaranja, odnosno getoizacije.

Islamska zajednica nije dobila teren za izgradnju džamije, a vjernici su vrlo nezadovoljni jer ne mogu svoja Ustavom zagarantirana vjerska prava na odgovarajući način prakticirati te traže od vodstva Islamske zajednice da pojačaju napore kako bi se ovo pitanje što hitnije riješilo.

Otvorena pitanja dovode u situaciju pripadnike naše manjine da počinju sumnjati u namjere pojedinih vodećih ljudi u Istarskoj županiji i Gradu Puli. Ne pokazuju dovoljno razumijevanja, unatoč činjenici da smo vrlo lojalni te uvijek spremni za suradnju.

Kako bi se ovaj trend zaustavio, odnosno preokrenemo, odnosno kako bi se našla rješenja za otvorena pitanja dogovoreno je da se pojačaju napori za ova rješenja.   

Članovi delegacije NZBI upoznali su domaćine s aktivnostima koje se u Zajednici odvijaju temeljem dobivenih projekata financiranih od strane Savjeta za nacionalne manjine RH.

Ovogodišnji 11. Festival bošnjačke kulture u Istri tematski će biti posvećen 100. godišnjici institucionalnosti Islama u Republici Hrvatskoj, a dogovorena je i promocija knjige umirovljenog muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji Šefke ef.Omerbašića „Jadranski dragulji“ i prof.dr.sc.  Jusufa Šehanovića „Obrazovni, kvalifikacijski i gospodarski resursi Bošnjaka u Istarskoj županiji“ koja je sufinancirana od Savjeta za nacionalne manjine RH.

Zaključeno je da se ovakvi susreti trebaju što ćešće održavati i zajednički rješavati specifične potrebe bošnjačke manjine. 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

 
« Prethodna   Sljedeća »