Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow U Puli obilježen Dan Europe
U Puli obilježen Dan Europe Ispis E-mail
Subota, 02 Srpanj 2016

Dana Europe obilježava se 09. svibnja i prilika je za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima.  U organizaciji Istarske županije, Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u Puli se ovom prilikom 08. svibnja 2016. na glavnom gradskom trgu Forum održao 3. Festival multikulturalnosti. Nastupile su udruge nacionalnih manjina koje djeluju na području Istre. Posjetitelji su mogli uživati u kulturnom izričaju bošnjačke, albanske, crnogorske, mađarske, makedonske, slovenske i srpske kulturne baštine.

Voditeljica programa predstavila nas je slijedećim riječima: Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, kako je često nazivaju "žilom kucavicom i zdravom bošnjačkom jezgrom u Istri"  jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje već 21 godinu, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine. Programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine.

Na antičkom trgu predstavili smo se sa dvije točke i to recitacijom  „S strancem o Bosni“ autora Azera Zahića, Nermina Mezulić dočarala je prisutnima kakva je Bosna i njen narod te kakav tretman Bosna zaslužuje. (...Zato stranče, prijatelju dragi, kad Bosnu spominješ i kad se o njoj zbori, s poštovanjem joj ime časno izgovori...). 

Jasmina Makota, vokalnim sposobnostima izvodeći sevdalinku „Što te nema“ Jadranke Stojaković, bez daha je ostavila sve prisutne.

Zamjenica župana, gđa. Giuseppina Rajko izjavila je da je ovo prilika da zaista svi budemo zajedno te da svi na jednom mjestu pokažu svoju kulturnu baštinu.

Slijedeći dan, upriličen je prijem kod županom, a ovom prilikom podijeljena su priznanja sudionicima. Ispred NZBI na prijemu su sudjelovali dopredsjednik NZBI prof. dr.sc. Jusuf Šehanović, predsjednik Ogranka Pula dr.med. Ahmed Makota i tajnica NZBI Mirela Čaušević.

Za TV Istru povodom gore navedenog prof.dr.sc. Jusuf Šehanović dao je izjavu koju možete poslušati na ovome linku https://vimeo.com/165911409

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 03 Srpanj 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »