Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Prezentacija knjige Stjepana Kljujića
Prezentacija knjige Stjepana Kljujića Ispis E-mail
Subota, 14 Srpanj 2007

Književna večer s prezentacijom knjige Stjepana Kljujića "ONO NAJBOLJE BOSNA & HERCEGOVINA" održana je 06.07.2007. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli.Kao uvod nastupili su već afirmirani mladi glazbenici: Alma Dželil-flauta, Adrijana Tomišić-flauta, Nikola Glavaš-harmonika. 

Image

Stjepan Kljujić, je veoma draga osoba u dijaspori, rado viđen gost u našoj sredini, što bi mi rekli "narodni čovjek" bez obzira na uspjehe ili neuspjehe na političkim izborima. Izvrstan govornik , može govoriti satima a da ne bude dosadan, veoma dobro drži pažnju publike. Pored novinarskog , političkog iz knjige se vidi da je dobar spisatelj. Veoma afirmativno govori i doživljava ono što je u knjizi zabilježeno. Zaista knjigu bih preporučio svakome a naročito prijateljima i simpatizerima BiH.

Image

Mlade glazbenice, Alma Dželil i Adrijana Tomišić,dale su lijepi uvod u veče predstavljanja knjige:

Alma Dželil je završila srednju glazbenu školu, smjer flauta u klasi magistrice Tatjane mesar, svira još udaraljke i klavir. Takođe je završila matematičku gimnaziju. Obadvije srednje škole diplomirala sa odličnim uspjehom.Želi studirati od jeseni flautu u Beču.

Adrijana Tomišić treća godina srednje glazbene škole, flauta + solo pjevanje.

Image

Posjeta je bila dobra,pažnja i koncentracija publike je bila primjerena govorniku.

Image

Čovjek koji za sebe kaže da je ostao "bošnjo" i koji voli svoj "toprak" a to preporučuje i drugima, da ne zaborave svoju domovinu i svoje korjene, ma gdje živjeli.

 

NEŠTO O ONOME ŠTO MOŽETE NAĆI U OVOJ KNJIZI:

Izdavačka kuća "SAK-TRADE" d.o.o. Sarajevo izdala je reprezentativnu Fotomonografiju "ONO NAJBOLJE-BOSNA i HERCEGOVINA" na bosanskom i engleskom jeziku. na formatu A-4, na 200 stranica, luksuzno opremljena ova fotomonografija nudi sadržaj svega onoga što Bosnu i Hercegovinu čini drukčijom od imidža kakav nosi posljednjih 15 godina.

Na stranicama ove Fotomonografije govori se o našim nobelovcima, nosiocima najviših međunarodnih priznanja u oblasti kulture, književnosti, filma,arhitekturi, likovnoj i muzičkoj umjetnosti, sakralnoj umjetnosti,privredi, turizmu,sportu,inovatorstvu ...

Povjest Bosne i Hercegovine prepuna je jedinstvenih dragocjenosti s kojima bi se s pravom ponosila svaka europska zemlja: Butmirska kultura, rimski mozaici, veličanstveni stećci, kraljevski gradovi i utvrde, karavanski putevi i jedinstveni mostovi, povelje i unikatni rukopisi,muzejski eksponati i etnološke zbirke.

Bosna i Hercegovina se stoljećima ponosila svojim ćilimima i živopisnim nošnjama, plemićkim grbovima i kovanim novcem, a njeni vitezovi odnosili su pobjedena dvorskim turnirima širom Europe.

S druge strane, malom je broju europskih zemalja priroda podarila takvu jedinstvenu raskoš za koju svijet još uvjek ne zna.

Bistre i uzbudljive rijeke, poput Une,Sane,Neretve,Tare i Drine, jedinstveni su izazov za sve one koji vole rafting i splavarenje, prelijepe planine, poput Jahorine, Igmana, Bjelašnice, Vlašića i Blidinja, nude izuzetna uzbuđenja ljubiteljima zimskih sportova. Uostalom, sve to potvrđuju i Zimske olimpijske igre, koje su organizovane 1984 g. u Sarajevu.

Prisjetimo se i unikatnih prirodnih rijetkosti kao što su Perućica, posljednja prašuma u Europi; Hutovo blata, jedinstvenog ptičijeg odmarališta i rezervata, planinskih jezera poput Prokoškog jezera u kome živi endemski triton ili špilja i pećina, kao što je Vjetrenica; kraških polja, kao što su Popovo, Glamočko, Livanjsko, te brojnih endemskih biljnih vrsta kao što je Pančićeva omorika ili bosanski ljiljan.

Fotomonografiju "ONO NAJBOLJE-BOSNA i HERCEGOVINA" priredili su afirmirani autori: Ahmed Bosnić, Stjepan Kljujić i Goran Milić, a kao koautori pojavljuju se takođe značajna imena, među kojima i najbolji fotoreporteri iz cijele BiH.

Recenziju za Fotomonografiju su napisali dr. Dubravko Lovrenović i Enver Mehmedbašić. Predgovor je napisao Sir Paddy Ashdown.

Ova luksuzna Fotomonografija je knjiga koja je i za nas, građane ove države, dijasporu ove države, jedno veliko otkriće. To je knjiga koja nam je oduvjek nedostajala. S njom i mi sami, a i cio svijet  upoznaje jednu drukčiju Bosnu i Hercegovinu, jedinstvenu po raskoši i ljepoti.

Nije samo zadovoljstvo imati ovu Fotomonografiju u svom domu, još veće će biti ako je poklonite onome koji će  nakon listanja zavoljeti i nas i ovu zemlju.

 

Zadnja Promjena ( Subota, 14 Srpanj 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »