Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow U Puli obilježena 20. godišnjica djelovanja NZBI
U Puli obilježena 20. godišnjica djelovanja NZBI Ispis E-mail
Petak, 25 Prosinac 2015

„PREPORODOV JOURNAL“ BR. 182

 

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 20. GODIŠNJICE OSNUTKA NACIONALNE ZAJEDNICE BOŠNJAKA ISTRE

 

Prvih 20 godina

 

U subotu, 19. prosinca 2015., u Domu hrvatskih branitelja u Puli, održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 20. godišnjice osnutka i rada Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI). Svečanosti su prisustvovali osnivači NZBI, ali i najzaslužniji članovi koji svojim nesebičnim radom puna dva desetljeća rade na očuvanju i promociji bošnjačke kulture, običaja i tradicije.

 

Težak put do uređene zajednice s transparentnim i sređenim poslovanjem

Prisutnima se obratio Senad Pršić, dugogodišnji predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koji se uvodno podsjetio u kakvim je uvjetima osnovana najstarija bošnjačka udruga u Istri.

„U teškim ratnim vremenima, u prvoj polovini 1993. godine, jedna skupina Bošnjaka iz Pule pokrenula je inicijativu za osnivanjem Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. Koliko je poznato, to je bio prvi pokušaj organiziranja neke nacionalne zajednice ovakvog tipa sa bošnjačko-muslimanskim predznakom u Republici Hrvatskoj. Zajednica je bila zamišljena kao nestranačka građanska udruga koja ima za cilj zaštitu i promociju nacionalnog identiteta, kulture, tradicije i običaje te razvijanje suradnje sa domicilnim, ali i ostalim narodima i nacionalnim manjinama u Istri. Tada nismo uspjeli osnovati Zajednicu zbog dilema i nesloge kod nekih pripadnika naše manjine oko prirode i značaja, zajednice kao neovisne u svome djelovanju. Nakon nekog vremena ponovno se okupila, sada još veća skupina Bošnjaka, i nakon više sastanaka i priprema 1995. godine uspješno smo organizirali Osnivačku skupštinu. Skupština je održana u prepunoj kino dvorani uz prisustvo ambasadora Bosne i Hercegovine, gospodina Kasima Trnke. Za prvog predsjednika NZBI izabran je Asim Čabaravdić, novinar iz Pule“, rekao je Pršić.

Naglasio je da je Čabaravdić, sadašnji glavni urednik „Sabah infa“, časopisa Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH), uspostavio temelje i očuvao kontinuitet rada zajednice. Nakon isteka njegovog mandata za predsjednika je izabran Sadik Muminović, pod čijim vodstvom NZBI gubi svoju samostalnost i nestranački karakter, a rad postaje netransparentan. Zbog takvih odnosa 2005. godine Bošnjaci u Puli pokreću inicijativu za održavanjem Izvanredne skupštine NZBI, na kojoj je dio vodstva podnio ostavku, a dio, na čelu s predsjednikom Muminovićem, biva smijenjen. Izabrano je novo vodstvo na čelu sa Senadom Pršićem, koji je predsjednik NZBI do danas, dakle, punih 10 godina.

„Nakon što smo preuzeli zajednicu 2005. godine, uz ogoman trud sredili stanje u Zajednici. Organizirali smo ogranke po gradovima u Istri. Usvojili smo redovne programe, kao što je Festival bošnjačke kulture u Istri koji je ove godine doživio 10. jubilarno izdanje. Isto tako, nastojali smo transparentnim radom i namjenskim trošenjem sredstava očuvati Zajednicu od poistovjećivanja s nekim bošnjačkim asocijacijama i osobama koji u narodu nisu u baš u lijepom sjećanju. Unatoč raznim varijantama zbunjivanja naših ljudi osnivanjem paralelnih zajednica po gradovima, ostali smo prepoznatljivi kod naših ljudi, ali i javnosti kao uređena nestranačka organizacija. Prošli smo težak put od neuređene i administrativno-financijski netransparentne organizacije do uređene zajednice s transparentnim i sređenim poslovanjem. Kao ilustracija najbolje može poslužiti činjenica da od bivšeg predsjednika nismo dobili niti arhiv i dokumentaciju o poslovanju Zajednice, a niti opremu – dok danas dobivamo priznanja od institucija za transparentno i sređeno poslovanje. Poznati smo po tome da smo samostalna, nestranačka, tj. građanska udruga bošnjačke manjine, nismo ovisni niti o jednoj stranačkoj opciji s bilo kojim predznakom. Istovremeno, otvoreni smo za suradnju i s drugim udrugama, posebno udrugama drugih manjina, ali i programima u koje se mogu uključiti i pripadnici drugih naroda u Bosni i Hercegovini“, rekao je Senad Pršić.

Naglasio je kako su redovne programske aktivnosti, kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH, veoma dobro posjećeni, dok Festival bošnjačke kulture u Istri, koji je ove godine doživio 10. izvedbu, postao manifestacija poznata i izvan okvira Istarske županije.

„Najstariji je to Festival jedne nacionalne manjine u Istri, a bio je i uzor drugim manjinama, kao i bošnjačkim zajednicama izvan Istre. Zasigurno smo uspjeli u nakani da kroz ovaj festival upoznamo i naše sugrađane sa dijelom naše kulturne baštine. Unatoč nekim ranijim osporavanjima danas se Festival bošnjačke kulture u Istri održava po trgovima istarskih gradova kao općeprihvaćena manifestacija koju prati i veliki broj turista“, rekao je predsjednik NZBI.

Istaknuo je dobru povezanost s društvom u kojoj žive i rade. „Uspostavili smo i dobre odnose sa lokalnim i regionalnim vlastima koji nas podržavaju u našim nastojanjima da očuvamo svoju tradiciju, kulturu i običaje, odnosno da uz vlastite specifičnosti postanemo ravnopravni građani koji žive na ovom području. Isto tako, dobro smo povezani sa drugim bošnjačkim zajednicama u Hrvatskoj, a značajna smo članica Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske. Ovdje u Istri imamo izuzetno korektnu i dobru suradnju s Islamskom zajednicom, na čemu treba zahvaliti vodstvu Islamske zajednice kao i cijenjenim imamima počev od glavnog imama gospodina Esada Jukana. Sve ove godine ostvarili smo dobru suradnju i sa pojedincima i sa organizacijama u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnicima vlasti iz BiH. Tako smo ugošćavali brojna kulturno-umjetnička društva, književnike i predstavnike vlasti iz BiH, organizirali promociju knjige i brojna gostovanja folklornih društava i izvođača sevdalinki iz svih krajeva Bosne i Hercegovine“, naglasio je Senad Pršić.

U svom govoru osvrnuo se i na aktualno stanje i daljnje pravce rada i djelovanja. „Spomenuo bih i prostor koji smo dobili od Grada Pule na korištenje. U zadnje vrijeme se razgovara sa Gradom Pulom oko modela financiranja uređenja prostora. Ovaj problem je prioritet zajednice u slijedećem periodu. Osnovali smo i Programski savjet Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. Programski savjet je sačinjen od najuglednijih pripadnika naše manjine kao 'savjet mudraca', a ima za cilj da daje svoje mišljenje o svim važnim temama za našu manjinu kao i da savjetuje vodstvo NZBI i usmjerava budući rad. Predsjednik Programskog savjeta je prof. dr. Jusuf Šehanović. Ono što smatramo važnim je činjenica da se pojavio interes kod predstavnika drugih zajednica i pojedinaca da postanu dio naše Zajednice, odnosno da uspostavimo zajednički rad sa ograncima i organizacijama, odnosno zajednicama na gradskom nivou. Mi smo otvoreni i potičemo nastojanje za zajedništvom, posebno na nestranačkim principima i demokratskim načelima. Smatramo da lokalne nacionalne zajednice trebaju biti nositelji razvoja organiziranja Bošnjaka u Istri, ali i općenito“, istaknuo je Pršić. 

Osvrnuo se i na prethodne parlamentarne izbore za Hrvatski sabor, na kojima je bio kandidat Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske za saborskog zastupnika u 12. manjinskoj izbornoj jedinici, za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. „Prvi put smo nastupili na izborima, no nismo ušli u Hrvatski sabor, ali smo pokazali da imamo što ponuditi Bošnjacima u Hrvatskoj te da nastupi na izborima nisu ekskluzivno pravo političkih stranaka. Ovo je najbolji dokaz da Zajednica može zastupati sve interese bošnjačke manjine u društvu. Moglo bi se uz kvalitetnu suradnju na principima ravnopravnosti sa nekom bošnjačkom strankom ostvariti još i više, ali to ostaje buduća šansa za sviju. Zajedništvo u organizaciji i djelovanju smatramo prioritetetom budućeg rada kako bi što brže i kvalitetnije ostvarili integraciju u društvo u kojem živimo, kao ravnopravni građani sa svim svojim specifičnostima koje njegujemo i čuvamo od zaborava“, zaključio je Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

 

Priznanja i zahvalnice najzaslužnijim članovima

Svečana akademija u povodu obilježavanja 20. godišnjice osnutka i rada NZBI bila je prigoda da se uruče priznanja i zahvalnice najzaslužnijim članovima, svima onima koji su pozitivnim pristupom sudjelovali u osnivanju i radu najstarije i najznačajnije bošnjačke udruge u Istri. „Žao nam je da među nama nema više nekih vrlo zasluženih članova, ali će ostati u našim srcima i sjećanju“, rekao je predsjednik Pršić.

Priznanja za doprinos u osnivanju i radu NZBI dobili su Mirsad Kugić, prof. dr. sc. Jusuf Šehanović, Merim Omanović, dr. med. Šefko Dervović, Faruk Imamović, Amir Adžikić, Berina Mujkić, Sead Ibrišagić, dr. med. Ahmed Makota, prof. dr. sc. Hazim Mulić, mr. sc. Aida Muradbegović, Asim Čabaravdić, Mirela Čaušević i Senad Pršić.

Zahvalnice za doprinos u radu dobili su Lejla Suljanović, Esad Čolić, Medina Sejfo, Ramiza Vugdalić, Elvis Kavgić, Husejn Mujkanović i prof. Dževdet Hadžiselimović.

Zahvalnice za podršku i suradnju u radu NZBI dobili su Islamska zajednica u Puli, Istarska županija, Grad Pula, Općina Raša i Vlado Đurišić, umirovljeni djelatnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

 

Glazbenim programom dominirao je mladi Porečan Denis Šahić, koji je izvedbom sevdalinki oduševio prisutne. Večer je protekla u ugodnom druženju u kojemu su se ponosni osnivači i članovi NZBI zajedno sa gostima, predstavnicima drugih nacionalnih manjina, dugo u noć uz starogradske pjesme nostalgično prisjećali se starih, dobrih vremena. 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

 Tekst: Mirela Čaušević, foto: Asim Čabaravdić 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 03 Veljača 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »