Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Održana 10. Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri
Održana 10. Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Studeni 2015

U petak, 06. 11. 2015. godine u prepunoj dvorani Doma hrvatskih branitelja u Puli, gdje je sve i započelo prije deset godina, održana je 10. Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri. Prije deset godina, tadašnji, a i sadašnji predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić te Mirsad Kugić i novinar Elvis Mileta osmisli su program i koncept Festivala.  Cilj je bio i ostao; očuvanje bogate kulturne baštine i promocija kulture na dostojanstven način. Kroz godine, Festival se razvijao i širio i na druge gradove tako da se danas održava u nekoliko gradova i općina u kojima djelujemo, a iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine RH, Istarska županija te gradovi i općine u kojima djelujemo, a značaj Festivala  prepoznala je i Turistička zajednica Grada Pule koja je i pokrovitelj Festivala.

Nakon održanih Festivala diljem Istre, za jubilarnu Završnu svečanost Festivala bošnjačke kulture pripremili smo jedan od najbogatijih programa dosad. Kroz večer nas je vodila Jasmina Huskić Brenelli, a bogati programski sadržaj najavio je mladi porečan Denis Šahić odsviravši na harmonici Begovsko kolo“ i „Melem“.

Prisutnima se obratio predsjednik NZBI Senad Pršić, zahvalivši se svima koji su tolike godine uz nas, te prisjetivši se naših dragih prijatelja i vrijednih članova koji nažalost više nisu među nama, rahmetli Džeme Šehića, Saliha Agića i Munira Derovića (Adže). Prisutnima se obratila i zamjenica istarskog Župana gđa. Giuseppina Rajko zaželjevši zajednici puno uspjeha u daljnjem radu. Prisutne je pozdravio i predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, prof.dr.sc. Sead Berberović te glavni istarski imam Esad Jukan. 

Raskoš narodnih nošnji, te izvrsnu uigranost koreografija pokazale su domaće snage i to: KUD „Đulistan“ iz Labina, KUD „Kršanski ljiljani“ iz Kršana, folklorna skupina „Buzetski biseri“ iz Buzeta, BKUD „Vodnjan“, a kao primjer uspješne integracije u društvo u kojemu živimo imali smo čast ugostiti i prijatelje iz KUD „Vodnjan“ iz Vodnjana koji su izveli tradicionalni istarski ples „Balun“.

Izvedbom sevdalinki vokalistica Jasmina Makota i Andrej Pezić na harmonici oduševili su sve prisutne, a rođendanski dar 10. Festivalu bila je izvedba „Mojoj majci“ koja je neke u publici i rasplakala. Izvedbom sevdalinki predstavila se i vokalna skupina NZBI iz Raše „Raške bulbulice“. 

Vrhunac večeri bio je nastup legendarnoga Ibrice Jusića koji nas je počastio izvedbom jednih od najljepših sevdalinki kao što su „Emina“, „Žute dunje“, „Moj dilbere“.

Priznanja za nesebičan rad i doprinos u očuvanju bošnjačke kulturne baštine dodijeljena su inicijatorima Festivala bošnjačke kulture u Istri; Senadu Pršiću, Mirsadu Kugiću, Elvisu Mileti, kao i našim vrijednim članicama koje neumorno svih ovih deset godina pripremaju svu silu hrane koju posjetitelji degustiraju. Zlatne ruke su ruke: Lejle Suljanović, Medine Sejfo, Hamšije Cvolić, Elmase Kavgić, Mirsade Zukić, Merdine Kurtović, Jasne Malagić i Have Kenjar. Također, zahvaljujemo se i svim ostalim članicama koje vrijedno kuhaju i nesebično doprinose očuvanju naše kulturne baštine.

Zahvaljujemo se pokroviteljima Festivala, Savjetu za nacionalne manjine RH i Istarskoj županiji, kao i medijskim partnerima Glasu Istre, Radio Puli i Radio Maestralu. Zahvaljujemo se svima koji su svojim radom doprinijeli da se održi 10. Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri.  Zahvaljujemo se i predstavnicima crnogorske, makedonske i srpske nacionalne manjine koji su svojim prisustvom uveličali našu manifestaciju.  

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Tekst: Mirela Čaušević, foto: Asim Čabaravdić  

Ovdje možete pročitati članak iz Glasa Istre: 

http://www.glasistre.hr/vijesti/specijalna/raskos-boja-zvukova-i-okusa-bosnjacke-bastine-513910 

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 15 Studeni 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »