Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Poreč: Održana treća večer 10. Festivala bošnjačke kulture u Istri
Poreč: Održana treća večer 10. Festivala bošnjačke kulture u Istri Ispis E-mail
Subota, 24 Listopad 2015

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem kandidatom BNZH za saborskog zastupnika na predstojećim parlamentarnim izborima, sinoć je još jednom pokazala dugogodišnji predani rad te ostvarenu uspješnu integraciju u društvo. U prostorijama Zajednice Talijana u Poreču, dvadesetogodišnji trud i rad prepoznali su i prisutni, a već deset godina kroz program Festivala predstavljamo se našim sugrađanima u gradovima Puli, Rovinju, Poreču, Raši i Labinu.

Program je otvorio predsjednik Ogranka Poreč svestrani Amir Rešidović ugrijavši srca prisutnima izvodeći na gitari jedne od najljepših sevdalinki „Snijeg pade na behar na voće“ i „Zapjevala šojka ptica“ bez usiljenosti, lijepo i prirodno kao žubor planinskog potoka. U kulturno- umjetničkom programu raskoš narodnih nošnji i plesa pokazala su KUD iz Labina i Kršana KUD „Đulistan“ i KUD „Kršanski ljijani“. Imali smo i posebnu čast ugostiti i mladog porečana Denisa Šahića koji je izvodeći na harmonici sevdalinke bez daha ostavio sve prisutne.

Nazočnima se obratio i predsjednik NZBI Senad Pršić obrativši im se riječima: „Kroz naš program Festivala uvijek se trudimo da na dostojanstven način očuvamo i promoviramo našu bogatu kulturnu baštinu. Naš Festival inače održavamo na proljeće, no zbog prošlogodišnjih poplava program smo održali na jesen, a u međuvremenu sve svoje aktivnosti usmjerili smo na pomoć potrebitima, tako smo organizirali i dolazak djece iz poplavljenih područja koja su boravila u Puli. Ove godine zbog okolnosti i odlaska našeg bliskog suradnika i prijatelja, rahmetli Džeme Šehića Festival smo prolongirali za jesen. Večeras ćemo uz pomno smišljeni program osjetiti dašak Bosne i Hercegovine“.  Pozdrave je uputio i predsjedniku Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Poreča Mirzetu Hasanagiću i  zamjeniku Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Poreča Branku Čizmiću.  

Čestit i pošten rad sinoć su vidjeli i prisutni, a na njima se vidjela doza čežnje za nečim novim, prirodnim i neusiljenim, a uz toliko tople atmosfere koja se riječima ne može opisati neki su i suzu pustili.

Posebni gost večeri bio je glavni urednik Preporodovog Journala, Ismet Isaković koji je u emotivnom govoru naglasio da mi nismo samo baklave i ćevapi, te da je došlo vrijeme da se i politički profiliramo kako nam se više ne bi dogodio niti jedan genocid. Kao što je i sam rekao, a što su već znali i stari rimljani, scripta manum, odnosno zapisano ostaje, a kako smo mi i pismen narod, prisutnima smo besplatno podijelili i brojna izdanja Preporodovog Journala te brojne knjige kako za djecu tako i za odrasle.

Nakon programa uz naše tradicionalne slastice koje su pripremile zlatne ruke tete Lejle Suljanović, Ramize Vugdalić, Zibe Bešić, Jasne Malagić i prof. Aide Muradbegović još sat vremena prisutni su se družili i raspravljali o mnogobrojnim temama. Kroz ovu posebnu večer vodila nas je naša Jasmina Huskić Brenelli, a posebnu zahvalu upućujemo našim članovima bez čije pomoći ne bismo uspjeli realizirati naše programe, našim dugogodišnjim vjernim  prijateljima iz  Zajednice Talijana Poreč, našim pokroviteljima Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Poreču.

Na kraju, pozivamo Vas da nam se pridružite 06.11.2015. godine na 10. Završnoj svečanosti Festivala bošnjačke kulture u Istri koja će se održati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, kada ćemo se još jednom uz bogat program prisjetiti naše kulture i tradicije. 

 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Tekst i foto: Mirela Čaušević, dipl.iur.

Zadnja Promjena ( Subota, 24 Listopad 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »