Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow U Puli obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici
U Puli obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici Ispis E-mail
Subota, 25 Srpanj 2015

Nekada je i tišina preglasna.

U subotu, 11.07.2015. godine povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, u prepunoj dvorani kina Valli u Puli organizirala je projekciju dokumentarnog filma „Daleko je Tuzla“ autora Avde Huseinovića.

Iako je Tuzla od Srebrenice udaljena 90-ak kilometara, put do slobode iz zaštićene zone Srebrenica, za 8 372 Bošnjaka bio je nedostižan.  Na najbrutalniji način, muškarci, starci i dječaci ubijeni su samo zato što su pripadali drugoj naciji i što su bili druge vjere. Nažalost, i čak nakon 20 godina, preživjeli i dan danas pokapaju svoje najmilije u uvodnom dijelu programa rekla je voditeljica programa prof. Nermina Mezulić.

Kroz bogatu povijest Srebrenica je mijenjala svoj naziv, od Argentarija, Argentum, Bosnia Argentaria, a  na području Srebrenice postojali su tragovi života još od najranijih vremena, što je bilo uvjetovano povoljnim zemljopisnim položajem i bogatstvom srebrenom rudom.

Danas Srebrenica predstavlja genocid. Srebrenica je grad patnje koja se riječima ne može opisati.

Predsjednik NZBI Senad Pršić naglasio je da je cilj programa odati počast ubijenim Bošnjacima i izraziti duboko suosjećanje sa srebreničkim majkama i obiteljima ubijenih,ali i  da se bolje sagledaju razmjeri počinjenog zločina, te kako se nikad i nigdje više ovako nešto ne bi dogodilo. Dok smo bili mlađi gledali smo u crno bijeloj tehnici stravične zločine koji su počinjeni za vrijeme Drugog svjetskog rata nad Židovima, nažalost prije 20. godina, počinjeno je isto nad Bošnjacima samo što su sada snimke bile u koloru. Današnjim programom „Da se nikad ne zaboravi“  osuđujemo zločine,ali i  njegujemo sjećanja na nevino stradale žrtve genocida. Vjerujemo da je ovo doprinos da se ovako nešto neće u buduće događati.  

Posebnu zahvalu na dolasku uputio je bivšem istarskom Županu, zastupniku u europskom Parlamentu gospodinu Ivanu Jakovčiću, inicijatoru Rezolucije o Srebrenici. Zahvalio se na dolasku predstavnicima Istarske županije i Grada Pule; pročelniku Upravnog odbora za kulturu Istarske županije Vladimiru Torbici, zamjenici Gradonačelnika Grada Pule Eleni Puh Belci i pročelnici Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmini Nini Kamber.

Duboko poštovanje prema žrtvama izrazio je i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica te dodao da mu je vrlo teško govoriti i da mu je nazamislivo da su na tako zvjerski način ubijena 8 372 osobe.

U svom obraćanju Ivan Jakovčić rekao je da BiH, ta predivna zemlja ima europsku perspektivu i učinit će sve, a zahvaljujući i podršci i mandatu kojega je dobio zahvaljujući i nama, da se u BiH bolje živi, da ima više razumijevanja i da političari što manje dijele naroda i da što više pokušaju pružiti si ruku jer jedino na taj način nove generacije mogu imati perspektivu i budućnost.  

Esad ef Jukan glavni imam Istarske županije kazao je da je o Srebrenici teško govoriti. Podijelio je sa prisutnima priču o maloj Fatimi Muhić koju je čim se rodila srpski vojnik ugušio pupčanom vrpcom. Spomenuo je da je pokrenuta inicijativa da se u spomen na srebreničke žrtve trg ispred Medžlisa nazove Trg žrtava Srebrenice.

Zahvalio se gospodinu Ivanu Jakovčiću koji se pokazao kao istinski prijatelj Bošnjaka, ali i Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre koja je uvijek tu i podsjeća nas na Bosnu i svaki put kada malo odlutamo od naše Bosne ona nas ponovno vrati, tako da dok smo s njima ne možemo nikada da izbacimo Bosnu iz svojih navika i iz svoje duše.

Modertor Ismet Isković, glavni urednik Preporodov journala govorio je o strašnim zločinima koji su počinjeni, a koje su prisutni mogli vidjeti u dokumentarnom filmu.

Program „Da se nikad ne zaboravi Srebrenica“ organiziran je pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule. 

Projekcija dokumentarnog filma "Daleko je Tuzla" prikazana je 12.07.2015. godine u Umagu u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine. 

Zahvaljujemo se medijskim partnerima Glasu Istre, TV Novoj, Radio Maestralu i Radio Puli.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst i foto: M. Čaušević 

 

Zadnja Promjena ( Subota, 25 Srpanj 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »