Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow U Puli obilježen Dan nezavisnosti BiH i Međunarodni dan žena
U Puli obilježen Dan nezavisnosti BiH i Međunarodni dan žena Ispis E-mail
Utorak, 10 Ožujak 2015

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu 07.03.2015. godine organiziran je prigodan program povodom Dana nezavisnosti BiH i Međunarodnog dana žena.  Prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu, te pripadnicama ljepšeg spola čestitao Dan žena, predsjednik NZBI Senad Pršić. Posebnu zahvalu na dolasku uputio je predstavnicima nacionalnih manjina i predstavnicima bošnjačkih asocijacija.  

 

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre u okviru svog djelovanja kroz redovni program obilježava i Dan nezavisnosti BiH. Dan nezavisnosti jedan je od najvažnijih datuma u novijoj povijesti BiH. Referendum o nezavisnosti održan je 29.02. i 01.03. 1992. godine, nakon čega je Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 28.02.1995. godine donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji, dok je u Republici Srpskoj 1. mart običan radni dan.

 

Nakon brutalnog rata i zločina neviđenih poslije Drugog svjetskog rata na tlu Europe koji su agresori počinili nad Bošnjačkim narodom uslijedio je mir Dejtonskim sporazumom, a BiH niti danas nakon 20 godina nije uspjela uspostaviti funkcionalnu državu.  Novu nadu daje britansko – njemačka inicijativa na prijedlog naše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kao i činjenica da je naša predsjednica gđa Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko dana za svoj prvi posjet nekoj zemlji izabrala BIH. Ona je tom prilikom jasno i bez zadrške izjavila da će u svakoj prilici pomoći BiH na njenom putu u EU da podupire BiH kao cjelovitu i nezavisnu državu ravnopravnih naroda o čijem će se uređenju dogovoriti legitimni predstavnici naroda u BiH.

Kako mi u Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre cijenimo žene i imamo puno članica diljem Istre koje svojim nesebičnim radom doprinose ostvarenju naših programa ovom prilikom obilježavamo i njihov dan, Međunarodni dan žena, istaknuo je predsjednik Senad Pršić. Programski savjet NZBI dodijelio je Priznanja za nesebičan doprinos u očuvanju bošnjačke kulturne baštine Lejli Suljanović, Medini Sejfo, Hamšiji Cvolić, Enisi Buljubašić, Elmasi Kavgić, Ramizi Vugdalić, Berini Mujkić, Jasmini Makota i Mireli Čaušević.

 

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD „Bosna“ Istarske županije, koji su igranjem kola zagrijali prisutne, amaterska zborna skupina „Raške bulbulice“ koje djeluju u okviru NZBI, a izvedbom jednih od najljepših sevdalinki „ponijele“ su publiku koja im se pridružila u pjevanju. Recitacijom Azera Zahića „S`strancem o Bosni“  predstavila se Enisa Buljubašić, koja svakom svojom recitacijom prisutne ostavi bez daha. Mladi talentirani harmonikaš Denis Šahić iz Poreča izvedbom sevdalinki na harmonici dodatno je podgrijao atmosferu.  Svojim nastupom vokalistica Jasmina Makota i  Andrej Pezić virtuoz na harmonici izvedbom sevdalinki očarali su prisutne te dodatno su ugrijali srca prisutnih.  U drugom dijelu programa nastupili su Nermin Duraković i Zlatko Tustonja koji su pjevanjem bosanskih narodnih pjesama dodatno podigli atmosferu.

 

Za NZBI ovo je jubilarna godina, naime ove godine obilježava se 20 godina od osnutka NZBI i 10 godina obilježavanja Festivala bošnjačke kulture u Istri, pa je  predsjednik Senad Pršić najavio prigodne programe koji će se tim povodom održati.

 

Tekst: Jasmina Huskić Brenelli

Foto: Amida Nesimi i Mirela Čaušević 

 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 11 Ožujak 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »