Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Dan nezavisnosti BIH
Dan nezavisnosti BIH Ispis E-mail
Nedjelja, 01 Ožujak 2015

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najvažnijih datuma u novijoj povijesti BiH, 28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu, donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji, dok je u Republici Srpskoj 1. mart običan radni dan.

Referandumsko pitanje je glasilo:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64% građana s pravom glasa. Od njih 98% izjasnilo se da Bosna i Hercegovina bude demokratska i nezavisna država ravnopravnih građana. Treba spomenuti činjenicu da su mnogi bosanskohercegovački Srbi bojkotirali referendum vjerujući da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a, a sada haški zatvorenik Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom.

„… Ovaj put na koji vi hoćete da izvedete Bosnu i Hercegovinu jeste ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje…”.

Ove riječi nisu bile samo dio neprimjerene skupštinske retorike. Ovim je najavljen genocid nad Bošnjacima. U ratu koji je uslijedio stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milijun protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura BiH.


Zemlje članice Europske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Daytonski sporazum bio zasnovan je bila podjela Bosne i Hercegovine po ključu 51% teritorije Federaciji BiH i 49% Republici Srpskoj. Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom koji se ostvaruje preko Ureda Visokog predstavnika.

Daytonski sporazum je doveo do završetka rata u Bosni i Hercegovini, ali je ostavio mnoge stvari neriješene sa brojnim posljedicama u političkom i ekonomskom životu zemlje.

Čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine, svim Bosancima i Hercegovcima u domovini i širom svijeta Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Predsjednik NZBI

Senad Pršić, struč.spec.oec.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 01 Ožujak 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »