Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Održan sastanak predsjednika bošnjačkih udruga u Istri
Održan sastanak predsjednika bošnjačkih udruga u Istri Ispis E-mail
Utorak, 10 Veljača 2015

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu 07.02.2015. godine u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA) održan je sastanak  s predstavnicima bošnjačkih udruga i kulturno-umjetničkih društava na teme: Prilagodba novom Zakonu o udrugama, Integrativna manjinska politika i Organiziranost bošnjačkih udruga na području Istre. Na sastanak su pozvani svi predsjednici  udruga koje djeluju na području Istre, a sve s ciljem  upoznavanja sa novim odredbama Zakona o udrugama. Sastanku su prisustvovali: predsjednik Programskog savjeta NZBI prof.dr.sc. Jusuf Šehanović, predsjednik KUD „Bosna“ IŽ  Jasmin Omerović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet Muhamed Muratagić, predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule Almira Raimović, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Pule Džemil Šehić, predsjednik Nacionalne zajednice bošnjaka Istre Ogranak Pula dr.med. Ahmed Makota, član Nacionalne zajednica Bošnjaka Istre Ahmet Kavgić, KUD „Vodnjan“  Almir Bektić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja domovinskog rata Grada Pule Mehmed Šišić, predsjednik KUD „Behar“  iz Buja, Džemal Pamuković i dopredsjednik NZBI Merim Omanović.

Predsjednik Senad Pršić istaknuo je da je glavni cilj sastanka što kvalitetnije razumijevanje i primjena Zakona kako bi se izbjegle moguće nejasnoće prilikom usklađivanja Statuta udruga s novim Zakonom.  Prezentaciju novog Zakona o udrugama održala je pravnica Mirela Čaušević, tajnica NZBI dok je predsjednik NZBI Senad Pršić  prezentirao  Inicijativu ORAH-a o prijedlogu izmjene Zakona o nacionalnim manjinama te prisutnima iznio prijedloge NZBI koje su od inicijatora i autora politike  dr. sc. Janka Bekića ocijenjeni kao odlični (prijedlozi NZBI su na našoj stranici pod naslovom Integrativna manjinska politika). Predsjednik Programskog savjeta NZBI prof.dr.sc. Jusuf Šehanović  slikovito je opisao sadašnje stanje organiziranosti, a to je da Bošnjaci u Istri djeluju kroz udruge, KUD, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine te kroz dvije političke stranke SDAH i BDSH. Svi ti oblici djelovanja predstavljaju „otoke“, odnosno slabu povezanost, neusuglašene ciljeve, programe, planove, te rivalstvo i svađe, a pri tome se zaboravljaju osnovni ciljevi postojanja kao što su opstojnost, očuvanje nacionalnih osobitosti i zaštita prava nacionalnih manjina.

Osnovni motivi djelovanja NZBI oduvijek su zajedništvo i suradnja s udrugama s bošnjačkim predznakom, isključivo s onima koji iz sebe imaju ostvarene programe te koji se zaista trude i rade, dok se s druge strane, izričito i nedvosmisleno protivimo osnivanju udruga koje formalno postoje, a ne rade ništa.  Zahvalu na pomoći i podršci pri realizaciji programa, te dostupnosti u svakom trenutku uputili su NZBI predstavnici udruga koji su prisustvovali subotnjem sastanku.

Na koncu, zajednički zaključak je da postojeće stanje neodrživo i na štetu svih Bošnjaka u Istri, te da je čudno da postoje pojedinci koji svojim nesebičnim radom pokušavaju očuvati naše nacionalne osobitosti. Budući da novi Zakon o udrugama  znatno olakšava statusne promjene kroz spajanje i pripajanje udruga bilo je govora o mogućem udruživanju, s ciljem što kvalitetnijeg očuvanja naših specifičnosti.

Image 

M.Č. 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 11 Veljača 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »