Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Integrativna manjinska politika i novi Zakon o udrugama
Integrativna manjinska politika i novi Zakon o udrugama Ispis E-mail
Petak, 30 Siječanj 2015

Na poziv OraH – a uključili smo se javnu raspravu o Integrativnoj manjinskoj politici . U nastavku Vam donosimo naše prijedloge;

Na sjednici Programskog savjeta i Izvršnog odbora NZBI raspravljali smo na ovu temu. Smatramo da ovaj prijedlog generalno treba podržati jer je dobra podloga za raspravu o položaju i svakodnevnom životu manjina u Hrvatskoj. Vrlo smo zainteresirani za ovaj prijedlog budući da u njemu ima dosta razmišljanja koja su slična našima. S druge strane, imamo puno otvorenih pitanja i dilema, pa ćemo ovom prilikom navesti samo neka razmišljanja, a u daljnjoj raspravi ćemo nastojati obraditi sva otvorena pitanja. 

Pohvalno je što ORAH pokreće uređivanja pitanja vezanih za nacionalne manjine. Glede naše zbilje ovo pitanje vrlo je osjetljivo i ORAH se upušta u nešto što mu može i štetiti u ostvarenju svojih planova. Mi cijenimo ovu hrabrost. 


Ukratko, predlažemo da naša stajališta o pitanjima koja se pokreću ovim dokumentom budu: 
1) Preuranjeno je nazvati sve stanovnike RH političkim Hrvatima. Primjerenije je koristiti termin državljani RH. Npr.: Kako bi Hrvate u BiH zvali: politički Bosanci i Hercegovci? Drugo je pitanje kako bi se zvali Srbi i Hrvati iz BiH? 
2) Slažemo se da je primjerenije sadašnji termin nacionalna manjina zamijeniti s etnička skupina (Bošnjačka etnička skupina). 
3) S nacionalnog gledišta, sve manjine (etničke skupine) moraju imati ista prava i obveze. Sadašnja je situacija da imamo sljedeće nacionalne manjine (etničke skupine): Zaštićenu (privilegiranu) - Srbi, autohtonu (što god to značilo) – npr. Talijani, projektnu – Romi i ostale. Naše je stajalište ili jesi ili nisi etnička skupina. Dijeliti etničke skupine prema njihovoj brojnosti, i temeljem toga stjecanje određenih prava je za nas neprihvatljivo (Kakav bi status Hrvata bio u BiH ako bi se ovaj kriterij primjenjivao? Reciprocitetni princip hrvatskih političara: prava nacionalnim manjinama dajemo onoliko kolika Hrvati imaju u domicilnim državama tih manjina). Ovakav pristup dovodi u pitanje poimanje konstitutivnosti nekog naroda. 
4) Zalažemo se da pripadnici etničkih skupina nemaju, temeljem tog naslova, svoje zastupnike u Hrvatskom saboru. Neka se pripadnici etničkih skupina politički angažiraju putem političkih stranaka. Stavove etničkih skupina mogao bi zastupati npr. Etnički odbor Hrvatskog sabora. Tu bi moglo biti mjesto gdje bi se raspravljalo o svim pitanjima (uključujući i financijska) i izgrađivali prijedlozi za status i prava nacionalnih manjina. Svaka etnička skupina trebala bi u Odboru imati isti broj predstavnika (izbjegla bi se majorizacija). Jedna od posljedica bila bi ukidanje Savjet za nacionalne manjine i vijeća te predstavnika nacionalnih manjina. 
5) Radi očuvanja etničkih skupina bitna je regulative koja propisuje način njihova organiziranja. Predlažemo da njihova organizacija ne bude samo putem udruga. Svi pripadnici etničke skupine činili bi Zajednicu te skupine. Ona bi se uredila tako da funkcionira putem svojih tijela (skupština, izvršni odbor, ogranci, podružnice i sl.). Unutar Zajednica mogle bi se osnivati udruge (kud-ovi, sportska društva i sl.). Zajednica bi bila partner s državnim i drugim subjektima. 
6) Uspjeh će biti ostvaren ako se pripadnici etničkih manjina počnu pretežito identificirati kao politički Hrvati i ako, s druge strane, pripadnici etničke većine njih počnu percipirati kao kulturno bogatstvo i ponos Hrvatske, a ne kao potencijalnu prijetnju njezinoj suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti. 


Očekujemo poziv na daljnju raspravu na okruglim stolovima, tribinama i sl. kako bi se aktivno uključili u raspravu oko svih pitanja o ovoj temi. 

Napominjemo da bi dobra i kvalitetna informiranost pripadnika manjina sa stvarnim značenjem ovoga prijedloga puno doprinijela da pripadnici manjina shvate da je ovo dobra inicijativa. 

 

Također, na snagu je stupio novi  Zakon o udrugama (NN 74/14.),   s obzirom na promjene u zakonodavnom okviru, postojeće udruge morati će uskladiti svoje statute do 30. rujna 2015. godine i o tome podnijeti zahtjev za upis promjena nadležnom uredu državne uprave u županiji. 

U suprotnom udruzi prijeti likvidacija.

 

Zadnja Promjena ( Petak, 30 Siječanj 2015 )
 
« Prethodna   Sljedeća »