Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow U Puli obilježen Dan državnosti BiH
U Puli obilježen Dan državnosti BiH Ispis E-mail
Petak, 28 Studeni 2014

 

U petak, 28.11. 2014. godine, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre  u hotelu Park Plaza Histria u Puli organizirali smo svečanu akademiju kako bismo obilježili rođenje naše otadžbine. Rođenje BiH datira iz davne 1130. godine, a bitno je spomenuti posebno značajan podatak za povijest Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika, predstavlja čuvena Povelja Kulina Bana. Objavljena 1189. godine, a Povelja je: napisana bosanskim pismom poznatim pod imenom bosančica; na bosanskom jeziku; država je imenovana imenom Bosna; stanovnici države Bosne nazvani su Bošnjani! Uz sve ovo, Kulin Ban je osnovao religijski tolerantnu i čak, prvu i jedinu oficijelno multireligijsku državu na tlu Europe! Kroz ovu posebnu večer vodila nas je Jasmina Huskić Brenelli, a okruženi prijateljima predstavnicima albanske, makedonske i srpske nacionalne manjine u Istri kako i priliči rođenju jedne države sa bogatom povijesti i kulturnom baštinom obiljiežili smo ovaj značajan datum na dostojanstven i primjeren način. Prisutne je pozdravila zamjenica Župana gospođa Giuseppina Rajko i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule gospođa Jasmina Nina Kamber.

Dopredsjednik NZBI prof.dr.sc. Jusuf Šehanović prisutnima je pročitao prigodan tekst Miljenka Jergovića koji slikovito opisuje ljudske osobine i duh dobrih Bošnjana (srednjovjekovni naziv za bosance i hercegovce).

U drugom dijelu programa promovirali smo knjigu Zlatka i Igora Šehanovića „Profesorovih 70- život i djelo prof.dr.sc. Jusufa Šehanovića“. Kako sami kažu: „Jednostavno, morali smo napisati ovu knjigu. Naš tata to zaslužuje. Kao i njegovi prijatelji i mnogobrojni đaci i studenti. Da ga još bolje upoznaju. Kao što smo i mi. Uvijek je radio. Radi i poslije sedamdesete...“ Profesor Jusuf Šehanović poznati je humanist, član je Hrvatskog helsinškog odbora, bivši guverner Lionsa, a o životu i djelu profesora Šehanovića govorila je naša profesorica Aida Muradbegović.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupila je Jasmina Makota i Amir Rešidović izvodeći sevdalinke, hor Islamske zajednice Kalb izvodeći ilahije i kaside, te Enisa Buljubašić koja je recitacijom „S strancem o Bosni“ Azera Zahića ostavila sve bez daha.

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo svim našim članovima koji svojim nesebičnim radom doprinose realizaciji naših programa.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Tekst: Mirela Čaušević, foto: Ermina Jukić 

Zadnja Promjena ( Subota, 29 Studeni 2014 )
 
« Prethodna   Sljedeća »