Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Večer sevdaha u srcu Rovinja
Večer sevdaha u srcu Rovinja Ispis E-mail
Nedjelja, 14 Rujan 2014

Bogat cjelovečernji program 9. Festivala bošnjačke kulture u Istri održali smo jučer, 13.09.2014. godine pred mnogobrojnim okupljenim kako našim sugrađanima tako i pred znatiželjnim turistima.

Kroz još jednu posebnu večer našeg Festivala vodila nas je šarmantna Jasmina Huskić Brenelli, a svojim nastupom  naša folklorna sekcija „Merak“ iz Raše privkula je znatiželjne poglede  te koregrafijama nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Iako relativno mlada skupina Merak iz sebe ima brojne nastupe po Istri i BiH, a dobitnici su i priznanja Općine Raša za doprinos u očuvanje naše bogate kulturne baštine te promidžbe Općine Raša.

Osebujnom izvedbom a capella  jednih od najljepših sevdalinki „Emina“ i „Ah, što ćemo ljubav kriti“ Jasmina Makota prisutne je očarala svojim neizmjernim talentom i još jednom pokazala prisutnima da je sevdalinka zaista alkemija duše, pretvaranje neplemenog u plemenito.  

Nositelji programa KUD „Preporod“ iz Zagreba ženski zbor Bulbuli, što znači slavuji, pod vodstvom Ismeta Kurtovića, njeguje sevdalinku, tradicionalnu urbanu pjesmu Bosne i Hercegovine. Bulbuli su multietnički zbor. Uvijek s više od dvadeset članica, štovateljica sevdaha porijeklom iz gotovo svih zemalja bivše zajedničke domovine, Bulbuli strpljivo oblikuju specifičan glazbeni izraz. Voditeljska kvaliteta Ismeta Kurtovića posebno se očituje u sposobnosti da kreira takve aranžmane kojima tradicionalno vokalno solistički žanr uspješno prevodi u zborsko pjevanje uz isticanje posebnosti i ljupkosti melodije sevdaha. Oslobođeni izvorne vokalno solističke  zahtjevnosti i ornamentiranosti, takvi aranžmani doimlju se suvremenim, te izuzetno bliskim i ovdašnjem uhu. Zborsko je pjevanje , dakako svečanije, uzvišenije , te malo kruće od uobičajenog sevdaha. Uz maestra Kurtovića  i Bulbule sevdah ima urbano ruho, pa ga rado sluša vrlo raznolika publika, mnogo šira od bošnjačke i bosanske dijaspore, te funkcionira kao suvereni dio i glazbene suvremenosti i muzičke baštine svijeta.

Kako je Festival i mjesto okupljanja i upoznavanja s našim sugrađanima, imali smo izuzetnu čast ugostiti i KUD „Plesarin“ iz Rovinja koji se bavi očuvanjem istarskog folklora.

Vokalna skupina Nacionalne zajednice bošnjaka Bujštine iz Umaga počastila nas je sevdalinkama.

Festival je i humanitarnog karaktera te smo u suradnji s predstavnikom Bošnjačke nacionalne manjine iz Rovinja prikupljali i novčana sredstva za teško oboljelog Mirsada Šabića iz Rovinja.  

Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da se održi Festival, a posebnu zahvalu upućujemo našim članicama koje su nesebično pripremile naša tradicionalna jela i slastice za degustaciju.

Zahvaljujemo se i Gradu Rovinju što nas je uvrstio u program obilježavanja dana Grada Rovinja i obilježavanje blagdana sv. Eufemije.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Tekst: M. Čaušević, foto: A. Jukić

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 14 Rujan 2014 )
 
« Prethodna   Sljedeća »