Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre - Dan bijele trake, 31.05. - Da se ne zaboravi
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Dan bijele trake, 31.05. - Da se ne zaboravi
Dan bijele trake, 31.05. - Da se ne zaboravi Ispis E-mail
Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014

Image

Dana 31. 5. 1992. godine vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i počinjeni drugi zločini. Konačni ishod je bio uklanjanje 94% Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Bilo je to prvi put od 1939. i nacističkog proglasa prema kojem su poljski Židovi morali nositi žute trake s Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način obilježeni za istrebljenje.

Danas, dvadeset i dvije godine nakon rata, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u okviru kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih ili nestalih civila. Na dan 31. 5. gradskim vlastima predat će listu zahtjeva kojima će tražiti izjednačavanje prava obitelji žrtava i preživjelih u Prijedoru bez obzira na njihovu nacionalnost.

Stoga vas pozivamo da 31. 5. iskažete svoju solidarnost s civilnim žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i sanskoj dolini, noseći bijelu traku oko ruke ili isticanjem zastave na svom prozoru. Ujedno izlaskom u javni prostor na lokalnoj razini i kampanjom kroz medijski prostor pozovite svoje sugrađane da se pridruže ovoj akciji i izvrše pritisak na vlasti RS-a sa zahtjevom da se Bošnjacima i Hrvatima omogući da obilježe mjesta stradanja.

U Zagrebu se već dvije godine održavaju Dani bijele trake, a u nastavku Vam donosimo program održavanja manifestacije.

 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014 )
 
« Prethodna   Sljedeća »