Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Jačanjem identiteta manjina do jednakosti
Jačanjem identiteta manjina do jednakosti Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2014

Poštovani posjetitelji naše stranice,

prisustvovali smo završnoj konferenciji "1st Adriatic Intercultural Day" koja se u organizaciji Istarske županije i  pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, održala 31.01.2014. godine  u Rovinj, a u okviru europskog projekta S.I.M.P.L.E. (Strenghten ing the Identity of Minority People Leads to Equality/ Jačanje identiteta manjinskih naroda vodi jednakosti).

Zamjenica župana Viviana Benussi o projektu je rekla da se proteklih godina bavio s pet važnih prepreka koje su sprječavale i sprječavaju stvarnu realizaciju osnovnih prava i načela socijalne pravednosti prema povijesnim i novim manjinama.

- Na prvom je mjestu jezik, kao prepreka postupnoj dostupnosti usluga, čak i u područjima gdje su dvojezičnost i višejezičnost zakonski priznate, potom veliki rizik od siromaštva manjina i to zbog otežanog pristupa radu (diskriminacije u uvjetima zapošljavanja). Nadalje, tu je i zabrinjavajući broj djece pripadnika manjinskih grupa koje ostaju izvan obrazovnog sustava kao i nezadovoljavajuća zastupljenost manjinskih pitanja u medijima i, naposljetku, veliki rizik od raznih oblika spolne diskriminacije, predrasuda i nasilja protiv pripadnika manjina, navela je dožupanica Benussi. Dodala je da se projekt pokazao uspješnim i da je kao takav prepoznat od Europske komisije koja ga je odabrala kao primjer dobre prakse za socijalnu inkluziju i razvoj Hrvatske.

Okrugli stol, na konkretnim je primjerima i na temu diskriminacije manjinskih prava, pokazao što konkretno čine zemlje članice projekta S.I.M.P.L.E.

Kako je istaknula Bahrija Sejfić, zamjenica predstojnika Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, od 1990. godine imamo ured, danas prepoznatljiv pod nazivom Ured za nacionalne manjine koji ima odgovarajuće zakonodavne okvire za zaštitu i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Hrvatska priznaje 22 nacionalne manjine, rekla je Sejfić, od koje se moglo čuti i da nacionalne manjine u Hrvatskoj svoja prava najbolje ostvaruju kroz kulturnu autonomiju. 

Predstavnica Albanije Bardhylka Kospiri apostrofirala je problematiku Roma za koju je izrađen i projekt integracije. Sudbinu Roma u Albaniji dijele i oni u Crnoj Gori, jer kako se moglo čuti od Blanke Radošević Marović, pomoćnice ministra za ljudska prava u Crnoj Gori, Romi su danas, uz invalide i LGBT zajednicu, skupina čija su prava najugroženija. 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Izvor:http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/rovinj-jacanjem-identiteta-manjina-do-jednakosti-438879 

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 23 Veljača 2014 )
 
« Prethodna   Sljedeća »