Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Reče da se zove Bosna, čudno ime za djevojku
Reče da se zove Bosna, čudno ime za djevojku Ispis E-mail
Utorak, 19 Studeni 2013

U okviru Festivala bošnjačke kulture u Istri  za naše najvrjednije članove koji svojim nesebičnim radom doprinose očuvanju i promicanju naše bogate kulturne baštine organizirali smo izlet u Bosnu.  Ove godine naše odredište bila je prekrasna zapadna Bosna, točnije Sanski Most i Ključ. Na izlet smo krenuli u subotu, 16.11. u jutarnjim satima.  Naoružani fotoaparatima i dobrim raspoloženjem krenuli smo u novu avanturu.  Dobrodošlicu nam je poželjela jedna i jedina rijeka Una, koja je i opravdala svoj naziv. Njena ljepota nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Nakon prekrasne Une uputili smo se u Sanski Most koji je dobio ime po rijeci Sani, predivnoj ljepotici, a koju su tim imenom prozvala jedna četa legionara, koji su ovim područjem hodili još u dalekoj prošlosti, u vrijeme borbi  Rimljana sa velikim  ilirskim plemenom Mezeja. Ovi legionari bolovali su od kožne bolesti, koja je, nakon što su se okupali u rijeci (u koju se ulijeva i termomineralno vrelo) potpuno nestala, te vojnici tad za rijeku rekoše „Sanus aqua“ (zdrava voda). 

Nakon što smo se smjestili u hotel Sanus koji je smješten tik uz rijeku Sanu, krenuli smo u obilazak Banje Ilidže, za koju je dokazano i potvrđeno da se radi o jako ljekovitoj banji, koja je s vremenom poprimila okvire ozbiljnog zdravstveno-lječilišnog područja, a koja je danas uređena na jedan moderan način. 

 

Niti na jedan trenutak ne smijemo zaboraviti na nepravdu nanesenu nam tijekom nesretnog rata, na strašne i svirepe zločine koje su počinili srpski agresori, cijela Bosna i Hercegovina obilježena je strašnim ožiljcima,  a tako je bilo i u Vrhpolju  i Biljanima. Nakon dovođenja na vrhpoljski most počelo je ubijanje, agresori su civile tjerali da skaču sa mosta, a potom su ih ubijali rafalima. Neke civile su prethodno pretukli, dok su neki ubijeni metkom u sljepoočnicu, a njihova tijela bačena su u rijeku. Masakr u Biljanima je stravičan pokolj nad oko 250 bošnjačkih civila kojeg je sprovela srpska vojska u selu Biljani u općini Ključ, 10. jula 1992. godine. Do sada je na lokalitetima Lanište I, Crvena zemlja I i II, te grobnici Biljani ekshumirano 239 tijela Bošnjaka. Najmlađa žrtva bila je Amila Džaferagić, tromjesečna djevojčica koja je iz jame Lanište ekshumirana zajedno s majkom, u njenom naručju, koja je čvrsto držala flašicu s mlijekom. Nevini ljudi u Bosni i Hercegovini bili su žrtve monstruma koji ne prihvaćaju ljepotu različitosti, koji ubijaju ljude samo zato što se po nečemu razlikuju. 

 

Prigodan doček priredili su nam načelnik Općine Sanski Most prim. dr. Mustafa Avdagić kao i naši dragi prijatelji KUD „Sanski biseri“. Zanimljivo je da se u ovoj dvorani održalo Drugo zasjedanje ZAVNOBIH na kojoj je donesena deklaracija o pravima građana BiH.

 

Drugi dan, u nedjelju, 17.11. uputili smo se u Ključ koji se u povijesnim izvorima, prvi put spominje u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića 1322. godine, kojom on potvrđuje ključkom knezu posjede njegovog djeda. Ključ je ipak mnogo stariji i sastoji se od tri različita arhitektonska kompleksa i to : rimskog, srednjovjekovnog, slovenskog i osmanlijskog dijela. Stari grad Ključ spadao je u najstarije, najveće i najutvrđenije gradove srednjovjekovne Bosanske države. To je po svom izgledu impozantan grad sa čijih se bedema širi vidik na sve strane sanske doline. Grad se sastoji od vojnih tvrđava, dvora gospodara grada i ključkog podgrađa, koje je predstavljalo kulturni, vjerski i zanatsko-trgovacki centar. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević bježeci ispred Osmanlijske ekspanzije u Bosni, potražio je utočiste u tvrdom gradu Ključu 1463 godine. Poslije bitke ispod starog grada kralj se na data obećanja predao Turcima. Oni ga odvode u Jajce gdje su ga i pogubili. S predajom posljednjeg bosanskog kralja u Ključu, pala je srednjevjekovna Bosanska država i završila njena povijest u Ključu. Rijeka Sanica je bistra i hladna planinska rijeka sa izvorima u samom podnožju Grmeča. Jedan od izvora je pećinskog tipa, drugi nastaje iz saničkog jezera. Rijeka Sanica od izvora pa do ušća u Sanu kod Vrhpolja obiluje mnogobrojnim slapovima.

Bili smo svjedoci i nedavne priče o jezeru  u Sanici koje je presušilo te za sobom ostavilo rupu koja „guta“  zemlju.  Mještani imaju svoju priču, a prema njihovoj priči, čovjek koji je održavao jezero poželio je kada umre da ga pokopaju blizu jezera, a ako mu ne ispune želju rekao je da će sve povući za sobom. Posljednju želju nisu mu ispunili i sada im prijeti opasnost od osvete.

 

Putopis ćemo završiti riječima legendarnog izvođača sevdalinki rahmetili Safeta Isovića:

 

“Bosna je Bosna, ona se diže iz pepela, vrlo brzo, zahvaljujući njenom narodu koji je radan, koji je, kako prof. akademik Muhamed Filipović kaže, naučio da stvara. I brzo stvara, brzo obnavlja, brzo dolazi na staro. Bosnu je nemoguće poharati tako da bi ostala poharana i uništena, ona će se uvijek vratiti na svoj nivo pa i dati više.” 

Napomena: Naslov teksta je stih poznate pjesma Đorđeta Balaševića (Sevdalinka), a mi smo ga koristile zbog osjećaja koje budi spomen riječi Bosna.

                                                                                                                                                                                             

(Tekst pripremile: Ermina Jukić i Mirela Čaušević, fotografije: Ermina Jukić, Adisa Zulić Gubeljić i Mirela Čaušević)

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 24 Studeni 2013 )
 
« Prethodna   Sljedeća »