Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Komadić Bosne u srcu Pule
Komadić Bosne u srcu Pule Ispis E-mail
Utorak, 02 Srpanj 2013

Osma Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri objedinila je najbolje što smo mogli ponuditi ovogodišnjim posjetiteljima. Prva večer Festivala održana je u petak, 28.06.2013. na Trgu Portarata nastupom naših dragih prijatelja KUD „Kolo Dubravsko“ iz Mostara, a mnogi okupljeni kako turisti tako i domaći nisu krili oduševljenje slušajući sevdalinke u izvođenju poznatog Himze Đonka i Merime Berberović mlade i talentirane pjevačice sevdalinki.  Članovi KUD-a mimohodili su do Trga Forum, a kasnije izvedbom spleta igara nikoga nisu ostavili ravnodušnim.  

Centralna svečanost održana je dan kasnije, 29.06.2013. u Domu hrvatskih branitelja, a kako je cilj i svrha postojanja Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre da kroz programe, a osobito Festival bošnjačke kulture u Istri prezentira  i očuva našu kulturu, običaje i tradiciju, održali smo u svim ograncima u kojima djelujemo i to na glavnim gradskim trgovima kako bi se svi osjećali dobrodošli. Kao i prošlogodišnji  i ovaj Festival je humanitarnog karaktera, a prikupljali smo novčane priloge za našeg dragog prijatelja Miralema Kavgića koji je nažalost obolio od teške bolesti. Posebnost  Završne svečanosti je i naš doprinos ulasku RH u EU. Prisutne su pozdravili voditeljica programa Jasmina Huskić Brenelli i predsjednik NZBI Senad Pršić kao i predstavnici Istarske županije i Grada Pule gđa. Patricija Smoljan i gdin. Erik Lukšić.

Smisao narodne izreke „Kroz Bosnu ne pjevaj, ako ne znaš“ potvrdili su izvođači i svojim znanjem pokazali da su zaista vrhunski izvođači sevdalinki. Nastupile su „Raške bulbulice“ iz Raše, amaterska vokalna skupina koja djeluje već 5 godina njegujući sevdalinku kao i specijalni gosti večeri Nedžad Imamović sin legendarnog Zaima Imamovića i otac Damira Imamovića, a čija se porodica već tri generacije bavi sevdalinkom, kao i Zanin Berbić, mladi talentirani sazlija, a osim saza svira violinu, violu, violončelo i harmoniku, a osim što svira on i pjeva, kako sam kaže isključivo sevdalinke, pa je prvi  nastup imao sa 7 godina. Dosada je imao preko 500 nastupa, kao što je solistički koncert u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici uz veliki orkestar srednje muzičke škole u Zenici. Zbog fenomenalnog nastupa na otvorenju našeg 8. Festivala bošnjačke kulture u Istri i reakcije prisutnih imali smo čast ugostiti ga i u ovoj posebnoj večeri.

Svojim nastupom oduševili su prisutne i KUD "Kolo Dubravsko" koje je nastalo 1977. godine i održalo se na samom vrhu na promicanju kulture, kulturnog nasljeđa svih naroda u Bosni i Hercegovini. Društvo je osnovano u malom, ali lijepom hercegovačkom gradu Čapljini u svom sastavu ima četiri folklorne sekcije, jednu dramsko recitatorsku, pjevačku i svoj vlastiti orkestar. Broji 310 aktivnih članova svih uzrasta. Iza sebe ima desetine snimljenih televizijskih emisija, kako unutar BiH tako i u R Turskoj i R Rumuniji.

Od gostovanja mogu se pohvaliti gostovanjem u desetinama gradova širom bivše nam države, zatim u imali su nekoliko nastupa u SR Njemačkoj. Bili su gosti na desetinama svjetskih festivala poput R Rumunije, R Turske,  R Grčke, R Slovenije. Ono sa čim se posebno ponose su desetine samostalnih koncerata širom Bosne i Hercegovine, a kruna njihovog rada je organizacija i realizacija tradicionalne Manifestacije "Dubravsko ljeto" u njihovom mjestu.

Zahvaljujemo se pokroviteljima Festivala; Savjetu za nacionalne manjine RH, Istarskoj županiji, Gradovima Pula, Rovinj, Poreč, Labin i općini Raša. Zahvaljujemo se i medijskim partnerima Glasu Istre, Radio Puli, Radio Maestralu, Radio Rovinju, Radio Labinu, TV Nova, 5 Portalu i svima koji su pomno pratili ovogodišnji Festival. Posebnu zahvalu upućujemo našim vrijednim članovima i članicama koji su svojim nesebičnim radom pomogli da se održi 8. Festival bošnjačke kulture u Istri.

U nastavku Vam prenosimo članak iz Glasa Istre, našeg medijskog partnera.

http://www.glasistre.hr/vijesti/kultura/od-sevdalinke-do-veselog-bosanskog-kola-413876 

(Tekst: M. Čaušević, foto: E. Malagić) 

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 03 Srpanj 2013 )
 
« Prethodna   Sljedeća »