Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Dan bijele trake, 31.05.
Dan bijele trake, 31.05. Ispis E-mail
Petak, 31 Svibanj 2013

 Image

Dana 31. 5. 1992. godine vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i počinjeni drugi zločini. Konačni ishod je bio uklanjanje 94% Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Bilo je to prvi put od 1939. i nacističkog proglasa prema kojem su poljski Židovi morali nositi žute trake s Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način obilježeni za istrebljenje.

Danas, osamnaest godina nakon rata, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u okviru kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih ili nestalih civila. Na dan 31. 5. gradskim vlastima predat će listu zahtjeva kojima će tražiti izjednačavanje prava obitelji žrtava i preživjelih u Prijedoru bez obzira na njihovu nacionalnost.

Stoga vas pozivamo da 31. 5. iskažete svoju solidarnost s civilnim žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i sanskoj dolini, noseći bijelu traku oko ruke ili isticanjem zastave na svom prozoru. Ujedno izlaskom u javni prostor na lokalnoj razini i kampanjom kroz medijski prostor pozovite svoje sugrađane da se pridruže ovoj akciji i izvrše pritisak na vlasti RS-a sa zahtjevom da se Bošnjacima i Hrvatima omogući da obilježe mjesta stradanja.

Organizacioni odbor „Dani bijele trake u Zagrebu“

Zadnja Promjena ( Subota, 01 Lipanj 2013 )
 
« Prethodna   Sljedeća »