Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Sevdalinka, alkemija duše u Domu hrvatskih branitelja u Puli
Sevdalinka, alkemija duše u Domu hrvatskih branitelja u Puli Ispis E-mail
Ponedjeljak, 13 Svibanj 2013

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre još jednom je pokazala svoju veličinu građenu skoro 20 godina. Ovaj put imali smo čast u okviru 8. Festivala bošnjačke kulture u Istri ugostiti poznatog sarajevskog autora Esada Bajtala, doktora znanosti, sociologa, psihologa, filozofa, političkog analitičara, a prije svega velikog čovjeka. Oduševio je posjetitelje predstavljanjem svoje nove knjige “Sevdalinka, alhemija duše”, održane 11.05.2013. u Domu hrvatskih branitelja. Drugi dio naziva knjige alhemija duše privlači pažnju čitatelja, alkemija ta drevna vještina preobrazbe neplemenitog u plemenito i dragocjeno u čovjeku te otkrivanje univerzalnog lijeka protiv jada, koji zemaljski život na neodređeno vrijeme produžuje. Izlaganju su prisustvovali brojni intelektualci. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika NZBI-a  Senada Pršića, prisutne su pozdravili Miodrag Čerina predstavnik Istarske županije, koja je i glavni sponzor otvorenja  8. Festivala bošnjačke kulture u Istri. Voditelj predstavljanja bio je naš zajednički prijatelj poznati glumac Igor Galo koji nas je na vrlo šarmantan način vodio  kroz ovu posebnu noć.

Izlaganje je započeo prof. Dževdet Hadžiselimović, jedan od osnivača naše zajednice,  poznati psiholog i intelektualac. Ova knjiga govori o potrazi za vlastitim identitetom koji se spominje u sevdalinkama. U knjizi se govori o interpretaciji pjevanja, ali i o tome kako se sevdalinka sluša. Sevdalinka također nije narodna pjesma kao što se misli jer su autori dobro poznati, ali je narod pomogao da se ona održi, a nije nastala u Bosni nego u Splitu. Veza sevdalinke i Splita je genetska, a to znači vrlo stara i važna. Govori o prvoj nesretnoj, neostvarenoj ljubavi opjevanoj 1574. na sevdalinski način tog vremena. Njezini akteri bili su mladi trgovac Adil i Marija (Mara) Vornić. Događaj je zabilježen u spisima ondašnjeg splitskog kneza. Inspiriran time, Franjo Bokatuli spjevat će epitaf “bidnoj Mari”, a Splićanin Luka Botić, tri stoljeća poslije, spjevat će o tom događaju spjev “Bijedna Mara”,  istaknuo je prof. Hadžiselimović.

O ljepoti i čarima sevdalinke pisao je i poznati njemački pisac Heinrich Heine, a autor je i jedne od najljepših sevdalinki Der Asra (Kraj tanana šadrvana) koja je prevedena na bosanski jezik i bezbroj put opjevana.

Prisutnima se obratio i naš prof.dr.sc. Jusuf Šehanović, potpredsjednik NZBI, a prema njegovim riječima  svatko ima dušu, ali da bismo je osjetili, treba slušati sevdalinku, a da bismo je razumjeli treba pročitati knjigu, te je na vrlo duhovit način profesor promovirao knjigu. 

Kao što prof. Bajtal kaže riječi nisu dovoljne da iznesu težinu sevdalinke te je stoga potrebna i melodija. Sevdalinku su upotpunili i prisutnima približili gitaristi Amir i Alen Rešidović iz Poreča, harmonikašica Šejla Kotorić iz Pule i svirač saza Zanin Berbić iz Bosne i Hercegovine. Svirači su svojim osebujnim glasom i emotivnim prebiranjem po žicama i tipkama svojih instrumenata ganuli oduševljenu publiku do suza.

Uistinu, bila je ovo posebna večer, večer puna emocija i ponosa, ponosa što smo Bosanci i što svojim sugrađanima imamo priliku pokazati našu bogatu kulturnu baštinu. Nakon ove večeri, mnogi intelektualci zatražili su pristupnice da se učlane u našu udrugu. Zaista, u našoj udruzi ima mjesta za sve dobronamjerne i konstruktivne Bosance, a jedni smo koji imaju i Programski savjet kojeg čine uvaženi Bošnjaci i Bošnjakinje iz područja znanosti, obrazovanja, sporta, kulture, umjetnosti i gospodarstva.

Priznanja naših sugrađana, ponos naših članova, sadašnjih i budućih daju nam snagu i odlučnost da radimo još i bolje.

Zanos te večeri dokaz je i to što su mnogi kupili knjigu, a dok je budu čitali prisjećat će se glasa Zanina Berbića koji je pjevajući osvojio sve prisutne.

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo pokrovitelju Istarskoj županiji te medijskim partnerima; Glasu Istre, Radio Puli i TV Nova. Veliku zahvalu zaslužuju naše neumorne članice i članovi koji svojim nesebičnim radom pomažu u realizaciji programa s ciljem očuvanja naše kulturne baštine. 

O otvorenju 8. Festivala bošnjačke kulture u Istri možete pročitati u Glasu Istre, našem medijskom partneru klikom na donji link. 

http://www.glasistre.hr/vijesti/mozaik/predstavljena-sevdalinka-alkemija-duse-esada-bajta-405874 

(Tekst: M. Čaušević, foto: Elvis Malagić)

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
 

Zadnja Promjena ( Utorak, 21 Svibanj 2013 )
 
« Prethodna   Sljedeća »