Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/nzbi/public_html/includes/joomla.php on line 829
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre
Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Promocija knjige "Gazi Husrev beg" Hazima Akmedžića
Promocija knjige "Gazi Husrev beg" Hazima Akmedžića Ispis E-mail
Petak, 06 Listopad 2006

U petak 06.10.2006.godine u prostorijama, internog kluba medžlisa Islamske zajednice Pula, Behar sa početkom u 21:30h održana je  promocija knjige poznatog Bosanskohercegovačkog književnika Hazima Akmedžića; "Gazi Husrev beg". Knjiga govori o poznatom sarajevskom vakifu (darovatelju) i jednim od najzaslužnijih osoba za izgradnju grada Sarajeva, Gazi Husrev Bega.

Promociji knjige prisustvovalo je dvadesetak bošnjakinja i bošnjaka. Poslije uvodnog izlaganja pisca, posjetitelji su postavljali pitanja o romanu i uzeli učešća u diskusiji po pojedinim pitanjima. Posjetitelji su imali prigodu kupiti roman sa posvetom pisca.

Članovi NZBI koji žele pročitati roman, mogu ga dobiti u prostorijama NZBI kod gospodina Safeta Tvrtkovića.Svoje utiske,pitanja,mišljenja,polemike i stavove o romanu i oko romana , možete iznijeti na našim internet stranicama.UNAPRIJED ZAHVALJUJEMO.

Hazim Akmadžić, rođen 7.4.1954. u Cazinu. Zastupljen u više pregleda, panorama i antologija bh književnosti. Djela su mu prevođena na francuski, njemački, engleski i turski. Od strane Poslovne zajednice izdavača i knjižara BiH za svoj roman "Mimar" proglašen je najboljim autorom 2002. godine u BiH. Profesionalni pisac. Živi i radi u Sarajevu.

Grijeh pjesme,poezija, 1973.

Dječak i ptica,radio-drama,1980.

Usamljeno pročelje, poezija,1981.

Zarobljeni vjetar, radio-drama, 1982.

Prijatelji, radio-drama, 1982

Tiše, probudit ćeš Ivana, tv-drama, 1983.

Gola slika, poezija, 1988.

U zemlju ukopan, poezija,1990.

Zelene beretke, publicistika, 1993.

Zelene beretke, dok. tv-film, 1993.

Mors mortis, priče, 1997.

Kristalni predak, poezija, 1997.

Izabrane pjesme, poezija, 1998.

Zločin je zaboraviti zločin, publicistika,(sa Z. Ključaninom) 1998.

Tajna dvorske lude, poz. predstava, 1998.

Mislio sam da je mjesec žut, roman, 1999.

tajna dvorske lude, roman, 2000.

Mala enciklopedija, priređivač, 2000.

Soneti, poezija, 2001.

Mimar, roman, 2002.

O romanu: Izvod iz recenzije

"...Bilježeći jedno odveć bremenito i za sudbinu Bosne beskrajno važno vrijeme, utjelovljeno u lik i djela slavnog Gazi Husrev-bega,(...) autor romana sve to smješta u perspektivu devedeset i devet Lijepih Božijih Imena,(...) a ta Imena Božija, pored toga što čine poluge svekosmičkog bitka, ona također predstavljaju listove, stranice i negaženu snježnu površ u kojoj svoje tragove ostavljaju svi oni bez čijeg djela i imena rodoslovlje Bosne skoro ne bi bilo vrijedno pomena..."      

  Izvod iz recenzije,prof.dr Rešid Hafizović 

"...Ovaj roman je strpljivo vođena fikcijska, poetska Gazi Husrev-begova biografija. Ne libeći se da lik izgradi, kao možda niko do sada u našoj literaturi, na dubokoj podlozi Vjere, na iskonskom osjećaju pripadnosti Vjeri kao smislu postojanja, (...) Hazim Akmadžić je ostvario djelo koje se čita u dahu i ne ostavlja lahko. Roman je zadržao fabulu koja veže čitaoca da je dograđuje. On uspostavlja čitaočevu tijesnu suradnju sa sobom, a da čitalac i ne primjeti da je toliko uvučen u tkivo strukture. Taj kvalitet romana je fascinantan.(...) Pred nama je roman koji će postati klasičan i nezaobilazna lektira...   

Izvod iz recenzije, prof. dr Fahrudin Rizvanbegović

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 15 Listopad 2006 )
 
« Prethodna   Sljedeća »