Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow ŠKOLA NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH: NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOŠNJAŠTVO
ŠKOLA NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH: NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOŠNJAŠTVO Ispis E-mail
Četvrtak, 15 Studeni 2012
Poštovani,
u nastavku vam u potpunosti prenosimo članak dr. Muhameda Borogovca urednika Bosanskog Kongresa.
 
Slijedeće definicije nacije i naroda su u upotrebi u savremenoj svjetskoj terminologiji, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, internacionalne ugovore, vodece svjetske medije na Engleskom jeziku itd.

NAROD: U Svakodnevnom govoru riječ NAROD se koristi u za dva veoma različita pojma, za a) ETNIČKI narod i b) za skup svih državljana jedne države, nazovimo to "državni" narod.

ETNIČKI NAROD ili ETNIKUM

U svjetskoj sociološkoj terminologiji pod narodom u etičkom smislu, ETNIKUMOM se podrazumijeva skupina ljudi koji imaju slične običaje, sličnu kulturu, religiju, jezik itd. Primjeri etničkih naroda (etnikuma) su: Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Englezi, Kurdi, Romi itd. Na primjer Bošnjaci imaju svoje nošnje, svoja narodna kola, svoju kuhinju, religiju, arhitekturu i, što je NAJVAŽNIJE, svoj subjektivni osjećaj pripadnosti Bošnjačkom narodu. To Bošnjake karakteriše kao poseban narod u odnosu na Srbe i Hrvate.

Skup DRŽAVLJANA jedne države se ponekad oslovljava riječju "narod". Na primjer, u Ustavu Republike BiH se kaže "narod Bosne i Hercegovine". Tu se NE misli na neki jedinstveni etnički bh narod, nego samo na skup svih državljana BiH. Zato kada se govori o skupu državljana preciznije je kazati "državni narod" nego samo "narod", da bi se izbjegla konfuzija sa etničkim narodom. "American people" takodjer znaci samo skup Američkih državljana i ništa vise, i to je takodjer primjer koji opravdava uvodjenje termina "državni narod".

NACIJA:

U savremenoj terminologiji NACIJA se identifikuje ISKLJUČIVO SA SUVERENOM DRŽAVOM. Znaci NACIJA=SUVERENA DRZAVA (country) i ništa vise. Nacija NIJE nikakav skup ljudi. To naglašavamo jer mnogi pogrešno identifikuju skup državljana sa nacijom, tj. sa njihovom državom. Medjutim, kaže se da je neko po nacionalnosti Francuz, Englez, Amerikanac, Bosanac, itd. ako je nosilac odgovarajućeg pasoša.

Na primjer, etnički Arapin, kada dobije Franzusko državljanstvo postaje po nacionalnosti Francuz. Medjutim, to samo znaci da je on postao legalni državljanin Francuske, a to ništa nije promijenilo u njegovom etničkom statusu, on je i dalje etnički Arapin.

ISTO VRIJEDI I ZA BOSNU I HERCEGOVINU:

Za svakog pripadnika bošnjackog, srpskog, hrvatskog ili bilo kojeg drugog etničkog naroda koji ima bosanskohercegovacko državljanstvo, kažemo da je po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, ili skraćeno Bosanac. On je ujedno i pripadnik državnog (gradjanskog) naroda Bosne i Hercegovine.

Dakle, kada se kaže "Bosanska NACIJA", a što je skraćeno od "Bosanskohercegovacka nacija", misli se isključivo na državu BiH, na sve njene institucije, uključujuci i sve njene DRŽAVLJANE, i sve njene etničke naroda Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje itd.

STARA TERMINOLOGIJA KOJA DOVODI DO KONFUZIJE MEDJU BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA

Treba imati na umu da je prije formiranja Ujedinjenih nacija u sociološkoj nauci dominirala definicija NACIJE evropskih sociologa 19. vijeka. Po toj definiciji NACIJA je državotvorni (etnički) narod. Znaci, po toj definiciji nacija jeste skup ljudi, jer to je etnički narod koji je nekada u istoriji dosegao veoma visok stepen samosvijesti, te se samo-organizovao i stvorio svoju drzavu. Tu definciju nacije je pregazilo vrijeme kada su stvorene MULTI-ETNICKE drzave kao posljedica oslobadjanja od kolonijalizma, a koje nisu nastale kao države etničkih naroda. Takve, multi-etničke države nastale oslobadjanjem od kolonijalizma su najveće države (nacije) na svijetu danas, npr. Indija, SAD, Brazil, Pakistan, Indonezija itd. itd. Na primjer ne postoji etnički Kinez, etnički Indijac, etnčki Indonezijac, etnički Pakistanac, etnički Meksikanac itd. Etničke države (nacije) su velika manjina medju današnjim državama u svijetu, sto znaci da je vrijeme potpuno pregazilo stare definicije koje još uvijek daytonski političari nameću Bosni i Hercegovini.

Postavlja se pitanje zašto daytonske vlasti BiH još uvijek koriste staru definiciju nacije, kao državotvornog naroda, bez obzira sto je kontradiktorna terminologiji UN, a Bosna i Hercegovina je odavno članica UN? Kljucni razlog zadržavanja stare terminologije po kojoj su Bošnjaci, Srbi i Hrvati "nacije" je u tome sto ta terminologija danas ide na ruku razbijačima Bosne i Hercegovine.
Zadnja Promjena ( Četvrtak, 15 Studeni 2012 )
 
« Prethodna   Sljedeća »