Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow VI. konvoj mladih „Da se nikad ne zaboravi“
VI. konvoj mladih „Da se nikad ne zaboravi“ Ispis E-mail
Utorak, 05 Lipanj 2012

I ove godine zadnji vikend mjeseca svibnja bio je rezerviran za odavanje počasti  žrtvama genocida sa područja Bosne i Hercegovine. Projekt koji već šestu godinu za redom ujedinjuje Bošnjake iz cijele Hrvatske, te je podržan od svih ostalih sugrađana. U razdoblju od 25.05.2012. do 27.05.2012. obišli su se Bratunac, Potočari i Srebrenica.
Od devet autobusa koji su ovu godinu činili Konvoj mladih jedan je bio iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Sve je bilo pod pokroviteljstvom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Pule i grada Rijeke. Polazak je bio u petak, u jutarnjim satima. Tradicionalno okupljanje polaznika Konvoja bilo je u Zagrebu, ispred Islamskog centra. Riječima podrške polaznicima se obratio Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata IZ Hrvatske, Esad Suljić, savjetni ministar Ambasade BiH u Zagrebu, Nedžad Hodžić, saborski zastupnik, Davor Bernardić, predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba, Jelena Pavić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Na samom početku prisutnima je ulomak iz Kur'ana Ašare proučio hafiz Aziz ef. Alili. Valja izdvojiti da među prisutnima Konvoj su došli još podržati ambasador Turske Burak Özügergin, Elizabeta Knorr iz službe za promicanje ljudskih prava, odnosa za nacionalne manjine i vjerske zajednice i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, te Vlado Horina- skupština Zagrebačke županije.
Uslijedio je polazak prema Bosni i Hercegovini. U VI. Konvoju uz učesnike iz svih županija veliki broj su činili profesori, učenici i ravnatelji srednjih i osnovnih zagrebačkih škola, studenti Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, SDP-ov forum mladih, predstavnici talijanske nacionalne manjine Grada Zagreba.
Kao i svake godine svoja vrata učesnicima Konvoja otvorila je Behrambegova medresa u Tuzli, gdje je bilo organizirano noćenje. U jutro nakon sabah namaza (jutarnja molitva) doručkovalo se i krenulo put Potočara. Novitet Konvoja je bio taj što je u Tuzli svaki autobus dobio svog vodiča. To su bili mladi dečki koji su preživjeli sve strahote rata i monstruoznih činova 90-tih godina prošlog stoljeća.  U istarsko-primorskom autobusu bio je 24-godišnji Ajdin  Sejdinović . Prepričavao je svoje doživljaje tokom agresije na Srebrenicu, pronalazak oca, gubitak rođaka. Imao je tu sreću da za svoje godine, kao tadašnji 10-godišnjak  nije bio razvijen, bio je sitnije građe, pa su ga poštedjeli i dozvolili da ostane sa mamom. Dolaskom u Potočare obišao se Memorijalni centar, riječi dobrodošlice iskazao je v.d. načelnik Srebrenice. Zatim se poslušalo predavanje preživjelog  svjedoka događaja, Hasana Nuhanovića. Zastrašujuće saznanje je da svi koji rade na kažnjavanju zločinca koji su proveli genocid, kao i onih koji su ga potpomagali nikada nisu pozvali Hasana Nuhanovića na svjedočenje. Iako je vrlo dobro poznato da posjeduje svu potvrđenu  dokumentaciju o dogovorima Međunarodne zajednice, UN-a, holandskog ministra, pregovora sa Ratkom Mladićem i reagiranjima iz Aviana.  Pogledao se i dokumentarni film sa iskazima preživjelih Srebreničana.  Uslijedio je susret sa „Majkama Srebrenice“. Govorom Munire Subašić, Kade Hotić, Hatidže Mehmedović nitko nije mogao ostati ravnodušan. Emocije su preplavile Potočare. Njihova jedina želja na ovom svijetu je pronaći svoju djecu, svoje muževe i rodbinu. Jedna od majki uspjela je pronaći samo dvije nožne kosti svoga sina i to sahranila, pokušava pronaći ostatak. Za njih sreća i radost ne postoje. Iskazale su da ih ohrabruju naši dolasci, u sebi imaju želju da se uspostave dijalozi, da se prihvate različitosti, da se pomogne svima, kako bi svi pronašli svoj mir i spokoj. Poručile nam da se ne punimo zlobom i ljutnjom jer time nema napretka u životu i zamolile nas da ih ne zaboravimo.
Poslije podne namaza(podnevne molitve) krenulo se put Srebrenice. Nakon organiziranog ručka bilo je vremena za obilazak grada, posjet kući BOSFAM-a, posjet kapeli sv. Marije i druženje sa fra Martinom Antunovićem. U tom periodu predane su donacije, Medžlisa  IZ Pula i Labin prikupljene sergije (milodare) za pomoć u radu Medžlisa IZ Srebrenice, dok su građani Pule, a priključili se i građani Raše prikupili raznovrsnu literaturu za školske knjižnice, na čemu su članovi odbora iskazali veliku zahvalnost. Svaka županija je imala svoj oblik donacija.
Za kraj se organizirao kulturno-umjetnički program u Domu kulture u Srebrenici, u sklopu manifestacije „Dani Srebrenice 2012. godine“. U prigodnom programu nastupali su BKUD „Sevdah“ iz Zagreba, KUD „Vaso Jovanović“ iz Srebrenice, KUDB „Srma“ iz Buja, folklorna sekcija „Merak“ iz Raše, Česka obec iz Bjelovara, KUD „Graničari“ iz Gunje, MKUD „Krsto Misirkov“ iz Zagreba, plesna škola „Flamenco“ iz Tuzle, KUD „Sevdah“ iz Austrije. Nakon programa uslijedila je dodjela zahvalnica i povratak domovima. Dojmovi će dugo se zadržati u nama, kao i sve viđeno i čuto. Srebrenicu se nikada zaboraviti neće i već se rade pripreme za VII. Konvoj. (Berina Mujkić)

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 06 Lipanj 2012 )
 
« Prethodna   Sljedeća »