Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Tjedan multikulturalnosti u Rojcu- spoj kultura
Tjedan multikulturalnosti u Rojcu- spoj kultura Ispis E-mail
Ponedjeljak, 30 Travanj 2012

Tjedan multikulturalnosti u Rojcu održao se od 24. travanja do 28. tavnja 2012. godine. U nastavku Vam prenosiomo članak iz Glasa Istre koji je popratio završnu večer po nazivom "Spoj kultura".

"Folklor, tradicionalna jela, ples i pjesma, autentični izraz duše tih malih, ali ponosnih naroda, sve se to vidjelo, čulo, a najviše osjećalo u Rojcu, gdje je u sklopu programa "Stvoreno u Rojcu - ozračje multikulturalnosti" Pula pokazala dio svoje multietničke šarolikosti, jednu od svojih najvećih vrijednosti.

Iako sve ove zajednice odlično surađuju, kao neko dodatno vezivno sredstvo je vesela romska zajednica, čija je domovina cijeli planet Zemlja pa i ne čudi što su, unatoč svim problemima, nekako najveseliji, najneposredniji najslobodniji, s Božjim darom za pjevanje, sviranje, plesanje.

Možda se najagilnijom pokazala bosanska manjina, predstavljena dvjema organizacijama - Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Istre i županijskim KUD-om "Bosna" - bilo je tu i bosanske poezije, tradicionalnog razvijanja tijesta, narodne nošnje, harmonike i bosanskog sevdaha, ali i gastro-ponude - japraka, halve, lukovice, pirije, nišeste, maslenica, kakarama i naravno šiš ćevapa, bosanskog lonca, bureka i baklava.

Srbi su u prostorima SKD-a "Nikola Tesla" predstavili zbirku plakata znamenitih žena srpske zajednice u Hrvatskoj, fotografije zavičaja Nikole Tesle te tradicionalne odjevne i uporabne predmete, a širio se ugodan miris ličkih uštipaka.

Mnogi nazočni, pa i potpisani novinar, ni da su htjeli nisu mogli odbiti sarmu magičnog mirisa, djelo temperamentne Violete Juvan iz Makedonsko-istarskog kulturnog društva "Sveti Kiril i Metodij". Tajna je, kaže, u četiri vrste mesa. Pa vi vidite.

(Napisao Z. ANGELESKI, Glas Istre, http://www.glasistre.hr/istra/vijest/352190 , 30.04.2012.)

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!


 

Zadnja Promjena ( Utorak, 01 Svibanj 2012 )
 
« Prethodna   Sljedeća »