Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Kulturnu baštinu Bošnjaka približiti građanima
Kulturnu baštinu Bošnjaka približiti građanima Ispis E-mail
Subota, 21 Travanj 2012

U petak, 20.04.2012. godine održali smo konferenciju za novinare pod naslovom "Kulturnu baštinu Bošnjaka približiti građanima" te Vam u cijelosti prenosimo članak iz Glasa Istre.

"Sudjelovanje na Tjednu multikulturalnosti u Puli i tradicionalni 7. festival bošnjačke kulture u Istri bile su teme konferencije za novinare Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na kojoj su prisustvovali predsjednik Zajednice Senad Pršić, direktor Festivala bošnjačke kulture Muhamed Muratagić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Pule Džemil Šehić i Merim Omanović, zamjenik direktora Festivala bošnjačke kulture.

Govoreći o Tjednu multikulturalnosti u Puli koji će trajati od utorka 24. travnja do subote 28. travnja, istaknuli su da će u sklopu projekta "Stvoreno u Rojcu - Ozračje multikulturalnosti" Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre prezentirati kulturnu baštinu Bošnjaka kroz izložbu rukotvorina, narodnih nošnji te degustaciju tradicionalne kuhinje. Bošnjačka nacionalna manjina predstavit će se 24. travnja od 18 do 20 sati, a zadnji dan, subota 28. travnja, rezervirana je za zajedničko druženje.

Tradicionalni 7. Festival bošnjačke kulture u Istri ove će se godine održati u svim ograncima gdje Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre djeluje od Pule, Poreča, Raše, Rovinja i Labina do Buzeta, dok će se završna svečanost Festivala održati u Puli.

Na Festivalu će se predstaviti bošnjačka nacionalna manjina sa svojim specifičnostima kroz kulturno stvaralaštvo, književne večeri, izložbe slika, dramske predstave, prezentacijom izvorne pjesme -sevdalinke, igre i plesove iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, prezentacija i degustacija izvornih bosanskih jela, istaknuli su na konferenciji za novinare.

Festival bošnjačke kulture održat će se 5. svibnja u Labinu, 19. svibnja u Rovinju, 2. lipnja u Raši, 9. lipnja u Buzetu, 23. lipnja u Poreču, dok će završna svečanost u Puli trajati dva dana zbog bogatog programa i to 29. i 30. lipnja te 1. srpnja u Domu hrvatskih branitelja.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala je i to što će se održati na otvorenim prostorima u gradovima da bi dio kulturnog stvaralaštva približili sugrađanima. Organizatori pozivaju, uz Bošnjake, i sve sugrađane da svojim prisustvom uveličaju sada već tradicionalnu svečanost".

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, Glas Istre, http://www.glasistre.hr/istra/vijest/351809 , 21.04.2012.)

Zadnja Promjena ( Subota, 21 Travanj 2012 )
 
« Prethodna   Sljedeća »