Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Najavljeno je oficijelno zatvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu
Najavljeno je oficijelno zatvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu Ispis E-mail
Srijeda, 28 Prosinac 2011

U nastavku Vam prenosimo obavijest Collegium Bosniacum ( Udruženje BiH studenata u Beču)


obraćam Vam se s molbom da podržite Zemaljski muzej BiH u Sarajevu kako bi mogao nastaviti tradiciju i rad duge 130 godina.
Naime, 28.12.2012, u 11h, u prostorijama Zemaljskog muzeja bit će održana konferencija za štampu. Pri tom će biti govora o budućnosti ove ustanove, koja je prilično nesigurna. Muzej treba za godišnji budget 850.000 KM tj. ca. 425.000 Eura. Taj novac ne dolazi muzeju što pokazuje neodgovornost entiteta, kantona i države.

Naravno da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Pa ipak, Zemaljski muzej u Sarajevu predstavlja značajnu kulturnu i istorijsku ulogu narodima u BiH. Ova ustanova je pri tom jedna od najvažnijih kulturnih i istorijskih objekata zapadnog Balkana. Zato ne bismo smjeli dopustiti da Zemaljski muzej u Sarajevu postane žrtva neodgovornosti pojedinaca i grupa, inače odgovornih za njegovo financiranje.

 Zato Vas molim da reagujte i dajte podršku ovom muzeju i njegovim radnicima, tako što ćete dići glas protiv njegova zatvaranja. Vaš glas zajedno s nama bi mogao natjerati odgovorne da odvoje potrebnu sumu novca za održavanje muzeja. Učinimo sve kako bi Zemaljski muzej mogao nastaviti svoju tradiciju i rad i u 2012 godini. Ono lijepo u životu treba da opstane!

Zahvaljujem se unaprijed.

Link za protest: http://www.facebook.com/events/297953093580993/

Srdačan pozdrav i Sretna Nova 2012 godina,

Uprava CB-a

 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 28 Prosinac 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »