Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Dan državnosti Bosne i Hercegovine Ispis E-mail
Petak, 25 Studeni 2011

Image

Prije 68 godina, 25. studenog 1943. godine, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) se kao najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu tog dana u 19 sati. Završeno je u noći, 26. studenog 1943. godine u 4 sata ujutro.
Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od kojih 173 s pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao općepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.
Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine. U ovim dokumentima se ističe kako ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode u zemlji i inozemstvu, mogu zastupati i predstavljati isključivo ZAVNOBiH i AVNOJ. Time je, istovremeno, izražena i odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.
Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine.
Referendumom za nezavisnost održanom od 28. veljače do 1. ožujka 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. svibnja 1992. godine, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.
Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu obranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. studenog 1995. godine u američkoj zrakoplovnoj bazi u Daytonu. Daytonski sporazum zaustavio je rat, Bosna i Hercegovina dobila je plavo-žutu zastavu i grb, te himnu bez teksta.
Danas je BiH republika s dva entiteta i tri konstitutivna naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata.
Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine. U tom smislu nadamo se da ćemo 2012. godine ovu svečanost organizirati sa asocijacijama Srba i Hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine.
Dragi sunarodnjaci i ostali građani BiH SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI!

(prof.dr.sc. Jusuf Šehanović)

 

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 28 Studeni 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »