Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Ibrahim Ružnić- Kandidat BNZH za saborskog zastupnika pet nacionalnih manjina
Ibrahim Ružnić- Kandidat BNZH za saborskog zastupnika pet nacionalnih manjina Ispis E-mail
Petak, 11 Studeni 2011

Na sjednici Glavnog odbora Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske održane u Sisku 08.10.2011. godine  donesen je zaključak da BNZH kao nestranačka institucija treba sudjelovati na parlmentarnim izborima.

Ibrahim Ružnić kandidat je  BNZH za saborskog zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine te Vam u daljenjem tekstu donosimo programsku platformu.

IBRAHIM RUŽNIĆ,prof.

Tel.: 098-9626-715

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

ERSTE BANK D.D

Broj žiro-računa: 2402006-3500009626

Aktivna Slika
 
Programska načela – kratki sadržaj
 
NA PLANU MANJINSKOG ZASTUPANJA
 
Politička realnost u Republici Hrvatskoj na planu statusa i položaja nacionalnih manjina je takva, da su pozitivnim zakonskim propisima, izuzev omogućavanja dvostrukog prava glasa, pripadnicima manjina realno osigurana sva prava, tako da se težište političkog djelovanja izabranih saborskih zastupnika sa primarno političkog  prenosi na teren očuvanja identiteta. Pred ulaskom smo u Europsku uniju, zajednicu država i naroda u kojoj će i za većinski narod u Hrvatskoj, a pogotovo za nas, pripadnike nacionalnih manjina, ključna biti upravo pitanja kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. A u pitanjima identiteta nitko ne može vjerodostojnije i sa više istinskog osjećaja i razumijevanja zastupati Bošnjake i druge manjine od njihovih nacionalnih udruga. Za novo vrijeme, nove zahtjeve i interese,  potreban je i novi profil saborskog zastupnika bošnjačke i drugih manjina. 
 
Kandidirajući mene za saborskog zastupnika, predlagatelj BNZH želi upravo to, da se u predstojećem vremenu borbe za očuvanje identiteta, taj posao preda u prave ruke.
 
I doista, kao izabrani zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, sav svoj rad usmjerit ću na podizanje ukupnog organizacijskog potencijala BNZH i njenih županijskih i gradskih organizacija, kao i drugih bošnjačkih udruga koje se bave očuvanjem bošnjačkog nacionalnog identiteta u Republici Hrvatskoj. Jednako tako i na podizanje potencijala udruga drugih nacionalnih manjina koje zastupam.
Upravo stoga i nastupam pod sloganom - i mi smo tu, nacionalne udruge - čuvari identiteta, Sabor - potvrda identiteta.
 
U realizaciji iznesenog temeljnog cilja koristit ću sve ovlasti i sredstva koje mi kao saborkom zastupniku stoje na raspolaganju, a posebno:
1. Sredstva u iznosu cca. 400.000,00 kn godišnje koja predlagač (BNZH) dobije iz proračuna s naslova financiranja rada saborskog zastupnika, posebnim ugovorima usmjerit ću na sufinanciranje prostornih i materijalnih uvjeta rada BNZH i županijskih i gradskih organizacija BNZ-a,
 
2. Kao saborski zastupnik i član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske okupiti predstavnike svih bošnjačkih udruga koje participiraju u korištenju proračunskih sredstava i oformiti komisiju koja će provesti sljedeće:
-          Izvršiti svojevrsnu valorizaciju programa i svrstati ih u podgrupe i to:
-programi akademske razine iz domene boąnjačkog kulturno-povijesnog kruga
-programi iz domene folklora i narodne baštine i
-programi iz domene zabave
- Odrediti kriterije po kojima će se financirati pojedina vrsta programa i na taj način otkloniti uspostavljenu klijentelističku praksu po kojoj sredstva iz proračuna dobivaju podobni umjesto sposobnih
3. Kao zastupnik pet nacionalnih manjina - albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, konzumaciju mandata želim ravnomjerno usredotočiti na zadovoljavanje interesa svake od pojedinih manjina, a čime će biti otklonjen osjećaj majorizacije Bošnjaka nad ostalim manjinama grupacije.
 
 NA PLANU OPĆE POLITIKE

 
Kako je Sabor prvorazredno političko tijelo, to zahtjeva da i manjinski zastupnici deklariraju brigu za sve društvene teme koje su na dnevnom redu  odlučivanja u Saboru. Time poručuju da manjie koju predstavljaju žele punu integraciju u društvo u kojem žive. Stoga su opće teme i opća politika od iznimne važnosti. U tom smislu, u koordinaciji s vodstvom BNZH pružit ću podršku strankama lijevog centra za odluke koje  neće zadirati u organske interese nacionalnih manjina koje zastupam, a to su:
-          Svako izglasavanje odluka, deklaracija i drugih pravnih i političkih manifesta koji bi mogli izazvati političku ili materijalnu štetu matičnim zemljama nacionalnih manjina koje u Saboru zastupam,
-          Svako reduciranje već dostignutih standarda u pravima pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj,
-          Svako izglasavanje zakona, podzakonskih akata, ili  odluka sa zakonskom snagom koje bi sadržavale selektivni pristup na štetu neke od nacionalnih manjina koju zastupam.

Pozivamo sve naše članove i prijatelje da istinski podrže g. Ibrahima Ružnića i da glasaju za našeg kandidata.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »