Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Kurban Bajram
Kurban Bajram Ispis E-mail
Subota, 05 Studeni 2011

Na današnji dan, 06.11.2011, dva mjeseca i 10 dana poslije ramazanskog bajrama muslimani slave Kurban bajram ili hadži bajram. Prvim se nazivom koriste oni koji taj blagdan dočekuju u svojim domovima, a drugim oni koji u to vrijeme obavljaju petu islamsku obavezu - hadž – hodočašće u Mekki.
Kurban-bajram u doslovnom prijevodu znači "Praznik žrtve" i predstavlja podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti prema Allahu. Kada je Allah uvidio da je Ibrahim spreman da to zaista i učini, dozvolio mu je da zakolje ovna umjesto sina.

I kod muslimana u Bosni i Hercegovini žrtvovanje ovna spada u tradicionalni obred. Prema vjerskim običajima i tradiciji, prvog dana se kolje kurban, koji se dijeli porodici, prijateljima i siromašnima.
Bajramsko jutro je poseban dio bajramskog dana. Muškarci ustaju rano i spremaju se za odlazak na Bajram-namaz(molitva). Prije namaza muslimani ništa ne jedu. Običaj je da se okupaju, namirišu i obuku najljepše i najsvečanije odijelo. Bajram-namaz se danas najčešće klanja u džamijama, iako se nekada običavalo klanjati na musalama, otvorenim prostorima. Prema poslanikovoj  tradiciji na bajram-namaz se odlazi jednim putem, a vraća drugim da bi što više meleka (anđela) koji stoje pored puta, tražilo oprosta za klanjače.

Nakon klanja kurbana, mlađi članovi porodice dijele meso svojim susjedima, prijateljima i siromašnim. Zatim djeca posjećuju roditelje, mlađi starije i prilikom čestitanja ljube se u ruke ili lice. Čestitanjem se zaziva Božiji blagoslov riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun. (Esad Jukan, glavni imam Istarske županije).

Svim vjernicima upućujemo iskrene čestitke uz želju da bajramsko ozračje provedu u miru i veselju.

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

 

 

 

 

 

Zadnja Promjena ( Petak, 11 Studeni 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »