Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Redovna izvještajna Skupština NZBI
Redovna izvještajna Skupština NZBI Ispis E-mail
Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2011

Redovna izvještajna Skupština Nacionalne Zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) ove godine održana je 29.07.2011. godine u hotelu „Histria“ s početkom u 20,00 sati. Članovima Skupštine prezentirano je: izvješće o radu Predsjednika i Izvršnog odbora, financijsko izvješće i  izvješće Nadzornog obora. U izvješću o radu naznačena su brojna postignuća realizirana u predhodnoj godini, ali ipak najbitnije je naglasiti da smo očuvali našu Zajednicu kao nestranačku organizaciju koja radi u interesu svih Bošnjaka. Iz realiziranih aktivnosti vidljivo je da smo u skladu sa našim opredjeljenjem nastavili raditi na razvijanju ogranaka u većim središtima u Istri u koje spada i formiranje Ogranka i izbor  vodstva u Labinu. Nastavili smo proces osamostaljivanja ogranaka tako što smo pomagali kod kandidiranja programa u lokalnim sredinama radi dobivanja financijske potpore. 
Nastavili smo tradiciju održavanja Festivala bošnjačke kulture u Istri.
Izvršili smo prvu fazu u uređenju prostora u Puli, sada pripremamo sredstva za nastavak uređenja prostora.
Odradili smo najveći posao oko pripreme za popis stanovništva, a nastojali smo motivirati i druge naše asocijacije da se uključe aktivno u ovaj posao. Nastavili smo i sa zajedničkim radom sa VBNM Istarske županije kao i sa vijećima i predstavnicima u gradovima po Istri.
U prošloj godini suočavali smo se i sa brojnim drugim izazovima kao što je raščišćavnje odnosa sa osobama i organizacijma koji su svojim djelovanjem nastavili nanositi štetu zajednici tako što ometali naš rad i zbunjivali pripadnike naše manjine osnivanjem paralelnih „stranačkih“ zajednica.  Prisvajali su naša postignuća, zagovarali asimilaciju, tj. nestajanje bošnjačke manjine, bili protiv ulaska Bošnjaka u Statut u njihovim sredinama kao autothona manjina i sl. Njima su Bošnjaci uglavnom sredstvo za ostvarenje vlastitih interesa te smo zbog toga morali nekima i zahvaliti na suradnji i prekinuti daljnji zajednički rad.
Sve je to bilo u funkciji razdvajanja različitih opcija kako bi se znalo što bi trebao biti posao NZBI, što Vijeća, a što političkih stranaka, time su se stvorili uvjeti za buduću suradnju na zdravim osnovama i jasnim principima kao i potpuno distanciranje od negativnih djelovanja pojedinaca kao i nekih organizacija.
Danas je Zajednica jasno profilirana organizacija koja djeluje u interesu očuvanja kulture, tradicije i običaja naše manjine u društvo kojem živimo. Sve više naših ljudi, a također u društvenoj zajednici nas prepoznaju kao ozbiljnog i odgovornog partnera, a mi želimo da našim ljudima pomognemo kako bi se ponosili sa nama.
U daljnjem razvoju i radu zajednicu vidimo kao ozbiljnu organizaciju bošnjačkog naroda organiziranu na način daljnjeg razvijanja i učvršćivanja ogranaka u svojim sredinama sa namjerom da u 2012. godini prerastu u samostalne zajednice na lokalnoj razini, dok bi NZBI trebalo preurediti  po uzoru na druge Bošnjačke zajednice u Hrvatskoj. Radi funkcioniranja ovakve organizacije treba izraditi novi Statut  i ugovor o suradnji između zajednica kao nestranačkih asocijacija.
 Koristimo ovu  priliku da se zahvalimo  na velikom doprinosu razvoju Zajednice gospodi dr.prim. Šefki Dervoviću, Amiru Adžikiću koji ne mogu iz opravdanih razloga biti članovi Izvršnog odbora, ali ostaju sa nama kao značajna potpora. Skupština je imonovala nove članove Izvršnog odbora: prof. Fatima Kalamujić, Merim Omanović iz Pule, te dipl. arh. Senada Sejfo iz Rovinja, vrlo ugledne ljude iz naše Zajednice što pokazuje da uživamo ugled i povjerenje pripadnika naše Zajednice. Prema  Statutu NZBI nekim delegatima prestao je mandat,  te je Skupština izabrala nove članove Skupštine: Esad Jukan glavni imam za Istarsku županiju, Fatima Kalamujić, prof., Zekira Alibegović, Merim Omanović, Senad Joldić i Almir Balić.
Izvršni odbor NZBI zbog djelovanja pojedinaca, koji su pokušali iskoristiti Zajednicu za političke opcije, kao i način kojim su pokušali ovladati Zajednicom, bio prisiljen isključiti neke članove iz Zajednice. Zbog svog negativnog djelovanja iz Ogranka Pula isključeni su: Mirsad Neslanović, Fadil Gračić, Osman Dželil i Nizama Curanović, te iz  Ogranka Poreč: Alija Hodžić, Namik Hodžić, Sead Kotorić,  Avdulah  Klempić, Indir Jahić, Suad Tvrtković, Enver Berbić, Abas Mulalić, a na odluku Izvršnog odbora žalili su se Osman Dželil i Nizama Curanović. Nakon rasprave Skupština je  potvrdila Odluku IO NZBI Dakle, dragi naši posjetitelji, članovi i prijatelji sugestije i komentare možete nam slati na e-mail adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Zadnja Promjena ( Utorak, 16 Kolovoz 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »